Ogródkowe rozmaitości cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.4

Post »

Mówisz, że podpory metalowe? A ja zainwestowałam w drewno :? Jak się rozsypie, pomyślę co dalej.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

gloriadei Tytuł: Re: Moje małe roślinki - zaczątki ogrodu => camelliaNapisane: 10 11 10 09:41:12

Przyjaciel Forum - gold

1 szt. Asiu,
jeśli będzie to New Dawn, a jest to duża róża, podpora będzie pomocna, aby przywiązywac i poziomowac pędy.
Poniżej kilka przykładów podpór/kratek, w zależności co bardziej pasuje do domu i całości ogrodu, może się przydadzą
http://www.bauditz.com/nuetzlich/nuetzl ... gitter.jpg
http://www.ziertore.de/deutsch/Seiten/T ... itter.html
http://osmo.pictstore.de/directaccess/v ... ex&id=2548
http://www.gartenbedarf-versand.de/rank ... ter/nkg01/
http://www.hausgarten.net/gartenforum/r ... iehen.html
i zdjęcia ze strony http://www.mein-schoener-garten

Jarko może coś Ci się spodoba takiego-Gloria dei podala powyższe linki u Asi.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Nelu :wit
Już mi aż głupio pytać Cię o kolejną rzecz :oops: ale nie daje mi to spokoju, a Ty na pewno znasz odpowiedź.
Przycięłam dzisiaj moje lekko zapuszczone New Dawn-y zgodnie z "instrukcją" :) Po wycięciu wszystkich drobnych, przemarzniętych i zniszczonych pędów zostawiłam 6 mocnych długopędów. Jednak z tych 6 dwa mają krótkopędy (tak jak u Ciebie na rysunku) a pozostałe 4 nie. I teraz moje pytanie: czy te "gołe" długopędy wypuszczą w tym roku krótkopędy i zakwitną, czy będę musiała czekać do przyszłego roku? Boję się czy nie przedobrzyłam przy tym cięciu :?
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. ;:108
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Ewa drewniane podpory są jak najbardziej dobrym rozwiązaniem ,tak szybko się nie zniszczą ,gdy są odpowiednio konserwowane...W moim małym ogrodzie bardziej sprawdzają się cienkie metalowe...,nie zajmują tyle miejsca... :wink:
Aniu przejrzyj jeszcze raz te linki ;:196 ,nie chcą się otworzyć... :?
Asiu róże pnące generalnie się nie tnie(oprócz przemarzniętych i chorych) ,ale żeby utrzymać je w jakimś porządku ,(chociażby ze względu na ograniczoną powierzchnię...)można ścinać tak jak pokazałam w wątku różanym.Jeżeli Twoje główne pędy nie mają krótkopędów ,tzn ,że urosły w poprzednim roku,i na nich również będą kwiaty w tym roku... :D
Jeżeli możesz to wklej zdjęcie u mnie i stwierdzimy naocznie... :wit

Trochę wiosny u mnie
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zrobiły mi niespodziankę mekonopsy ;:138 ,przezimowały... ,ciekawe czy dotrwają do kwitnienia

Obrazek

Spojrzałam co tam na spodzie kamienia...rodzinka pożeraczy się ukrywała... :wink:
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja pergoli i trejaży metalowych , niestety, mieć nie mogę. Cóż...ogródek działkowy :wink:
Wiosna już się rozgościła na dobre :) ja w okolicach kamieni odkrywam mrowiska :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ja na szczęście jeszcze pomrowów nie widziałem-i nie chcę widzieć..
Za to jak kopałem nową rabatkę, to trafiłem na kilka gniazd czerwonych mrówek(dobrze, że były jeszcze zaspane ;:224)
anna63
100p
100p
Od: 23 sty 2011, o 10:01

Post »

No i po co pod ten kamień zaglądałaś Nelu ...wyparłam z pamięci ich istnienie ,no i jak znam siebie to jutro zamiast pić spokojnie kawę na tarasie ,łazić będę po ogrodzie i pod swoje kamienie zaglądać ... ;:223 i jeszcze te mrówki ,Dawid zlitowałbyś się ...
pozdrawiam Anna

