.
 .Aniu, to co napisała Gosia to nic dodać nic ująć.
Te poszczególne strefy ogrodu mogą być rozmaitego kształtu (kwadraty, okręgi).
Ciekawie wyglądałyby kwadraty ustawione pod kąten 45* do budynku.
Ten trik pozwoli na oszukanie oka i da wrażenie, że ogród jest znacznie szerszy.
Fragmenty pod płotem zdecydowanie należałoby obsadzić choć niekoniecznie w formie litego pasa roślinności.
Raczej zastosowałabym wypełnienie przestrzeni niezajmowanej przez podesty lub żwirowe placyki.
Poniżej przykłądowe projekty wąskich ogrodów. Myślę, że mogą być jeśli nie gotowcem to choćby inspiracją.
http://www.konarzewski.net/zielen.php
http://www.arsson.pl/index.php?pasek=show&page=6
Od 3 dni mam w ogrodzie rewolucję. Umacniane są obrzeża rabat (przy okazji zyskałam nieco miejsca na nowe nasadzenia
 )
 )Odbędzie się też coroczna wertykulacja trawnika wraz z wyrównywaniem powierzchni
ponieważ po zeszłorocznych, czerwcowych deszczach w niektórych miejscach lekko się pozapadał.
No i posadziłam już prawie wszystkie róże
 .
 .Zmotywowana przez Tosię pokażę troszkę mojej nieśmiałej wiosny i ogródkowej awifauny.

Asia!!! za bardzo się nie wysiliłaś z fotkami, ale za te dwie kuleczki
 Asia!!! za bardzo się nie wysiliłaś z fotkami, ale za te dwie kuleczki  Ja dostałam ADHD i tyram jak wariatka!! Boże, jak ja bym miała taki areał jak Ty, to już nie żyję!!!
 Ja dostałam ADHD i tyram jak wariatka!! Boże, jak ja bym miała taki areał jak Ty, to już nie żyję!!!  
   Kawki nie dostałam, nagadałam się i poszłam sobie ;:94  ;:99
 Kawki nie dostałam, nagadałam się i poszłam sobie ;:94  ;:99  

Piękne rośliny. Te jesienne fotki są  prześliczne
  Piękne rośliny. Te jesienne fotki są  prześliczne  
 Krokusy dość szybko rozrastają się w dobrych warunkach, więc niebawem będziesz miała ich jeszcze więcej ;)
 Krokusy dość szybko rozrastają się w dobrych warunkach, więc niebawem będziesz miała ich jeszcze więcej ;)
 .
 . .
 .

ardzo interesujący. I nawet jajko zniósł
 ardzo interesujący. I nawet jajko zniósł