Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Tunel foliowy ...
I działa takie ogrzewanie butelkami:)?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oczywiście,czytałem,że na Ranczo Nokły Tadeusz ma w szklarni z okien 2 beczki plastikowe z wodą,którymi ogrzewa.
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Panowie , bez przesady
To nie jest ogrzewanie , tylko akumulacja ciepła . Będzie skuteczne , jeśli w dzień będzie wystarczająco ciepło by woda ogrzała się na tyle , by mogła oddawać ciepło przez całą noc , a jak wiadomo najzimniej jest nad ranem , gdy woda może już nie mieć rezerw ciepła

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
EUZEBIUSZU,moje ogrzewanie wodą sprawdza się gdy jest dzień słoneczny, wtedy to nawet krótkie przebłyski słońca powoduje że temperatura w szklarence ( 1.5 x 1.5 m), szybko wzrasta, dochodząc do 30 stopni ciepła, w czasie gdy na zewnątrz jest słonecznie, a więc jest ( jak to w kwietniu), wyżowa pogoda o zimnym wietrze.
Gdy jest pochmurnie , ( a więc nie ma pogody wyżowej), wtedy moje ogrzewanie nie działa, ale wtedy nie oscyluje temperatura na zewnątrz około zera. tylko jest dużo więcej ( oczywiście ,w kwietniu).
Szklarenkę, mam ocieploną styropianem ( mury u dołu szklarni). podwójne okna ( w oknie po dwie szyby), tak samo sufit mam z podwójnych okien + dwuspadowy dach z folii. całość uszczelniona pianką.
W marcu, czy kwietniu , w szklarence jest dodatnia temperatura( bez ogrzewania za pomocą wody), gdy na zewnątrz panują ujemne temperatury rzędu - 10, czy nawet - 12 stopni.
Gdy jest pochmurnie , ( a więc nie ma pogody wyżowej), wtedy moje ogrzewanie nie działa, ale wtedy nie oscyluje temperatura na zewnątrz około zera. tylko jest dużo więcej ( oczywiście ,w kwietniu).
Szklarenkę, mam ocieploną styropianem ( mury u dołu szklarni). podwójne okna ( w oknie po dwie szyby), tak samo sufit mam z podwójnych okien + dwuspadowy dach z folii. całość uszczelniona pianką.
W marcu, czy kwietniu , w szklarence jest dodatnia temperatura( bez ogrzewania za pomocą wody), gdy na zewnątrz panują ujemne temperatury rzędu - 10, czy nawet - 12 stopni.
- pontonik28
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 kwie 2011, o 14:41

WIOSNA:)
Na wiosnę wszystko budzi sie do życia
Budzę się również ja:)
Na szczytach folię przyszywam drutem do pałąka.
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Tadeusz , nie chciałem Cię urazić , tylko rozgraniczyć ogrzewanie od akumulacji. Święcie wierzę , że Twój sposób jest dobry , u mnie podobną rolę spełnia betonowa podmurówka

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
- pontonik28
- 0p - Nowonarodzony
A może jest jakiś klej do klejenia folii??? A jak się sprawdzaja tasmy klejące ???które polecacie ???
Do tego potrzebny jeszcze młotek.Aby nabić do głowy,że żelazkiem jest najtaniaj,najszybciej,Space99 pisze:żelazko przez gazete :>
najmocniej.Na ogół,jak ktoś proponuje żelazko,to kombinatorzy kombinują,jaką by przystawkę
do żelazka,chociaż mały agregacik do prasowania. Dodatkowe urządzenie do prasowania folii
żelazkiem,to deska,też przykryta gazetą.I to wszystko co trzeba wiedzieć na ten temat.
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
Mirzan
Serce przestaje mi bić ze strachu, gdy pomyślę o zgrzewaniu folii żelazkiem, bo nigdy tego jeszcze nie robiłam i nawet nie widziałam żadnego takiego gotowca w realu
ale chyba nie mam innego wyjścia. Czyli: długa deska, na deskę np. koc, na koc gazetę (nie kolorową), lub papier do pieczenia; żelazko rozgrzać na maksa (albo i nie - to trzeba przetestować na własnym żelazku); zrobić z folii zakładkę na sznurek, położyć na to gazetę, lub papier i powolutku zaprasować - dobrze zapamiętałam? Mój tunel ma 5 m długości, a folia 6 m szerokości, więc wychodzi po pół metra zapasu z każdej strony - folię zgrzewać mam całą szerokością żelazka, czy tylko brzeżkiem?
A przy wejściu, to jak? zwerbować kogoś do przytrzymania deski z jednej strony i prasować na ściance z drugiej?
kurczę, wysoki mam tunel i w ten sposób nagimnastykuję się trochę z żelazkiem na drabinie
na oczach teściowej i męża, który będzie tylko wypatrywał odpowiedniej chwili, by wytknąć mi: "a mówiłem, że ten tunel to głupi pomysł!"
Mirzan, pokazałbyś jakieś zdjęcia tego szytego drutem szczytu? może tak byłoby łatwiej

