No nie.... Działkowicz nie może być niecierpliwyW Wątku poziomkowym są zdjęcia forumków którzy pikowali po 1 roślince - to nie dla mnie![]()
Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
Iwa3003
Tu nic na łapu capu.... po to mamy ogrody żeby się wyciszyć..... uspokoić ....... 
-
ostatnia szansa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A tak na poważnie: poziomki powinny być sadzone po 1 sztuce, czy posadzenie np po 3 nie jest lepszym rozwiązaniem?
Po 3 sztuki sadziłam np truskawki i otrzymałam wiecej owoców niż z tych posadzonych pojedyńczo.
Po 3 sztuki sadziłam np truskawki i otrzymałam wiecej owoców niż z tych posadzonych pojedyńczo.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
w przypadku poziomki,
zeszłoroczne siane poziomki przepikowałam oddzielnie sztuka w sztukę do momentu zniecierpliwienia i ostatnie 4 może 5 sztuk posadziłam razem do większej doniczki. Tak też poszły do ogrodu i ...... pikowane i sadzone oddzielnie kwitły i owocowały obficie w tym samym roku, a te które były przepikowane razem ( aby im się nie nudziło
) dłuuugo nie miały ochoty kwitnąć ( choć okazały krzaczek się z nich zrobił.
) może w tym roku mnie zaskoczą i będą obficiej kwitły i owocowały.
Sumarycznie dużo więcej zebrałam owoców z poziomki przepikowanej oddzielnie ( pojedynczej ) niż przepikowanej grupowo
zeszłoroczne siane poziomki przepikowałam oddzielnie sztuka w sztukę do momentu zniecierpliwienia i ostatnie 4 może 5 sztuk posadziłam razem do większej doniczki. Tak też poszły do ogrodu i ...... pikowane i sadzone oddzielnie kwitły i owocowały obficie w tym samym roku, a te które były przepikowane razem ( aby im się nie nudziło
Sumarycznie dużo więcej zebrałam owoców z poziomki przepikowanej oddzielnie ( pojedynczej ) niż przepikowanej grupowo
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- zelwi
- 500p

- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Mam też kłopot z identyfikacją pomidorów, zasiałem 5 odmian obok siebie, na kartce opisałem gdzie która rośnie, ale doniczkę obróciłem i już nie wiem od której strony jest która odmiana.
Wiem, że odmiana 'Malinowy Ożarowski' i chyba 'Faworyt' mają liście całobrzegie.
Wiem, że odmiana 'Malinowy Ożarowski' i chyba 'Faworyt' mają liście całobrzegie.
Tomek
-
mmgg
- 200p

- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Ja mam ten sam problem. Zasiałem kilka odmian i nawet nie bawię się w próbę dociekania który jest który:)
-
Kasencja
Ja pilnowałam swoje pikowane pomidorki, podpisywałam każdy kubek ( tak mi się wydawało )... okazało się, że jednej partii nie podpisałammmgg pisze:Ja mam ten sam problem. Zasiałem kilka odmian i nawet nie bawię się w próbę dociekania który jest który:)
- zelwi
- 500p

Czy pomidor 'Faworyt' ma liście ziemniaczane? Dowiedziałem się, że 'Kmicic' takie ma i to już mi coś podpowiada.
Tomek
- zelwi
- 500p

Dzięki Anita
Już wiem w jakiej kolejności posiałem pomidory i zamiast dziesięciu nie posadzę tylko czterech 'Kmiciców', bo planuję je przeznaczyć na przetwory.
Podsumowując, z moich odmian, liście są następujące:
- 'Kmicic' - ziemniaczane
- 'Rumcajs' - ząbkowane
- 'Malinowy Ożarowski' - ziemniaczane
- 'Złoty Ożarowski' - ząbkowane
- 'Faworyt' - ząbkowane
Podsumowując, z moich odmian, liście są następujące:
- 'Kmicic' - ziemniaczane
- 'Rumcajs' - ząbkowane
- 'Malinowy Ożarowski' - ziemniaczane
- 'Złoty Ożarowski' - ząbkowane
- 'Faworyt' - ząbkowane
Tomek
Cytat : No nie.... Działkowicz nie może być niecierpliwy 
glohal- jesteśmy tylko ludżmi , każdy z nas jest inny
,mówiąc nie skromnie uważam się za cierpliwego człowieka 
glohal- jesteśmy tylko ludżmi , każdy z nas jest inny
Pozdrawiam Iwona 
- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomku, nie ma za co.
Cieszę się, że udało Ci się rozwiązać swoją pomidorową łamigłówkę.
Cieszę się, że udało Ci się rozwiązać swoją pomidorową łamigłówkę.
pozdrawiam, Anita
-
11krzych
Wychodzą na świat nasionka z akcji. Posiałem w piątek i dopiero teraz zaczęły.
Niech chociaż z połowa wyjdzie, to będę zadowolony.
A za rok, to będę siedział na necie non stop, żeby dostać megagroniastego.
Niech chociaż z połowa wyjdzie, to będę zadowolony.
A za rok, to będę siedział na necie non stop, żeby dostać megagroniastego.
-
ramonka
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 26 mar 2011, o 19:34
Uuuuuufffff, przebrnęłam przez cały wątek.... i nie żałuję - istna skarbnica wiedzy
W zeszłym roku zaczęłam robić małą rozsadę (wyszła ogromna po przepikowaniu i rozdawałam znajomym działkowcom
) i choć wyszło całkiem nieźle, teraz dopiero zdaję sobie sprawę z tego ile błędów popełniłam a ilu udało mi się intuicyjnie uniknąć (nic nie czytałam i wszystko robiłam ot tak z serca
). W tym roku robię już o niebo mniejszą rozsadę, ale niestety zaczęłam dość późno bo w drugiej połowie marca (pod koniec tak naprawdę). W najbliższym czasie postaram się coś wkleić z opisami, na razie czasu i cierpliwości wystarczyło mi aby pzrebrnąć przez cały ten wątek i kilka innych, dużo mniejszych
. Uświadomcie mnie tylko co to jest pomidor samokończący i jakie są inne...? Może pytanie banalne, ale jak wspominałam jestem samouk na 1/8 etatu (dom, praca, rodzina itp.).
Tak więc witam wszystkich i pozdrawiam
Tak więc witam wszystkich i pozdrawiam
Pozdrawiam, Monika
-
11krzych
Potrzebuję ~ 30 krzaków pomidorów. Supermarketowych już mam 160, a jak dobrze pójdzie, to z akcji będzie jeszcze 100. Też porozdaję ludziom. Niech się cieszą. Oczywiście zaznaczę, kto jest fundatorem nasion.zaczęłam robić małą rozsadę (wyszła ogromna po przepikowaniu i rozdawałam znajomym działkowcom)
PS. Moi współdomownicy mniej się cieszą z tej hodowli, ale zagroziłem, że zamiast pomidorów mogę się za rok przerzucić na gołębie. Pomogło.