Ogród dla leniwych - tomboj0

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Obrazek

Ale bajer!!!!Zajefajny pomysł!!!!!

żeby wszystko było jasne- zdjęcie jest Tomka- niby je cytowałam,ale coś mi nie wyszło :oops:
Pozdrawiam,Małgorzata
Grzegorz B

Post »

Tomek znakomicie :shock: :shock: :shock: Jestem pod wrażeniem, jak tak wygląda ogród dla leniwych, to ja jestem nim bardzo zainteresowany :D . Wszystko mi się podoba, a szczególnie ta zakryta zielenią bramka i oczko- rewelacja :)
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

z niecierpliwością będę czekać na zdjęcie błękitnej, długowłosej pinus jeoffreyi w całej okazałości
Ze zdjęciami w całej okazałości mam trochę problemu. Mam kłopoty techniczne z wykonaniem dobrego zdjęcia dużej rośliny na jasnym tle - może ktoś zna jakiś sposób?
Sosna ma kolor zmienny - latem zielenieje, jej niebieski kolor jest najlepiej widoczny jesienią przy słonecznej pogodzie. W tym roku spróbuję poeksperymentować z sosną błotną (o ile uda się kupić wiosną sadzonkę)
Oto jej inne zdjęcia:
Obrazek Obrazek

Długość igieł jest osobniczo zmienna - trzeba wybierać z kilku sadzonek. Moja pochodzi z siewu. Bywają szczepione - są podobno mało żywotne, o ile nie zostaną zaszczepione na podkładce z sosny trójigielnej.
Jak możesz daj zdjęcia ogrodu o tej porze roku.
O tej porze roku mój ogród nie wygląda imponująco, mam stosunkowo mało iglaków - wydają mi się nudnawe, zbyt przypominają meble, różnice pomiędzy gatunkami są małe. Lubię rośliny o dynamicznym wzroście - najlepiej takie co rosną kilka metrów przez sezon lub takie, których widok jest bardzo zmienny w trakcie sezonu (np. mydleniec). Sporo roślin jest obcinanych do zera lub bardzo agresywnie - np. paulownia, bożodrzew. Rośliny bujnie rosnące maja szereg zalet m. in.:
1. Skutecznie tłumią chwasty - nie trzeba pielić
2. Po sezonie łatwo wszystko obciąć i zostawić na rabatce lub przekompostować
3. Generalnie nie chorują

Przykładowe zdjęcie
Obrazek

chyba każdy detal i skrawek ziemi jest dokładnie przemyślany
Praca koncepcyjna i wyszukiwanie roślin zajmuje naprawdę dużo czasu - zajęcie w sam raz dla kogoś leniwego jak ja. Można sobie leżeć i myśleć.
Bardzo wszystkim dziękuję za ciepłe komentarze.
Wkrótce pozwolę sobie pokazać więcej mojego ogrodu dla leniwych.

pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku,zdradź tajemnicę ,gdzie kupowałeś łupek na kamienne elementy swojego "ogrodu dla leniwych"
Pozdrawiam,Małgorzata
tomboj0
500p
500p

Post »

"Sklep" z kamieniami znajduje się we Wrocławiu na Ołtaszynie - nie pamiętam nazwy ulicy. Ta ulica jest przedłużeniem Borowskiej, sklep znajduje się w pobliżu "odejścia" ulicy Parafialnej.
pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znam to miejsce,jest blisko mnie,dzięki za szybką odpowiedź.
Na Twoje zdjęcia nie mogę się po prostu napatrzeć!!!!Mam nadzieję,że nas szybko porozpieszczasz następnymi.... :roll: :roll: :roll:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Tomku :D Przepiękny jest Twój ogród! Nie mogę się napatrzeć !
Jaką powierzchnię on zajmuje?
Ja też lubię pracę koncepcyjną, tylko bardzo szybko zamieniam ją w czyn, przez co popełniam często wiele błędów. Taka juz jestem niecierpliwa :lol: Ty chyba masz znacznie więcej cierpliwości, przez co każdy pomysł mozesz dokładnie przemysleć, bo efekty masz oszałamiające!
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczna ta sosna i bardzo zachciewna :P
Mam na uwadze zakup długowłosej sosny, ładna jest też sosna schwerina, ale nie jest tak pięknie błękitna.

Twoja pinus jeoffreyi jest fotogeniczna, poczekam na inne zdjęcia-różnych jej ujęć.