Po prostu mój ogród
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Nelu dziękuję Ci za odpowiedź.
W wątku o cięciu wyczytałam właśnie, że pnące tnie się tylko "dyscyplinująco." No i te moje rosną sobie od ok. 3 - 4 lat i nic z nimi do tej pory nie robiłam. Przede wszystkim pędy nie były rozkładane poziomo, tylko byle jak przywiązywane :oops: i efektem tego było poplątanie wszystkiego. Co prawda w zeszłym roku kwitły naprawdę ładnie (ale to w/g mnie, a ja ekspertem nie jestem), ale po forumkowych lekturach....
Przycięłam, rozłożyłam wachlarzowato i będę z drżeniem czekać..... (chociaż teraz jak mi napisałaś ;:196 to już mniej się boję o kwitnienie.)
Jeśli mi się uda to zrobię jutro jakąś fotkę i spróbuję :shock: wkleić.
Dziękuję jeszcze raz.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Basiu na działce posiadać jakiekolwiek żelastwo ,to równoznaczne z nieproszonymi gośćmi... :roll:
Oprócz ślimaków ,mrówki też już ciężko pracują...
Dawidzie ciekawe co z nimi zrobiłeś ,pewnie puściłeś wolno... :wink:
Pod innym kamieniem było stadko mrówek pomarańczowych...one ponoć są najgorsze i trudno się ich pozbyć... :evil:
Trzeba wrotyczem je potraktować...ale jeszcze nie urósł... :?
Aniu ja już też prawie zapomniałam o ich istnieniu,chociaż tu i ówdzie ze skorupką znajdywałam jeszcze w półśnie... :wink: Ale o kamień zahaczyłam ...,jako ,że u mnie boczkiem na ścieżce należy przechodzić...i oczom moim ukazał się widok sielski...rodzinka w komplecie jw. :lol:No cóż ...już ich nie ma... :twisted:
Asiu ...na pewno Twoja New Dawn oczaruje nas wszystkich... :uszy Ta róża bardzo się rozkrzewia ,to nie Sympatia z długimi ,sztywnymi pędami... :wink: tylko dużo cienkich łodyżek i podziwiam Cię ,ze dałaś sobie z nią radę... :D
Pytaj ,gdy będziesz miała jakieś wątpliwości...Aaa już cięłaś,a gdzie kwitnące forsycje... :wink:

Jarko znalazłam takie pergole i rozwiązania na pnącza...http://www.google.pl/images?q=pergola+o ... 45&bih=503

Jeżeli na każdy obrazek klikniesz ...to oglądania masz na tydzień... :lol:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

No i jak tu nie kochać krokusów!
A to niebieściutkie to jest hiacynt czy szafirek? Bo ładny kolorek.

A meconopsy to pełen wypas! Które masz bo nie pamiętam kiedy kupowałaś i jakie to były, czy to te upragnione niebieskie?

A to jeszcze tak z ostatniej chwili, sprawdź sobie ten link ze sklepem z nasionami http://www.plant-world-seeds.com/store/ ... rs?page=33 Trafiłam na niego z powodu Dierama ale wygląda na to że oni mają olbrzymi wybór innych ciekawych roślin! I jeszcze wisienka na torcie, jakby się zdarzyło że więcej osób chce tę samą roślinę to można przy zakupie 2 sztuk tych samych nasion dostać 3 za darmo ;:224
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Nela. Nieżle sobie wykoncypowałaś, aby mieć mnie z głowy, ale aż na tydzień? :;230 Wychodzi na to, że jestem leniuch, ale co zrobić, czasu brak ;:67. A fachura krzyczy na mnie, że dawno już miałem dać mu projekt tej pergoli, i odgraża się, że jak mu przyniosę badziewie, to robotę rzuci, bo on to byle czego i na kolanie nie robi. ;:113 wiadomo artysta.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Przekopałem ziemię razem z nimi..

To właśnie te pomarańczowe były.
One to gryzą jak..
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Nelu!! widziałem dziś pierwsze kwiaty forsycji na osiedlu ;:138 to znaczy że lada dzień mogę ciąć róże ;:138
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

No to ja już nie będę wklejała następnych pergolek(pewnie żle skopiowałam) tylko odsyłam do wątku Camelii.
Slimaki doborowe-aż mną zatrzęsło.Fuj .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu masz rację jak zobaczyłam te okazy ;:224 to aż mnie ciarki przeszły i dały do myślenia . Dobrze ,że odpowiedni środek już przezornie zakupiłam . Dobrze im było pod kamieniem brrrrr
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”