Storczyki Storczykowej cz. 4

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 4

Post »

Tetraspisik zaczyna rozwijać drugi kwiat. Keiki na Phalaenopsis rosną. Nie ma żadnych nowych pędzików.
A bellina ma bardzo dziwny trzon. ma wgłębienia i rdzawe, maleńkie plamki, tak to wygląda:

Obrazek

Nie wiem, co to jest, ale przetarłam mu trzon chusteczką popryskaną dezodorantem, udało mi się zebrać te rdzawe punkciki, myślę, że to jakieś szkodniki, ale jeszcze nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Mam nadzieję, że roślinie to za bardzo nie szkodzi i że to coś się nie odnowi, zwłaszcza, że bellina będzie kwitnąć. Na zdjęciu widać kawałek nowego pędu, a na tym starym jest już całkiem spory pąk.

A na następnym zdjęciu są pokazane moje sadzoneczki, jak dfobrze się czują na parapecie, nie mając żadnych wymyślnych warunków:

Sadzonki Phal. na parapecie:

Obrazek

A to jeden z sześciu rosnących teraz keiki na Phal., ten akurat jest na Liodoro.
Keiki na Liodoro:

Obrazek

I parę zdjęć tetraspisika:
Phalaenopsis tetraspis:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rdzawe plamy wyglądają jak przędziorek. To dziadostwo jest ciężki do zwalczenia :roll:
Tetraspis piękny :) Mój też niedługo będzie kwitł ;:138
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Dusiu Twoja perełka cudna, zazdroszczę, gdzie kupiłaś Tetraspisa?
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Dusiu, jak zwykle powalasz pięknymi zdjęciami. Gratuluję pędzika na bellinie, mnie też się zdaje , że to mogą być przędziorki na trzonie. Sadzonki bardzo zdrowo wyglądają, niech pięknie rosną w siłę. Tetraspis cudowny, zbliżenia warżki ;:138 Gratuluję również keiki na Liodoro, Liodoro to moje chciejstwo, więc mam zamiar niedługo zakupić.
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Dusiu tetraspis piękny
Gratuluję pędzika na bellinie :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może to przędziorki, choć nie mają pajęczyny... Żaden inny storczyk tego nie ma, zresztą od lat nie widziałam u mnie przędziorków. nie wiem, skąd się wzięły i to w tak dziwnym miejscu. Mam nadzieję, że roślina od tego nie padnie? Na początku myślałam, że to pył po wierceniu dziury na wieszaki na Vandy, ale potem tego przybywało, dzisiaj postanowiłam to zetrzeć.
A sadzonki rzeczywiście pięknie rosną, ta z długimi, wąskimi liściami to Phal. maries delight, ten drugi, z szerszymi liśćmi to Phal. guadelupe pineda.
Tetraspisika kupiłam w orchidgarden rok temu. jestem z niego bardzo zadowolona.
A Liodoro sobie kup, bo warto, są piękne. Ja mam ich 2 doniczki, w sumie 3 i pół rośliny, z keikiem będzie 4 i pół. To pół to jest roślina bez stożka wzrostu, ale puściła już bardzo dużego basal keiki, które ma pół metra i 2 kwitnienia za sobą. Keiki na pędzie puszcza to Liodoro, które rok temu kupiłam na wystawie.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Obserwuj roślinę i przejrzyj inne czy nie mają tych rdzawych punktów. Ja bym na Twoim miejscu profilaktycznie spryskała Provado.
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Inne na pewno nie mają, tylko bellina. A czy nie dałoby się w jakiś bardziej naturalny sposób tego pozbyć?
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Super Tetraspisik, sadzoneczki też niczego sobie :D ładnie rosną, widać że im u Ciebie dobrze
Gratuluję keiki na Liodoro
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Dusiu Tetraspis piękny ;:167 ;:167 zdjęcia oddają jego urodę ;:108
Trzymam kciuki za bellinę mam nadzieję, że zwalczysz paskudztwo ;:134
Dziękuje za zdjęcia keiki Liodoro bardzo ładna niech dobrze rośnie, maluszki też śliczne ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie z belliną jest ok, pędzik i pąk trochę podrosły. Tetraspis rozwinął drugi pąk, porobiłam mu trochę fotek, bo ma wyjątkowo dużo kreseczek. Ciągle nie ma żadnych nowych pędzików. Trochę mnie to ju martwi, zazwyczaj puszczały w marcu, a teraz nie ma nic, a już się zaczyna kwiecień. Tylko bellina ma nowy pęd i taki brzoskwiniowy z mazami, inne tylko kwitną na przedłueniach, ale nie ma żadnych nowych pędów.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Tetraspis piękny. Ech mógłby już u mnie też się ruszyć.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
kojuna
50p
50p
Od: 28 lis 2010, o 12:42

Post »

Storczykowa pisze:
Obrazek
Moim zdaniem są to czerwce (tarczniki).
Usuwa się je ręcznie, wacikami moczonymi w alkoholu 40-50 %.
Trwa nieraz długo, ale warto.
Serdecznie pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Dusiu Tetraspis cudny, a zdjęcia jak zawsze zachwycają. ;:180
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te punkciki to nie są czerwce ani tarczniki, widziałam je kiedyś i są dość spore, a te kropeczki mają może z pół milimetra i ledwo je widać. To mogą być te przędziorki albo coś podobnego, chociaż nigdy nie widziałam przędziorków bez pajęczyny i w tak dziwnym miejscu (i w takim kolorze).

A tetraspisik otworzył następne pączuszki, może jutro porobię zdjęcia i wstawię. Wczoraj też jakieś robiłam, ale zapomniałam wstawić, więc wstawię też raczej jutro. Ale ma w tym roku wyjątkowo dużo kreseczek, jeszcze nigdy tyle nie miał.

A tak poa tym nie ma żadnych nowych pędów, nie wiem, dlaczego, zawsze o tej porze były i na Phal. i na Vandach.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”