Kiedy i jak nawozić?
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nawozy dla storczyków
Ja stosuję kilka róznych nawozów naprzemiennie, m.in. : nawomix, biopon, target, substral, pokon i jeszcze jakiś, tylko teraz nie pamiętam nazwy. Nie wiem, czy są dobre czy nie, storczyki mają zawsze mało kwiatów (najczęściej od 1 do 5 naraz, czasami trochę więcej, bardzo wiele z nich się przedłuża po kwitnieniu, ale naraz mają do 5 kwiatów najczęściej), ale są duże i dobrze wybarwione.
- renatas
- Od: 25 paź 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wcześniej napisałam:
Żeby nie być gołosłownym, to proszę-porównanie:
Kwitnienie sklepowe:

i moje nowe pąki po nawozie Blossom-Boster

Ja go będę nadal używać, naprzemiennie z innymi.
Pozdrawiam
Renata
..a! i to nie jest reklama!... tylko własne doświadczenia.
Teraz już sama mogę odpowiedzieć na to pytanie-ten nawóz jest dobry.Stosowałam go na phalaenopsisach przez całą zimę, a efekt zobaczyłam dopiero teraz , jak rozkwitły nowe pąki.Kwiaty są lepiej wybarwione od kwitnienia sklepowego.A co sądzicie o nawozach firmy Peters Professional - Blossom Booster i Grow-Mix? czy stosowaliście je do storczyków? Jakie efekty?
Żeby nie być gołosłownym, to proszę-porównanie:
Kwitnienie sklepowe:

i moje nowe pąki po nawozie Blossom-Boster

Ja go będę nadal używać, naprzemiennie z innymi.
Pozdrawiam
Renata
..a! i to nie jest reklama!... tylko własne doświadczenia.
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
- Storczykowa
Tylko szkoda, że jest sypki, a ja stosuję tylko płynne nawozy.
- renatas
I co z tego,że sypki? jaki problem?
Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie!
Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie!
Pozdrawiam, Renata
- Storczykowa
I tak go nie idzie nigdzie kupić, więc pozostanę przy normalnych nawozach.
Często bywa na all... i nie drogo a taka torebeczka starcza na bardzo długo
- renatas
storczykowa napisała:
jest na all i w dużych sklepach ogrodniczych.
Ja Ci nic nie narzucam, zrobisz ,jak zechcesz. Każdy ma wolny wybór.
nie można go kupić?I tak go nie idzie nigdzie kupić, więc pozostanę przy normalnych nawozach.

Ja Ci nic nie narzucam, zrobisz ,jak zechcesz. Każdy ma wolny wybór.
Pozdrawiam, Renata
- renatas
No właśnie Petro, ja go mam od listopada, a torebka kosztowała tylko 5-6 zł.
Pozdrawiam, Renata
- Storczykowa
Ale jeszcze trzeba pewnie kilkanaście zł za przesyłkę.
Dusiu, sprawdziłam na all.., przesyłka 4,50, a 100 gr. nawozu w proszku 5,50.
Chyba warto skoro efekty widoczne
Chyba warto skoro efekty widoczne

Serdecznie pozdrawiam Iwona
-
- 50p
- Od: 7 gru 2011, o 21:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nawożenie pytania.
Witam wszystkich. Szukałem informacji co do nawozów dobrych dla storczyków, kiedy je nawozić i w jaki sposób. Wszystko wiem oprócz jednej rzeczy, która mnie ciekawi od dłuższego czasu. Nawożenie ma się odbywać poprzez zwyczajne podlanie roślinki, czy przez nalanie nawozu z wodą do innego naczynia i zanurzeniu części doniczki z rośliną ? Jeśli tak to jak długo trzymać ową roślinkę ? Pozdrawiam 

