Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

:wit

Kolorowo i wiosennie u Ciebie !!! ;:138

Przyglądam się i przyglądam temu narcyzowi... hmmm.... one takie niewysokie ? i drobne kwiaty ? U mnie te iryski też zakwitły jako pierwsze, a kupowałam je pod nazwą "tete-a-tete". Może to te same? ;:7
x-d-a

Post »

Aguś, całkiem niewykluczone, że to narcyz Tete-a-tete, bo na pewno takie kupowałam. Ale muszę jeszcze sprawdzić, bo wydaje mi się, że ta odmiana ma dwukolorowe kwiatki :roll:

Danielu, a co robiłeś dzisiaj w ogrodzie?
Dlaczego piszesz, że posiadanie róż to "tylko marzenia" :?: Wcale nie trzeba ich kupować - wiem, ze róże można dość łatwo ukorzenić z patyczka, chociaż sama nigdy tego nie robiłam, albo wymienić się z forumkami na jakąś inną roślinkę :P

Siberio, rozumiem doskonale Twoją niechęć do koloru białego ;:224 Co nie zmienia faktu, że ja lubię białe kwiaty i mam ich sporo w ogrodzie :P Chyba za krótko leżał u mnie śnieg w ogrodzie :;230

Dzisiaj znalazłam w ogrodowym zakątku cudny kwiatek! Kilka dni temu podziwiałam go w ogrodzie Magicznej i coś mi zaczęło dzwonić, choć jeszcze nie wiem, w którym kościele, że cebulki dostałam jesienią od którejś z naszych forumek...

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu,czy ty masz swoją działkę pod szklarnią? U mnie dopiero co niektóre krokusy zakwitły,reszta ledwie z ziemi wyszła,a o innych kwiatkach to można sobie pomarzyć.
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

dalu Czemu piszę że marzenie może dlatego że nie mam kasy żeby kupić a nikt w okolicy nie ma takich :( No tak wymiana nawet kusząca oferta ale nie ma za co nic ciekawego nie mam :( na moje oko hah ;:224
My name is Daniel
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu, bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie informacje ;:196
Jesienią posadziłam sobie The Fairy jako "wypełnacz" pod New Dawn, więc będę miała na żywo obraz jak się prezentuje :lol:
Fajny pomysł z tym płotkiem.
Do jesieni , zanim Fash wystawi swoje róże mam czas na przemyślenia :wink:
Jeszcze raz serdecznie dziękuję :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Twoja wiosna wyprzedziła moją Dalu.
Różyczki wspaniałe, a jak w tym roku przezimowały ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Dalu witaj wiosennie.
Dobrze ze się zorientowałam ze masz założony nowy watek bo by mnie tyle ciekawych rzeczy ominęło!
Chciałam jeszcze zapytać o te skimmie. Z tego co napisałaś to ona lubi kwaśną glebę(nigdzie tego nie napisano :evil: i posadziłam bez dodatków). A jak duża ona na prawdę rośnie? Bo możne będę musiała ja przesadzić :?
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Dalu , sporo roślin już u Ciebie kwitnie ! Moje prymulki i sasanki jeszcze w powijakach . Widać mieszkasz w cieplejszym kraju :wink:
Wiesz może co to za wczesna odmiana "IRYSKA" na zdj. powyżej. Śliczny jest !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Daluś, ale pędzisz : widać entuzjazm wiosenny :)

Twój ogród też nie marnuje czasu... już narcyzy, sasanki... niesamowite... nigdy nie zwracałam uwagi na różnice pogody i teraz dopiero widzę jak macie tam cieplutko w porównaniu z resztą kraju...
x-d-a

Post »

Alu, jak dla mnie to i tak wiosna za wolno się "rozpędza" - na przykład dzisiaj mamy tylko 5 stopni i siąpi drobny deszczyk :(

Ewelinko, nie mam pojęcia kto zacz; na pewno jest to jakiś wczesny irysek - reticulata?

Asiu, z tego, co mi wiadomo, to skimia lubi kwaśną glebę, dlatego często sadzi się ją w towarzystwie Rh. Rośnie bardzo wolno i to bardziej wszerz niż na wysokość - po 8, 10 latach rozrasta się do ok. 1,5 metra wszerz i kilkudziesięciu cm wzwyż :lol: Tak że w sumie trzeba dla niej przeznaczyć sporo miejsca i to raczej na przodzie rabaty.

Grażynko, okrywowe są niezawodne - nawet jak im przemarznie kilka gałązek to zazwyczaj odbijają i zawsze są gęste i bujnie kwitną. Są przez to dość trudne w uprawie, bo nie dość, że mają mnóstwo gałązek, to są strasznie kolczaste :evil:

Cynthio, życzę owocnych przemyśleń :!: Ta część koncepcyjna, nazwijmy ją, to jeden z najprzyjemniejszych etapów tworzenia ogrodu :P

Danielu, marzenia są po to, żeby je realizować! Na pewno z czasem Twój ogród będzie piękniał :D No bo jeśli tworzy go i uprawia któs taki jak Ty - młody człowiek pełen pasji i pomysłów to inaczej nie może być :D

Małgosiu, nie mam szklarni, ani ogrzewania podłogowego, ale mam za to ogród w zacisznym miejscu i w obszarze oddziaływania ślężańskiego czakramu ;:224

Kochani, dzisiaj zupełna zmiana pogody, żeby nie powiedzieć - załamanie :( Od rana jest zimno i pada drobny deszczyk. W grodzie nic nie można robić, ale aż tak bardzo się nie martwię - deszcz się przyda, bo wczoraj przyszły moje zamówione roślinki; oczywiście wsadziłam je od razu na z góry upatrzone pozycje ;:224 no, a dzisiejszy deszcz wspaniale je podleje :P Oprócz tego, wczoraj nawiozłam też cały ogród nawozem wieloskładnikowym, więc deszcz w tej sytuacji też nie zaszkodzi. To już ostatni raz nawożę mój ogród sztucznymi nawozami, a to tylko dlatego, że w zeszłym roku kupiłam ogromny 50kg worek i muszę go wykorzystać. Ale już od jakiegoś czasu podjęłam postanowienie - zero chemii w ogrodzie! i powoli wcielam je w życie. Od zeszłego roku nie używam już żadnych chemicznych oprysków, a nawożę głównie kompostem i gnojóweczką z pokrzyw....
I na koniec jeszcze fotki krokusików, które u mnie już powoli przekwitają:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Przepiękne te kępy KROKUSÓW pod drzewem ! Właśnie tak powinny być sadzone - nie pojedynczo czy rządkami , ale w dużych kępach po kilkanaście sztuk ! To potęguje efekt !
Ja niestety, posadziłam KROKUSY różnie , nie wszędzie są ładnie wyeksponowane. Przy kolejnych sadzeniach cebulek ( na jesieni) nie powtórzę już tego błędu.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Dalu ;:196 i ja melduję się w nowym wątku :D krokusy śliczne a moje dopiero zakwitają :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

Tak czytając o tym nawozie zaintrygował mnie gnojownik z pokrzyw o co z tym chodzi wcześniej o takim czymś nie słyszałem ;:224
My name is Daniel
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Dalu witaj w nowym wątku Twojego cudownego ogrodu.
Wszystko w nim jest urzekające i nawet zwykłe róże The Fairy, które u mnie rosną, jako małe płożące krzewiki, u Ciebie stają się bajecznie piękne.
Wiosna już na dobre się rozkręciła, nawet narcyze Ci kwitną. :)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Daluniu ;:167 kępki krokusików cudne, po prostu POEZJA !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”