Dziś zakupiłam nawet pierwsze rośliny/a raczej kłącza/,żeby odstraszyć zimę
Skarpa - jak ją zagospodarować,zniwelować,porady,pomysły
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Skarpa jak ją zniwelować ? Bardzo proszę o pomoc
Dzięki, już to wszystko przejrzałam, poinstruowałam pomocników i czekam na wiosnę.
- magenta

- Kontakt:
Zrobiłam przegląd w necie różnych miejsc które oferują kamienie ,w tym piaskowiec czerwony z którego chciałam zrobić suchy murek. Wypadło to nieciekawie ze względu na cenę. Za tonę życzą sobie 650zl, a małe białe otoczaki kosztują 3 zł za kilo. Zaczęłam się zastanawiać ile kamieni zmieści się w kilogramie?
Zerkałam też na allegro, ceny są zdecydowanie mniejsze. Czy ktoś z was kupował w ten sposób kamień do ogrodu? A może ktoś mógłby mi polecić trochę tańszy skład w woj.mazowieckim?
Pozdrawiam
Zerkałam też na allegro, ceny są zdecydowanie mniejsze. Czy ktoś z was kupował w ten sposób kamień do ogrodu? A może ktoś mógłby mi polecić trochę tańszy skład w woj.mazowieckim?
Pozdrawiam
- magos13
- 500p

- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu, będę Ci kibicować. Mam ten sam problem. Murku nie buduję, ale kamień jest mi potrzebny do ogrodu wodno-skalniakowego. Na razie wykorzystuję kamień polny i się rozglądam
, ale
.
Pozdrawiam. Gosia
-
Pawel Woynowski
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Czy to musi być skład, a nie może być kamień polny. Swego czasu widziałem dużo kamienia zebranego na sterty przy polach lezących w kwadracie miedzy Piasecznem, Falentami, Nadarzynem, Tarczynem i Piasecznem. Teraz nie pamiętam dokładnie w którym miejscu to było, ale trzeba by było, po tych okolicach pojeździć trochę i poszukać stert przy polach, rolnicy zbierają z pól kamień układając go przy drogach. Myślę, że od rolnika było by taniej, trzeba jedynie już po znalezieniu chętnego do sprzedaży, załatwić transport.magenta pisze: A może ktoś mógłby mi polecić trochę tańszy skład w woj.mazowieckim?
Pozdrawiam
Kilkanaście lat temu, jak budowałem swój ogród, na Ursynowie pod blokiem, zajeździłem Syrenę Bosto (taka dostawcza), zwożąc z tamtych okolic kamień polny. Można też szukać w miejscach gdzie są wykopy pod budowy. Tamten rejon Warszawy leży na glinie, a w niej jest dużo kamienia.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- magenta

- Kontakt:
Dzięki,
suchy murek z kamienia polnego? Chyba ciężko ułożyć
Nie pozostaje mi nic innego jak zbierać dutki
suchy murek z kamienia polnego? Chyba ciężko ułożyć
Nie pozostaje mi nic innego jak zbierać dutki
Re: Nowy dom,nowy ogród,prosze o rady!!!
Witam po długiej przerwie. Skarpy jeszcze nie ruszyłam,ponieważ czekamy na przyłacza byc moze bedzie do tego potrzebne lekki rozkopanie skarpy.
Ale problem tkwi w czym innym. Wiem ze to dla niektorych banalnie proste i moze glupie pytanie,ale prosze mi powiedziec dokladnie po kolei jak przygotowac teren do sadzenia trawy i jak potem sadzic. teren wkoło domu jeszcze wyglada fatalnie (jak to zazwyczaj na budowie).
z gory wielkie Dzięki
Ale problem tkwi w czym innym. Wiem ze to dla niektorych banalnie proste i moze glupie pytanie,ale prosze mi powiedziec dokladnie po kolei jak przygotowac teren do sadzenia trawy i jak potem sadzic. teren wkoło domu jeszcze wyglada fatalnie (jak to zazwyczaj na budowie).
z gory wielkie Dzięki
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Tu masz dokładnie wszystko pokazane - http://www.dom-tv.com/zakladanie-trawnika/
Jeśli jeszcze coś będzie niejasne to kliknij w Gogle hasło - zakładanie trawnika krok po kroku - i wybierz jakiś inny link.
Tam pewno znajdziesz odpowiedz na swoje wątpliwości.
A jeśli nie to pytaj.
Jeśli jeszcze coś będzie niejasne to kliknij w Gogle hasło - zakładanie trawnika krok po kroku - i wybierz jakiś inny link.
Tam pewno znajdziesz odpowiedz na swoje wątpliwości.
A jeśli nie to pytaj.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- zjawka

- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Całe moje dziwne tłumaczenie wynikało z tego iż mąż coraz to wymyślał coś innego odnośnie 1 zdjęcia...
, później znów była cisza
Wcześniej miał być wyższy murek z kamieni wapiennych murowany ( zastosowanie do oddzielenia wzniesienia i jednocześnie do podtrzymania by górka podczas deszczu nie zjeżdżała)....
Teraz jest mini murek taki jak opisałaś to jokaer , po prostu układanie kamieni
A z miejsca nr 2 zrobimy jakieś wygodne schodki i tyle.
Przepraszam za zamieszanie
Wcześniej miał być wyższy murek z kamieni wapiennych murowany ( zastosowanie do oddzielenia wzniesienia i jednocześnie do podtrzymania by górka podczas deszczu nie zjeżdżała)....
Teraz jest mini murek taki jak opisałaś to jokaer , po prostu układanie kamieni
A z miejsca nr 2 zrobimy jakieś wygodne schodki i tyle.
Przepraszam za zamieszanie
kogra bardzo dziękuję za linka,na pewno skorzystam. Niestety jeszcze trochę muszę poczekać do siania trawy,aż zakończymy "najgorszy=najbrudniejszy"etap budowy:)
Wracam do skarpy. Dużo o niej myslałam. Mąż nie chce za bardzo się "angażować" w jej urządzanie,bo nie jest nasza i w każdej chwili mogą nam to wykopać. No ale ja chce mieć jakiś ładny widok wychodząc z domu. I tak sobie pomyślałam o różach pomarszczonych. Co o nich myślicie?? Nadają się?Bo czytałam że są tanie i mało wymagające? i pasują w ogóle na skarpę? Myślałam posadzić je po 3 co kilka metrów a pomiędzy może jałowaca płożącego. Nie chcemy zbytnio wydawac kasy i czasu na tą skarpę,co innego gdyby była nasza...
I kupiliśmy wczoraj sosnę czarna sztuk 5 (jechałam z zamiarem kupienia jodly kalifornijskiej:) ). Co o niej myślicie? chce ja posadzic pomiedzy ogrodzeniem a tą skarpą. Zalezało mi na szybkim wzroscie poniewaz działkę mamy niżej połozona niz droga a do tego jest przystanek autobusowy i chcielismy sie troche "odgrodzic" od wzroku ludzzi. Czytalam (juz po fakcie) ze po latach moze byc duza. nie wywalą korzenie mi np.ogrodzenia?
Wracam do skarpy. Dużo o niej myslałam. Mąż nie chce za bardzo się "angażować" w jej urządzanie,bo nie jest nasza i w każdej chwili mogą nam to wykopać. No ale ja chce mieć jakiś ładny widok wychodząc z domu. I tak sobie pomyślałam o różach pomarszczonych. Co o nich myślicie?? Nadają się?Bo czytałam że są tanie i mało wymagające? i pasują w ogóle na skarpę? Myślałam posadzić je po 3 co kilka metrów a pomiędzy może jałowaca płożącego. Nie chcemy zbytnio wydawac kasy i czasu na tą skarpę,co innego gdyby była nasza...
I kupiliśmy wczoraj sosnę czarna sztuk 5 (jechałam z zamiarem kupienia jodly kalifornijskiej:) ). Co o niej myślicie? chce ja posadzic pomiedzy ogrodzeniem a tą skarpą. Zalezało mi na szybkim wzroscie poniewaz działkę mamy niżej połozona niz droga a do tego jest przystanek autobusowy i chcielismy sie troche "odgrodzic" od wzroku ludzzi. Czytalam (juz po fakcie) ze po latach moze byc duza. nie wywalą korzenie mi np.ogrodzenia?
Mój ogród też był taką skarpą. Zrobiliśmy dwa poziomy.Miej więcej pośrodku wybraliśmy na całej szerokości ziemię i narzuciliśmy wyżej. W tym miejscu ułożyliśmy /na zaprawę betonową/ kamienie brukowe- 3 warstwy. Równo z murkiem rozpostarta jest ziemia na drugim poziomie. Bardziej praktyczne niż skarpa.
- Rodusik

- Od: 21 sty 2009, o 10:09
Re: Skarpa, co z nią zrobić?
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
- zjawka

A to efekt ciężkich prac ... było warto
Budowa
Większość z nich rośnie na skalniaku
Budowa
Większość z nich rośnie na skalniaku
-
Pawel Woynowski
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Piękna sprawa, huk roboty za Wami.
Pozostało jeszcze obsadzić szczeliny między kamieniami. Tu masz spis roślin do tego celu - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 892#p85892 , rośliny tam posadzone zapobiegną wymywaniu ziemi z pomiędzy kamieni. A za trzy - cztery lata murek nabierze charakteru. Rośliny w szczelinach sadzimy w ten sposób, że zaostrzonym kołkiem np. z kawałka kija od szczotki robimy otwory między kamieniami, a następnie korzenie sadzonek zawijamy w rulonik zrobiony z kawałka gazety i wkładamy taką rurkę z zawartością w otwór, ugniatając podłoże wokół. Po posadzeniu wszystkich roślin, zraszamy końcówką deszczującą posadzone rośliny.
Pozostało jeszcze obsadzić szczeliny między kamieniami. Tu masz spis roślin do tego celu - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 892#p85892 , rośliny tam posadzone zapobiegną wymywaniu ziemi z pomiędzy kamieni. A za trzy - cztery lata murek nabierze charakteru. Rośliny w szczelinach sadzimy w ten sposób, że zaostrzonym kołkiem np. z kawałka kija od szczotki robimy otwory między kamieniami, a następnie korzenie sadzonek zawijamy w rulonik zrobiony z kawałka gazety i wkładamy taką rurkę z zawartością w otwór, ugniatając podłoże wokół. Po posadzeniu wszystkich roślin, zraszamy końcówką deszczującą posadzone rośliny.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- zjawka

Ogromnie dziękuje
Skarpa jest już obsadzona ,może nie widać tego dokładnie : rojnikami , porcelankami , kroplikami , szarotkami i wszelakimi roślinkami skalniakowymi które dostałam od bardzo miłych forumek a za żurawkami będą rosły tulipany , narcyzy ,hiacynty, zimowity może jeszcze jakieś byliny ( jeżówki ) czy coś jednorocznego do 40 cm
Skarpa jest już obsadzona ,może nie widać tego dokładnie : rojnikami , porcelankami , kroplikami , szarotkami i wszelakimi roślinkami skalniakowymi które dostałam od bardzo miłych forumek a za żurawkami będą rosły tulipany , narcyzy ,hiacynty, zimowity może jeszcze jakieś byliny ( jeżówki ) czy coś jednorocznego do 40 cm
A może jakieś zdjęcia jak to wygląda po 3 tygodniach