Re: Nawożenie pytania.
Ja zrobiłam roztwór czyli nawóz do wody w innym naczyniu, doniczkę zanurzyłam po brzegi. Jak długo? trudno powiedzieć - w trakcie moczenia weź kawałek kory z doniczki i przełam - zobaczysz czy wchłonęła wodę całą objętością i jak długo to trwało
Ogólnie podlewanie storczyków powinno zawsze polegać na zanurzeniu doniczki w wodzie naokoło pół godziny, a nawozi się różnie, np. 1/2 dawki zalecanej przez producenta co dwa tygodnie.
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niektórzy zanim zaczną moczyć w wodzie z nawozem wcześniej przez krótką chwilę namaczają doniczkę w samej wodzie. Mo to pomóc lepszemu wchłanianiu składników pokarmowych z nawozu. Ja jednak namaczam od razu w rozcieńczonym wodą nawozie (przeważnie 1/4-1/3 dawki podanej przez producenta choć teraz testuję nawozy do roślin akwariowych i jak na razie nie widzę złego wpływu na rośliny, czy będzie on pozytywny - to czas wykaże) a długość namaczania zależy od temperatury otoczenia. Nawożenie zaczynam od wiosny i wraz z wyższą temperaturą wydłużam czas namaczania. Teraz np. przelewam podłoże raz na trzy tygodnie samą wodą a co tydzień lekko tylko spryskuję podłoże po wierzchu. Długie namaczanie może być przyczyną zagniwania korzeni a poza tym troszkę suchszy okres powoduje inicjowanie pędów kwiatowych.
Na rynku mnóstwo...jaki wybrać? http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa,nawozy.html
Na pewno do kwaśnolubnych, bo storczyki żyją w środowisku kwaśnym, ale nawozy bardzo różnią się procentową zawartością NPK (N-azot, P-fosfor K-potas), a czasem są skrajnie różne
Np płynny Florovit do storczyków NPK zawiera odpowiednio 3-5-7+mikro, a krystaliczny do storczyków Schulzt NPK 19-31-17+mikro. W żadnym nawozie nie znalazłam magnezu..
Ale znalazłam ciekawy artykuł o typowym składzie zawartości procentowej azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza w tkankach liści i korzeni storczyków
I tak w liściach:
azot - 1,8%
fosfor - 0,2%
potas - 4,2%
wapień - 1,3%
magnez - 0,5%
żelazo - 0,01%
w korzeniach:
azot - 2%
fosfor - 0,3%
potas - 2,2%
wapień - 0,8%
magnez - 0,8%
żelazo - 0,04%
http://translate.google.pl/translate?hl ... d%3Dimvnso
Co oznaczałoby, że takiego optymalnego nawozu należałoby szukać tam gdzie proporcje NPK byłyby jak ok 2:0,3:3 lub prościej tak mniej więcej 6:1:8 Do storczyków ja nie znalazłam. W tych dostępnych na rynku nie ma też w składzie magnezu.
Jeśli nie ma magnezu to w tym linku polecane jest dodanie taniutkiej soli Epsom (siarczan magnezu w postaci uwodnionej) do roztworu z nawozem - na ok. 4l roztworu nawozowego pół łyżeczki.
Jako, że pelargonia też jest kwaśnolubna znalazłam taki: Tropical Pelargonia NPK 5-3-8+magnez i żelazo, z ciekawości kupię i sprawdzę, bo ulotki w necie nie mogę znaleźć
Co Wy na to? artykuł ciekawy, polecam
Na pewno do kwaśnolubnych, bo storczyki żyją w środowisku kwaśnym, ale nawozy bardzo różnią się procentową zawartością NPK (N-azot, P-fosfor K-potas), a czasem są skrajnie różne
Np płynny Florovit do storczyków NPK zawiera odpowiednio 3-5-7+mikro, a krystaliczny do storczyków Schulzt NPK 19-31-17+mikro. W żadnym nawozie nie znalazłam magnezu..
Ale znalazłam ciekawy artykuł o typowym składzie zawartości procentowej azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza w tkankach liści i korzeni storczyków
I tak w liściach:
azot - 1,8%
fosfor - 0,2%
potas - 4,2%
wapień - 1,3%
magnez - 0,5%
żelazo - 0,01%
w korzeniach:
azot - 2%
fosfor - 0,3%
potas - 2,2%
wapień - 0,8%
magnez - 0,8%
żelazo - 0,04%
http://translate.google.pl/translate?hl ... d%3Dimvnso
Co oznaczałoby, że takiego optymalnego nawozu należałoby szukać tam gdzie proporcje NPK byłyby jak ok 2:0,3:3 lub prościej tak mniej więcej 6:1:8 Do storczyków ja nie znalazłam. W tych dostępnych na rynku nie ma też w składzie magnezu.
Jeśli nie ma magnezu to w tym linku polecane jest dodanie taniutkiej soli Epsom (siarczan magnezu w postaci uwodnionej) do roztworu z nawozem - na ok. 4l roztworu nawozowego pół łyżeczki.
Jako, że pelargonia też jest kwaśnolubna znalazłam taki: Tropical Pelargonia NPK 5-3-8+magnez i żelazo, z ciekawości kupię i sprawdzę, bo ulotki w necie nie mogę znaleźć
Co Wy na to? artykuł ciekawy, polecam