Podłoże do warzyw idealne
Re: Podłoże idealne :)
Jeżeli jest oryginalnie pakowany w workach powinno pisać jaka jest zawartość Ca/ wapnia/ albo CaO/ tlenku wapnia albo CaCO3/ węglanu wapnia. Odpisz czy ten nawóz jest opisany, jeżeli nie , to weżmiemy ze składu typowego dolomitu jako minerału.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz, rewelacyjna sprawa z tą kredą z kwaskiem cytrynowym, zazwyczaj jak są objawy na pomidorach braku wapna to ze względu na istniejące owoce mamy ekologiczny sposób na uzupełnienie
Te dawki wapna przepiszę sobie aby się nie zawieruszyły.

Te dawki wapna przepiszę sobie aby się nie zawieruszyły.

Koszt takiego oprysku - żaden. Poniewaz najwieksze zagrożenie wierzchołkową zgnilizną wystepuje przy przedłuzajacych sie letnich upałach i na glebach lekkich można opryskac pomidory nawet profilaktycznie.
Pozdro
Pozdro
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
To określane pH, przy tych dawkach wapna ,to jest określane wg tego sposobu z zastosowaniem roztworu KCl ?
Oczywiście , suzana, w KCl. Miałem świetna książkę pt " Technika Nawożenia" gdzie te zagadnienie kwasowości i wapnowania były bardzo ciekawie opisane, ale komus ja pozyczyłem i znikła. Ponieważ ja otwierałem setki razy ,cos mi zostalo z tego co tam stało.
Ale jest ona jeszcze gdzies osiągalna
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... _qWcQnYuPq
Ale jest ona jeszcze gdzies osiągalna
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... _qWcQnYuPq
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I właśnie to wynika z tych wątkówforumowicz pisze:Pani Moderator. Te wszystkie kwasomierze wtykane w glebę sa dobre ale dla.... wędkarzy. (...)Nalewka pisze:O kwasomierzach poczytajcie też tu:
Nie odkryłeś więc cudów na kiju, tylko potwierdzasz to, co od lat już wiemy :P
A co do chemii i przeliczania łyżeczek i litrów, to proponuję założyć nowy wątek specjalnie do tego celu, tu te informacje, przecie bardzo przydatne, znikną i trudno je będzie odnaleźć... A mało który forumowicz używa naszej szukajki, zresztą co miałby wpisać, żeby te wiadomości odszukać?
P.S.
Czy to twoje zdjęcie? Jeśli tak, to ok, jeśli "z netu", to musisz zmienić obrazek na link, albo podać autora i źródło. I mieć jego zgodę na użycie tego zdjęcia w swoim poście...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nie sądzę, by wląściciel tego zdjęcia sie obraził jako, że pochodzi ono z oferty allegro. Ale gwoli sprawiedliwości posłuchałem Pani rady.Nalewka pisze: I mieć jego zgodę na użycie tego zdjęcia w swoim poście.
Zniknie jeszcze szybciej niż watek " podloze idealne " . Widzę, że te tematy interesuja nielicznych. Nic tak nie uczy, jak lata straconych upraw.Nalewka pisze:A co do chemii i przeliczania łyżeczek i litrów, to proponuję założyć nowy wątek specjalnie do tego celu,
Pozdrawiam
- rescue-trans
- 50p
- Od: 12 mar 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam serdecznie po długaśnej przerwie
Ja mam podobną sprawę co początek ale poza tym że chcę przekopać kawałek trawnika na warzywnik, mam poważnie kwaśną glebę w tym miejscu, pełno tam mchu i mleczy. dodatkowo sąsiaduje to ze szklarnią i rosną tam dwie brzoskwinie (trawnik wielkości garażu na maluszka) I tu moje pytanko co z tym zrobić lub co można posadzić na kwaśną glebę?

Ja mam podobną sprawę co początek ale poza tym że chcę przekopać kawałek trawnika na warzywnik, mam poważnie kwaśną glebę w tym miejscu, pełno tam mchu i mleczy. dodatkowo sąsiaduje to ze szklarnią i rosną tam dwie brzoskwinie (trawnik wielkości garażu na maluszka) I tu moje pytanko co z tym zrobić lub co można posadzić na kwaśną glebę?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
...i żurawina.

- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Wczoraj udało mi się dostać przyczepkę ziemi spod uprawy zboża. Wsypałam ją (po przesianiu) do szklarni, gdzie będą rosły pomidory.
Składu chemicznego zupełnie nie znam, ile w tym pierwiastków potrzebnych dla pomidorów też nie.
Czy mogłabym przed posadzeniem w tej ziemi pomidorów dodać pod każdą sadzonkę kurzeńca, a potem ewentualnie podsypać jakimś nawozem specjalnym do pomidorów?
Składu chemicznego zupełnie nie znam, ile w tym pierwiastków potrzebnych dla pomidorów też nie.
Czy mogłabym przed posadzeniem w tej ziemi pomidorów dodać pod każdą sadzonkę kurzeńca, a potem ewentualnie podsypać jakimś nawozem specjalnym do pomidorów?
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Witaj Anno! Sadząc pomidory czy to w gruncie czy w folii robię tak:wykopuję szpadlem głęboki dołek,wsypuję tak z pół szpadla kurzeńca,potem nasypuję ziemi,podlewam i wsadzam sadzonkę pomidora.Rok temu dawałam dodatkowo po gałązce świeżej pokrzywy.Może ktoś jeszcze napisze jak robi.Pozdrawiam.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
POKAŻCIE ZDJĘCIA TYCH PHMETRÓW
B ja wzrokowcem jestem jak się na czymś nie znam
B ja wzrokowcem jestem jak się na czymś nie znam

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Aniu tak toto wygląda :

Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
forumowicz..
a jak te kwasomierze do mieszania gleby z woda i "wbijania" je w tą papke?
one nie są miarodajne??
Pytam..bo te odczynniki...
a jak te kwasomierze do mieszania gleby z woda i "wbijania" je w tą papke?
one nie są miarodajne??
Pytam..bo te odczynniki...

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?