Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli

Post »

Doświadczenie przeprowadzone - namoczone nasiona łatwiej gubiły kaski, a nawet jeśli od razu się ich nie pozbyły to łatwo schodziły, przy mojej pomocy :)
Awatar użytkownika
westwe1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 mar 2011, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Który gatunek od kozuli pomidora polecacie i dlaczego.
Mysłowice
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem jak inni ale mam pierwszy raz pomidorki Kozuli i sama jestem ciekawa jakie będą.Z forum można dużo poczytać na ich temat.Są słynne nawet za oceanem.Nie wiem czy ktoś Ci odpowie,w/g mnie one wszystkie zasługują na uprawianie.Ania-Kozula zasługuje na tytuł Pierwszej Damy Pomidorowej w naszym kraju.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

westwe1 przeczytaj ten wątek od początku, a znajdziesz wiele odpowiedzi na swoje pytanie. ;:108
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

tadeusz48 pisze:
agaM pisze:jak w szklarni rozmieścić pomidorki
wiadomo że jedne są wysokie drugie rosną nisko,może sadzić naprzemiennie?
czy są jakieś reguły?

mam problem z netem, strony mi się strasznie wolno ładują, albo wcale nie otwierają, cud chyba będzie jak ten post się doda :(
Wysokie posadzić w środkowej części szklarni a niższe w pobliżu ścian szklarni, wtedy całość będzie mała dużo światła.
Tadeuszu dziękuję Ci, tak się dopmyślałam, tylko teraz ..
:oops: a czy ktoś mógłby podpowiedzieć, które z moich to wysokie albo jeśli łatwiej, które niskie?
z tego co pamiętam to większość kozulowych to wysokie ale pewności nie mam :oops: ale jak rosną pozostałe?

Snow white i Cream Sausage
Orange Strawberry X persimnon
Dyno X orange Strawberry
Black Japanase Tifele i Czekolada
koralik, white wonder, yelow pear, green tigerella, yelow brandiwine
maskotka
i Kozulowe:
127 Rudy, 14 megagroniasty, 36 malinowe okrągłe mix, 131 na przeciery, 133 malinowa zebra z dziubkiem, 135 -''- śliwka, 139 zielona zebra
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

AGA, przykro mi ,ale ja się w wynalazki nie bawię , w lutym idę do najbliższego sklepu ogrodniczego, kupuję to co jest i to sieję. Musi być malinowy i bawole serce, resztę to odmiany typu F-1. Z napisanych przez Ciebie odmian znam tylko koraliki, o pozostałych to nawet nie słyszałem. To co mam, uprawiane w sposób tradycyjny i na naturalnym nawozie , daje znakomity smak pomidorów, że nie muszę szukać tych jak ja to mówię wynalazków.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Też wychodzę z takiego założenia Tadeusz . Hoduje pomidory jako roślinę jadalną a nie ozdobną. Młodzież uprawiając te " wynalazki " wykonuje pożyteczną robotę- selekcje krzyżówek. Pomidora skrzyżować można, tylko, że dla jednej osoby brakło by życia , by wyselekcjonować jakieś nowe odmiany ustalone.

Pozdrawiam
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

agaM pisze: :oops: a czy ktoś mógłby podpowiedzieć, które z moich to wysokie albo jeśli łatwiej, które niskie?
z tego co pamiętam to większość kozulowych to wysokie ale pewności nie mam :oops: ale jak rosną pozostałe?

Snow white i Cream Sausage
U mnie Snow White prowadzony na 1 albo dwa pędy rósł bardzo wysoki - razem z Black Cherry były to najwyższe pomidory. Cream Sasage zdecydowanie niższy.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Aga, to ja przedstawiciel młodzieży (socjalistycznej już trochę :;230 ), dopiszę:
U mnie malinowy 36, Black Japanese Tr., Czekolada, megagroniasty i zielona zebra prowadzone na 1 pęd rosły wysokie, z czego tylko malinowy 36 i zielona zebra w tunelu foliowym a reszta w gruncie.

