Ale bajer!!!!Zajefajny pomysł!!!!!
żeby wszystko było jasne- zdjęcie jest Tomka- niby je cytowałam,ale coś mi nie wyszło
Ze zdjęciami w całej okazałości mam trochę problemu. Mam kłopoty techniczne z wykonaniem dobrego zdjęcia dużej rośliny na jasnym tle - może ktoś zna jakiś sposób?z niecierpliwością będę czekać na zdjęcie błękitnej, długowłosej pinus jeoffreyi w całej okazałości

O tej porze roku mój ogród nie wygląda imponująco, mam stosunkowo mało iglaków - wydają mi się nudnawe, zbyt przypominają meble, różnice pomiędzy gatunkami są małe. Lubię rośliny o dynamicznym wzroście - najlepiej takie co rosną kilka metrów przez sezon lub takie, których widok jest bardzo zmienny w trakcie sezonu (np. mydleniec). Sporo roślin jest obcinanych do zera lub bardzo agresywnie - np. paulownia, bożodrzew. Rośliny bujnie rosnące maja szereg zalet m. in.:Jak możesz daj zdjęcia ogrodu o tej porze roku.

Praca koncepcyjna i wyszukiwanie roślin zajmuje naprawdę dużo czasu - zajęcie w sam raz dla kogoś leniwego jak ja. Można sobie leżeć i myśleć.chyba każdy detal i skrawek ziemi jest dokładnie przemyślany

Widok na zachódCzy możesz zrobić trochę zdjęć z lotu ptaka,panoramicznych

Tak - obowiązują zasady jak zwykle. Moje jest wyłożone folią. Ziemia wykopana z oczka była materiałem do usypania skalniaka na brzegu oczka, Trzeba niestety wymurować murek oporowy z kamienia aby ziemia się nie osypywała. Brzeg folii w "górnym" oczku musi zachodzić na dolne, tak aby woda z góry nie spływała poza obręb dolnej kałuży. Woda do górnego zbiornika podawana jest przez pompę, która ją zasysa ze zbiornika dolnego. Właściwie zrobienie tego nie jest trudne - podstawowy problem to odpowiednie ukształtowanie brzegu górnego oczka - tu nie obędzie się bez prób. Drugim zagadnieniem jest wybudowanie solidnego fundamentu pod wodospadem aby całość się nie wywaliła. Zanim kaskada przybrała ostateczną formę musiała być 2 lub 3 razy przebudowywana.Czy Takie oczko "na piętrze" wymaga również wyłożenia folią?
W gruncie rośnie do 4 lat (chyba)? Nasion nie wysiewałem, sadzonkę kupiłem od producenta. Podobno nasiona pochodzą od dużego drzewa rosnącego we Wrocławiu gdzieś w parku Szczytnickim. Moja szyszek jeszcze nie miałaPowiedz proszę skąd miałeś nasiona ?, jak długo rośnie w gruncie i czy miała już szyszki ?
Też jest ładna, ale ma całkowicie inny charakter. Sosna schwerina poprzez to, że igły są płaczące ma smutny i grzeczny wygląd, natomiast sosna Joefrey'a przypomina (dopóki jest młoda) gigantyczną szczotkę do butelek i ma raczej pokrój dosyć agresywny. Można czasami dostać też odmianę karłowatą (chyba się nazywa Jopi - dokładnie nie pamiętam), która ma raczej mało charakteru.ładna jest też sosna schwerina