Dziękuję, gdzie można dostać w małych ilościach dynię figolistną? a czy inna dynia może być? jak tak to jaka? Znalazłem w jednym sklepie te nasiona, ale 1000szt to chyba dla upraw towarowych. W dostępnych ogrodnikach to wielkie oczy robiono jak pytałem o te nasiona
Kiedyś czytałem książeczkę o uprawie dyniowatych i jak pamiętam tam była informacja ,że w Bułgarii do szczepienia wybrano dynie piżmową . Do dyń piżmowych zaliczają się np. odmiany : Butternut , Muscade de Provence . Mają one bardzo silny wzrost ( zwłaszcza ta ostatnia ) - więc pewnie również potężny system korzeniowy . A o to przecież chodzi w kwestii szczepienia . Zagadką pozostaje sprawa zrastania , bo możliwe ,że jedne łatwiej się zrastaja , a inne trudniej .
jkustalik, jak robiłam próby szczepienia metodą japońską ogórków na dyni, wiedza o szczepieniu tą metodą (jeśli chodzi o ogórka) nie była jeszcze powszechnie dostępna. Zmałpowałam więc z pomidorów, no i jak się domyślasz efekty były słabe. Powodem niepowodzenia było nadmierne pompowanie soku przez dynię, a nie jak piszesz ustanie transportu soków. Zostawienie jednego liścienia zapewnia utratę nadmiaru soku spowodowaną przez oddychanie. Na południu Europy ucinają dyni korzenie, szczepią ogórka zostawiając dyni jeden liścień i pikują. Był o tym artykuł w HO w zeszłym roku.Zdjęcia ze szczepienia ogórków mile widziane. Dynia lubi pogorszyć smak ogórków. Może to być spowodowane innymi wymaganiami pokarmowymi.
Obecnie robię bardzo dziwne doświadczenie ze szczepieniem ogórków. Jeśli wyjdzie, to się pochwalę, jeśli nie, pominę milczeniem.
Szczepienie pomidorów jest znacznie łatwiejsze. Ucina się podkładce liścienie, pomidorowi również, zostawiając 1-1.5 cm łodyżki pod liścieniem. Spina sie je klipsem, wstawia do ciepłego i wilgotnego miejsca i już. Zrastają, się po 4-5 dniach. Cięcie może być proste lub pod kątem 45 stopni. Amatorsko można jako podkładki używać Koralika, jednak trzeba wiedzieć, że ta odmiana ma małe wymagania pokarmowe i potrzebuje mniejszego nawożenia, również jako podkładka. Koralik ma mniejsze wymagania pokarmowe od profesjonalnych podkładek. Zwykle dla amatorskich potrzeb szczepienie pomidorów nie jest potrzebne, chyba że dla zaspokojenia ciekawości.
Niedługo będę szczepić pomidory, to zrobię zdjęcia.
Sprawdziłam kolor nasion dyni figolistnej- są jednolicie czarne.
Będziemy szczepić to na pewno zrobię zdjęcia i wkleję oraz oczywiście opiszę efekty .
Do tej pory szczepiliśmy na dyni figolistnej i metodą na klina , ale metoda ta jest bardzo pracochłonna i stąd zainteresowanie innymi metodami . W tym roku będziemy szczepić zmodyfikowaną japońską na japońkiej podkładce F1 i już widzimy różnice podkładka F1 ma wyrównane wschody , u dyni był z tym problem . Japońską podkładkę dostaliśmy w opakowaniu 500 szt za 78 zł brutto.
Papcio pisze:Kozulo, a czy te nasiona mają łuskę taką jak inne dynie?
Mam jakieś nasiona dyni czarne, dostałem je jako dynia bez łuskowa. Może to ta figolistna?
Witam miałem wklejać zdjęcia ale myślę że tak będzie szybciej :
1. siew ogórka
2. w tym akurat przypadku po siedmiu dniach siew dyni
3. dzień 14 , 15 szczepienie
a teraz krótki film http://www.youtube.com/watch?v=4oyMVNuUs0c
a wszystko z powodu braku czasu
no tak,ładnie,szybko i sprawnie.ale:
skoro szczepienie na dyni zmienia smak ogórka na niekorzyść..to po jakiego..hmmm..to robić.bo dla mnie to smak jest najważniejszy
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
zdjęcie ogórków pewniaków 5 , 6 dni po szczepieniu
zdjęcie niepewnego ogórka
te niepewne ogórki to wynik nauki nowej metody
jak już zakończy się etap przyjmowania lub obumierania szczepionych zrazów to podam wynik , na razie jest bardzo wysoki procent pewniaków ale jeszcze przed inwentaryzacją ale już wiemy że następne szczepieni będzie lepsze
jkustalik pisze:SZCZEPIENIE NA DYNI NIE ZMIENIA SMAKU OGÓRKA to pewne szczepimy od kilku lat i mamy przepyszne ogórki
To świadczy o umiejętnym nawożeniu. Dynia ma nieco inne potrzeby niż ogórek i jeśli nie dostanie tego co trzeba, ogórki są twardsze i mają mniej cukru. Jeden forumowicz doświadczył tego na własnej skórze w zeszłym roku.
Sebapila, jeśli ziemia jest zakażona grzybami z rodzaju Phytium i Fusarium, to ogórki nie pożyją nawet do wydania pierwszego owocu. Oprócz tego, przy prawidłowym nawożeniu, plony są wyższe.
oczywiście że bardzo ważne jest nawożenie ale ponadto ważne jest podłoże , stosujemy słomę i trociny z drzew iglastych produkcja trudna ale efekty zwłaszcza smakowe super .