Co mi zjada ogród???

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
nemoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2008, o 17:01

Co mi zjada ogród???

Post »

Jestem powoli załamany bo najpierw była wiśnia potem jabłonka a teraz wszystkim owocowym drzewom coś psuje liście stają się żółte i opadają psikałem je czymś ale nic nie dało...może ktoś pomoże???poniżej zamieszczam fotki tego ustrojstwa i szkody jakie robi..Obrazek Obrazek Obrazek[/img]
nemoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

czy nikt nie zna tego szkodnika??????
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z tego rozmiaru zdjęć niewiele można zdiagnozować nawet gdyby ktoś chciał Ci pomóc trudno się dopatrzeć a postawić błędną diagnozę to nie sztuka. :D
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Napisz- czym pryskałeś. jeśli zastosujesz np. Mospilan- na pewno pomoże, co by to nie było, a wygląda na jakąś śluzownicę.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
nemoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

zrobiłem nowe foty troszkę większe to są takie małem larwy lekko zielonkawe które spuszczają się na nici jakby pajęczej z rana a potem jak słońce świeci wciągają się na drzewo.poniżej fotki liści: Obrazek Obrazek Obrazek[/img]
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wygląda mi to na szkodniki z rodzaju namiotników oprysk Mospilanem 20 SP powinien być skuteczny należy go wykonać jak będzie chłodniej najlepiej przed wieczorem. :D
wciornastek
50p
50p
Od: 28 cze 2007, o 15:47

Post »

Nio, piękne miniarki.
A jak duzo tego zaposiadamy? Bo w zasadzie to one niezbyt licznie występują (poza ostatnio szrotówkiem) w sadach. jeśli zminowanych jest kilkanascie czy kilkadziesiat liści na dużym drzewie to bez problemu. Miniarki są potem najczęściej załatwiane przez błonkówki.
Trza dac życ robalom też stworzenia Boże.
ewondo
100p
100p
Od: 2 sty 2010, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

nemoo pisze:zrobiłem nowe foty troszkę większe to są takie małem larwy lekko zielonkawe które spuszczają się na nici jakby pajęczej z rana a potem jak słońce świeci wciągają się na drzewo.poniżej fotki liści: Obrazek Obrazek Obrazek[/img]
Na zdjęciach są miny, które są dziełem gąsienic motyli minujących. "Hamaczek" jest dziełem gąsienic wystroja wężowiaczka Lyonetia clerkella, ktore po opuszczeniu min przepoczwarczają się w takich oprzędach. Dorosły motylek ma długość kilku mm.

wciornastek, termin miniarki zarezerwowany jest dla muchówek z rodziny Agromyzidae :wink: Tutaj możemy mówić o motylach minujących lub ogólnie owadach minujących (inaczej minowcach) :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”