Pozdrawiam,
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na razie szybko przebiegłam przez Twój ogród. Piękny, nie da się nic innego powiedzieć. Najbardziej ucieszyło mnie to, że jest na to sposób żeby ogród był ładny i roboty w nim nie było za wiele. Ja cały czas kombinuję co tu zrobić żeby jak najmniej robić. Wrócę tu wieczorem i dokładnie pospaceruję sobie.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Witaj Tomku :)

Tak sobie oglądam te Twoje zakątki, podziwiam i miałabym takie pytanie. Czy Takie oczko "na piętrze" wymaga również wyłożenia folią? Jak zrobić coś takiego? Czy mogłabym poprosić Cię o kilka wskazówek praktycznych? Z założenia będzie je robić kobieta absolutnie bez wyobraźni technicznej :)

Pozdrawiam
Mirka
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Tomku bardzo mi się podoba twoj ogród.Szczególnie zainteresowała mnie kaskada.
Przyłączam się do prośby Mirki o instrukcję łopatologiczną dla kobiet.
Czy możesz zrobić trochę zdjęć z lotu ptaka,panoramicznych,szczególnie oczka z kaskadą?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

tomboj0 pisze:

ObrazekObrazek
Moja pochodzi z siewu. Bywają szczepione - są podobno mało żywotne, o ile nie zostaną zaszczepione na podkładce z sosny trójigielnej.

tomek
Mam już trochę drzewek z nasion, przeważnie wyjętych z szyszek i chętnie wysiałabym i taką odmianę bo jest piękna :roll: Powiedz proszę skąd miałeś nasiona :?: , jak długo rośnie w gruncie i czy miała już szyszki :?:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
tomboj0
500p
500p

Post »

Czy możesz zrobić trochę zdjęć z lotu ptaka,panoramicznych
Widok na zachód
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Widok na wschód
ObrazekObrazek

Baniak na gaz jest beznadziejny, w czasach gdy budowałem podziemny był bardzo drogi, teraz żal rozkopywać wszystko

Widok na północ
ObrazekObrazekObrazek

Strona południowa jest na razie w przebiegu procesów myślowych
Czy Takie oczko "na piętrze" wymaga również wyłożenia folią?
Tak - obowiązują zasady jak zwykle. Moje jest wyłożone folią. Ziemia wykopana z oczka była materiałem do usypania skalniaka na brzegu oczka, Trzeba niestety wymurować murek oporowy z kamienia aby ziemia się nie osypywała. Brzeg folii w "górnym" oczku musi zachodzić na dolne, tak aby woda z góry nie spływała poza obręb dolnej kałuży. Woda do górnego zbiornika podawana jest przez pompę, która ją zasysa ze zbiornika dolnego. Właściwie zrobienie tego nie jest trudne - podstawowy problem to odpowiednie ukształtowanie brzegu górnego oczka - tu nie obędzie się bez prób. Drugim zagadnieniem jest wybudowanie solidnego fundamentu pod wodospadem aby całość się nie wywaliła. Zanim kaskada przybrała ostateczną formę musiała być 2 lub 3 razy przebudowywana.
Powiedz proszę skąd miałeś nasiona ?, jak długo rośnie w gruncie i czy miała już szyszki ?
W gruncie rośnie do 4 lat (chyba)? Nasion nie wysiewałem, sadzonkę kupiłem od producenta. Podobno nasiona pochodzą od dużego drzewa rosnącego we Wrocławiu gdzieś w parku Szczytnickim. Moja szyszek jeszcze nie miała

ładna jest też sosna schwerina
Też jest ładna, ale ma całkowicie inny charakter. Sosna schwerina poprzez to, że igły są płaczące ma smutny i grzeczny wygląd, natomiast sosna Joefrey'a przypomina (dopóki jest młoda) gigantyczną szczotkę do butelek i ma raczej pokrój dosyć agresywny. Można czasami dostać też odmianę karłowatą (chyba się nazywa Jopi - dokładnie nie pamiętam), która ma raczej mało charakteru.

pozdrawiam
tomek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Witaj Tomku.
Oglądnęłam twój ogród wzdłuż i wszerz i naprawdę mi się podoba . Masz talent i zmysł projektanta ogrodów :P .
Wszytko ciekawe i takie tajemnicze :shock: .
Podziwiam :shock:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Fajny ogród -że dla leniwych to chyba przesadzasz Tomku,nigdy nie byłoby takich :wink: :wink: :wink: ektów. Masz piekne hortensje :D :shock: :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”