Podoba mi się że jestem młodzież. A zostanie tak jak będę uprawiała wynalazki do 80-ki ? ;:183
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Mnie też trochę lat ubyło.Aż lżej się człowiekowi zrobiło.I słoneczko zaświeciło.
Pozdrawiam wszystkich odmłodzonych.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Maranga wiosna odmładza i dodaje energii :D

Tadeuszu wiem, że Ty to już 'starsza' i doświadczona młodzież jesteś ;) wiesz co chcesz bo przez lata do tego dochodziłeś. Teraz moja kolej ;) Dla mnie to początki i prawie wszystko jest 'eksperymentem' dlatego chętnie korzystam z porad 'starszyzny' (która nie zawsze ma dzieści albo dziesiąt ;)), która się zna i wie o czym mówi :)

Ja ten rok traktuję bardzo eksperymentalnie, zarówno jeśli chodzi o pomidory jak i dynie i patisony. Zachwyciłam się Kozulowymi zeberkami (i nie tylko) i postanowiłam ich spróbować. Gdyby nie akcja wymiany nasion pewnie nigdy nie miałabym okazji a w ogródku też rosłaby jakaś sprawdzona odmiana. Jeśli sprawdzą się smakowo to u mnie zostaną, jeśli nie - wrócę do malinowych Brygidki - stare sprawdzone od n lat rosnące u mojej przyjaciółki.
Z bawolimi spróbuję w przyszłym roku bo bardzo je lubię :D

a możesz mi powiedzieć, koraliki są wysokie czy małe?
smonika pisze:Podoba mi się że jestem młodzież. A zostanie tak jak będę uprawiała wynalazki do 80-ki ? ;:183
Moniko ja tam zamierzam jak najdłużej ;) nie ważne ile na liczniku ;) najwyżej wezmą mnie za troszkę zwariowaną Babcię ;) ale za to z jakim powerem ;D takie WYNALAZKI i eksperymenty dodają skrzydeł :D to jest PASJA a z nią życie lepiej smakuje :D
a za określenie pomidorków b.dzięuję o to mi chodziło.
forumowicz, ale przecież pomidorki od Kozuli są jak najbardziej jadalne. Jestem ciekawa ich smaku, bo o to czy ozdobią kanapki się nie martwię ;)

Kontra dziękuję, czyli te dwa mam już określone :)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Koralik jest niski ,ale bardzo rozrasta sie na boki...a tak poza tym fajnie być 48 letnią młodzieżą :heja
Ja w tym roku nie miłam zamiaru uprawiać w ogóle pomidorków ,ale na kozulowe się skusiłam :D
Nawet skopłam kawałek trawnika :tan
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

forumowicz pisze:Hoduje pomidory jako roślinę jadalną a nie ozdobną. Młodzież uprawiając te " wynalazki " wykonuje pożyteczną robotę- selekcje krzyżówek. Pomidora skrzyżować można, tylko, że dla jednej osoby brakło by życia , by wyselekcjonować jakieś nowe odmiany ustalone.

Pozdrawiam
No tak, te 10 lat z okładem do pełnego ustalenia odmiany to faktycznie krótki żywot;) Tak się składa, że wynalazki to również jadane pomidory, bardzo smaczne w nawiasie dodając, np zielone i ciemne smakują mi daleko bardziej niż czerwone. Ten ich kolor nie z farbek wynika ale z różnej, na ogół wyższej, zawartości składników odżywczych: karotenu, likopenu.. Więc nie wiem czy pakowanie ich do kategorii "ozdobne" to dobry tor myślenia;)
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

I jest to sposób na teściową. Odkąd zrobiłam załatkę z kolorowych pomidorów do proszonego obiadu, to nie chce u nas jadać. O życie się boi :;230
To tak na marginesie ;:224

Ale jeszcze chciałam dopisać, że miałam koraliki parę lat temu z Plantico. U mnie były wysokości ok 1,5 metra i faktycznie bardzo się rozrastają. Niektórzy pisali że koralik mieli niski - może o zależy jaki producent? Na wszelki wypadek trzeba wziąć różne ewentualności pod uwagę.
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Koralik zdecydowanie niższy od pozostałych ,krzyżówki kozuli są raczej wysokie.Zwykle miałam 3 w porywach 4 odmiany 2 sprawdzone i coś nowego teraz 20. Mam nadzieję że będą smaczne bo zjadliwe będą na pewno za chwilę mam urodziny ,nawet nie liczę które-młoda jestem :tan a co.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”