DZIEKUJE wszystkim
za pomoc ,cenne rady i cierpliwość
ja w tym roku z cukinia przechodzę totalny chrzest bojowy bo nawet nikt z najbliższej rodziny nigdy jej nie sadził
wiec mam zero doświadczenia i te pierwsze nasionka
jak się obawiałam chyba polegną na polu nauki ;:44
i gdyby nie wy to miałabym figę a nie cukinie
PKasia pisze:Kochani i tu się nie zgodzę, na podstawie moich doświadczeniach u mnie było tak: dwa lata temu sadziłam po trzy ziarenka i było super w tamtym roku po jednym i nie było tyle owoców. Usuwam tylko te liście które mi stanowczo przeszkadzają zasłaniają owoc albo leżą (z jakiegoś powodu), nie masowo może po dwa na takie gniazdko.
Ale zgadzam się że miesiąc przed zamiarem wysadzenia do gruntu siać wcześniej nie za bardzo chyba że do dużych doniczek. Sieję w połowie kwietnia by po zimnych ogrodnikach i zośce wysadzić do gruntu. W tamtym roku siałam w połowie maja wprost do gruntu a miejsce zaznaczałam wbitym patykiem.
Wiec podsumowując
Pelasia pisze:
Dziewczynki... z dyniowatymi jest tak ,ze mają krótki okres kielowania i wysiewa się miesiąc przed terminem wysadzania/wysiewania do gruntu...rozumiemy się?
Asia
Tak jest Kapitanko !!
siejemy zawsze miesiąc przed sadzeniem do gruntu
-do foli można sadzić pod koniec kwietnia
-do "gołego" gruntu pod koniec maja
każde nasionko oddzielnie do pojemnika z którym będziemy sadzić lub przenosić do większego wraz z całą bryła ziemi
kto chce może spróbować metody Kasi i posadzić po 3 nasionka/roślinki
w tym roku zrobię tak:posadzę pojedyncze i podwójne roślinki i zobaczę które maja się lepiej
a te co już mam to zobaczymy czy przeżyją