Krokosmia, montbrecja, cynobrówka (Crocosmia)
-
Misiaczka
- 500p

- Od: 10 mar 2011, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Krokosmia - zdjęcia, uprawa
Ja dostałam kroksomię od Krysi, ale tak się zastanawiam bo mam ziemię lekką, same piachy ,czy mi urośnie? mam też kupkę obornika może być pod kroksomię?
A mi przyszedł do głowy chyba całkiem niegłupi pomysł, sądząc po reakcji mojego kolegi z dyżuru, mieszkańca podkrakowskiej wsi z doświadczeniem rolniczym
Rozmawialiśmy o oborniku i zaczęłam się zastanawiać, czy nie można by do nawożenia wykorzystać... trocin po moim królisiu
Wiem z własnego doświadczenia, że gdy takie mokre postoją dobrą chwilę w zamkniętym worku (czytajcie: gdy zapomnę wyrzucić śmieci), zapach rozkładających się jest po prostu zniewalający
Może by tak je potem na grządeczkę, co wy na to?
regulamin
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie że tak, doskonały patent
, pod rośliny, na kompost ....
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
-
bazyliszek
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 19 kwie 2007, o 17:45
Powiedzcie czy można krokosmię posadzić w koszyczkach takich jak do tulipanów i czy cebulkom to nie zaszkodzi? Chcę ułatwic sobie pracę jesienią z wykopywaniem 
Pozdrawiam Marzena
- Anna29
- 500p

- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
bazyliszku ja miałam tak posadzone w zeszłym roku: ale to był koszyczek z metalu robiony. Roślina pięknie kwitła, a i najważniejsze nie musiałam ryc połowy rabatki, żeby je wykopać.
Mogłam i ja się w nie w OBI zaopatrzyć... Mądry Polak po szkodzie 
Ale mam w końcu ziemię do dosypania do ogródka, jupi! Nie wiem, czy dobrze zrobiłam kupując (prawie) najtańszą - worek ziemi kwiatowej AthenA 50-litrowy kosztował mnie tylko 9 złotych. Producent to BIO-PRODUKTY. Oczywiście pisze, że z domieszką nawozów makro i mikroelementowych: N - 180 mg/l, P2O5 160 mg/l, K2O 220 mg/l, zawartość soli 1,5 g/l. Będzie dobra?
Cały czas zastanawiam się nad moczeniem krokosmi w Topsinie
Może jednak Captan?
Ale mam w końcu ziemię do dosypania do ogródka, jupi! Nie wiem, czy dobrze zrobiłam kupując (prawie) najtańszą - worek ziemi kwiatowej AthenA 50-litrowy kosztował mnie tylko 9 złotych. Producent to BIO-PRODUKTY. Oczywiście pisze, że z domieszką nawozów makro i mikroelementowych: N - 180 mg/l, P2O5 160 mg/l, K2O 220 mg/l, zawartość soli 1,5 g/l. Będzie dobra?
Cały czas zastanawiam się nad moczeniem krokosmi w Topsinie
regulamin
- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Nierówno wschodzi, ale jest. Parę cebulek zostawiłam i wsadzę do gruntu!!
Jeszcze ten Lucifer!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
Widzę ze pędzicie krokosmie ...
hmm może i ja tak zrobię w zeszłym roku sadziłam do gruntu ale tego tyle jest . to wszystko było od Krysi
trochę się nakopałam :)ale ładnie kwitły
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- Dyshia
- 1000p

- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba za bardzo się przejmujesz. Jeśli kupujesz zwykłą ziemię ogrodową, to nie jest istotne, czy kosztuje 9 czy 15. I tak będzie lepsza od takiej ogródkowej czy pod blokiem, bo ma odpowiednio zbilansowane pierwiastki, dobrą strukturę itp... Ja do skrzynek kupuję zawsze to, co mam akurat pod ręką, bez analizowania składu. Istotne jest odpowiednie nawożenie po posadzeniu, bo nieważne, jaką ziemię uniwersalną kupisz, to i tak roślina systematycznie będzie wyczerpywać dostępne w niej składniki i potrzebne będą nowe.Yoostysia pisze:Ale mam w końcu ziemię do dosypania do ogródka, jupi! Nie wiem, czy dobrze zrobiłam kupując (prawie) najtańszą - worek ziemi kwiatowej AthenA 50-litrowy kosztował mnie tylko 9 złotych. Producent to BIO-PRODUKTY. Oczywiście pisze, że z domieszką nawozów makro i mikroelementowych: N - 180 mg/l, P2O5 160 mg/l, K2O 220 mg/l, zawartość soli 1,5 g/l. Będzie dobra?
Cały czas zastanawiam się nad moczeniem krokosmi w TopsinieMoże jednak Captan?
A Captan i Topsin to przecież chyba to samo, producent inny i tyle. Oba służą do zaprawy cebul i oba się do tego dobrze nadają.
Dyshia, ulżyło mi
Do takiego samego wniosku doszłam dziś rano, a mianowicie że efekt końcowy zawdzięcza roślinka tak czy siak nawożeniu - choć byłam przekonana, że tylko własne sumienie staram się tym uspokoić
Do takiego samego wniosku doszłam dziś rano, a mianowicie że efekt końcowy zawdzięcza roślinka tak czy siak nawożeniu - choć byłam przekonana, że tylko własne sumienie staram się tym uspokoić
regulamin
Krysiu, ostatnio Matka Natura spłatała nam psikusa, gdyż prószył śnieg a temperatura spada na lekki minus
Wstrzymać się jeszcze z sadzeniem krokosmii? Miałam to zrobić przy ładnej pogodzie w miniony wtorek i dobrze chyba, że mi czasu zabrakło... Przy ilu stopniach powinno być optymalnie?
regulamin
- esony1

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
ja dzisiaj do donic powsadzałam krokosomię VOYAGER ( żółta ), Emily McKenzie ( pomarańczowa ) i Lucifer lub Pluto ( ciemnopomarańczowa ) gdzieś zginęła mi karteczka a nie pamiętam którą a kupiłam
, stoją w garażu. Miały już mikroskopijne kiełki a że pogoda taka niezbyt stabilna ( z soboty na niedzielę było w nocy -10 sc C ) nie będę ryzykowała sadzenia do gruntu ( najwyżej przesadzę z bryłą korzeniową w połowie maja
.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- bina12
- 1000p

- Od: 17 mar 2011, o 13:15
moje też jeszcze w domku w pojemniku z ziemią , dziś rano -6 bylo 
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- Krycha

- Od: 26 mar 2010, o 08:07
A ja myślałam, ze to tylko u nas mróz. Posadzone w pojemnikach na pewno prędzej wzejdą i zakwitną. Też tak zrobiłam, ale tylko z paroma sztukami. Jeżeli zda egzamin i naprawdę będą kwitły wcześniej to na drugi rok nasadzę więcej. A może i w tym roku. Postawię w folii niech rosną i czekają lepszej pogody.