Serce przestaje mi bić ze strachu, gdy pomyślę o zgrzewaniu folii żelazkiem, bo nigdy tego jeszcze nie robiłam i nawet nie widziałam żadnego takiego gotowca w realu

A przy wejściu, to jak? zwerbować kogoś do przytrzymania deski z jednej strony i prasować na ściance z drugiej?

Mirzan, pokazałbyś jakieś zdjęcia tego szytego drutem szczytu? może tak byłoby łatwiej
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Jak zgrzewam folię,nie ma czasu na zdjęcia,a nie robię tego codziennie,tylko raz na parę lat.
Wygląda to tak:
Rozkładam folię na ziemi,można to nazwać trawnikiem.Rozciągam płasko,na całą potrzebną szerokość 8m.Po brzegach wbijam dwa pręty i rozciągam między nimi sznur,dość przyzwoicie
naciągnięty.Zawijam brzeg folii,aby przykryć sznur,zakładka ok 20 cm.Pod zakładkę decha
ze starych mebli,ponad 2 m długa. Na dechę gazeta,bez znaczenia jaka,może być nawet jakaś
pisówka,jeśli takie są.Na zakładkę Gazeta Wyborcza czy inne badziewie.I jedziesz po tej gazecie
żelazkiem,gorącym,jak zobaczysz gebę jakiegoś polityka,to przyciskaj,niech się smaży.Jak przejedziesz całe dwa metry,nakładając nowe kawałki gazety,żelazko kładziesz na trawie na mleczu,
dechę przesuwasz,podkładasz gazety,nakładasz na górę gazetę,czekasz aż żelazko rozgrzeje się
i jedziesz dalej.Drugą stronę tak samo.
Wygląda to tak:
Rozkładam folię na ziemi,można to nazwać trawnikiem.Rozciągam płasko,na całą potrzebną szerokość 8m.Po brzegach wbijam dwa pręty i rozciągam między nimi sznur,dość przyzwoicie
naciągnięty.Zawijam brzeg folii,aby przykryć sznur,zakładka ok 20 cm.Pod zakładkę decha
ze starych mebli,ponad 2 m długa. Na dechę gazeta,bez znaczenia jaka,może być nawet jakaś
pisówka,jeśli takie są.Na zakładkę Gazeta Wyborcza czy inne badziewie.I jedziesz po tej gazecie
żelazkiem,gorącym,jak zobaczysz gebę jakiegoś polityka,to przyciskaj,niech się smaży.Jak przejedziesz całe dwa metry,nakładając nowe kawałki gazety,żelazko kładziesz na trawie na mleczu,
dechę przesuwasz,podkładasz gazety,nakładasz na górę gazetę,czekasz aż żelazko rozgrzeje się
i jedziesz dalej.Drugą stronę tak samo.
- pontonik28
- 0p - Nowonarodzony
Pogoda jest wazna??? lepiej folie naciągnąc w ciepły i słoneczny dzien czy chłodny i pochmurny ??
czy żelazko można zastąpić lutownicą???
czy żelazko można zastąpić lutownicą???
witam ,
klejenie , zgrzewanie można z powodzeniem zastąpić gwoździami
z gwoździami postępujemy tak jak ze szpilkami zszywając , spinając materiał. A wytrzymałość , hmmm taka sama jak zgrzewania , klejenia etc , a może i większa
Ja zszywam gwoździami folie na dużym namiocie, Folia zostaje na zimę i takie zszywanie wytrzymuje do wymiany na nową.
klejenie , zgrzewanie można z powodzeniem zastąpić gwoździami

z gwoździami postępujemy tak jak ze szpilkami zszywając , spinając materiał. A wytrzymałość , hmmm taka sama jak zgrzewania , klejenia etc , a może i większa
Ja zszywam gwoździami folie na dużym namiocie, Folia zostaje na zimę i takie zszywanie wytrzymuje do wymiany na nową.
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....