Przesadzanie winorośli

Drzewa owocowe
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przesadzanie winorośli

Post »

Odkład jeżeli zrobisz na wiosnę to będzie ukorzeniał się przynajmniej do lata.
Normalnie to odkład odcina się i przesadza jesienią po opadnięciu liści.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak myślałam :? że za późno, dziękuję Suzano. Muszę przemyśleć sprawę czy ryzykować bez robienia odkładów...
pozdrawiam Ewa
x_r-t

Post »

Można zaryzykować ukorzenianie. Jest jeszcze możliwość pobrania sztobrów z rosnącego krzewu i pobawienia się w ukorzenianie. Jest pewne ryzyko w przypadku braku doświadczenia, jednak jest ono niewielkie. O powodzeniu ukorzeniania będzie się można przekonać w miarę szybko i kiedy już będzie widać korzonki, można zaryzykować wykopanie starej winorośli.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Zamierzam przesadzić wspomniane w wątku ( jesienią ) winorośle w lepsze miejsce. Jako, że zostały nasadzone w maju zeszłego roku, proszę o radę jak duży margines ziemi ( głębokość i szerokość) muszę wziąć pod uwagę, by wykopując je nie uszkodzić korzeni. Obecnie, przycięte jesienią, śpią jeszcze pod kopczykami.
x_r-t

Post »

Jeżeli właściwie przygotowałeś dołki pod sadzenie tych winorośli, wystarczy teraz odkopać w obrębie dołka, który wykopałeś przed sadzeniem. Myślę, że jak wbijesz szpadel w promieniu 20 - 30 cm (średnica 40 - 60 cm) to w zupełności wystarczy. Głębokość odkopywania sama wyjdzie "w praniu". Będziesz widział po korzeniach.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Ok. dzięki. A , czy zrobić to już teraz czy poczekać do połowy kwietnia, gdy minie ryzyko przymrozków ?
x_r-t

Post »

Jeżeli jeszcze przykryte śpią, niech śpią, chociaż bezpieczniej przenosić kiedy krzewy są uśpione.
Możesz zacząć przygotowywać dołki na nowym miejscu, jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś jesienią zeszłego roku.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok.dzięki.
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

a czy bez określenia mnogości odmian moich, możemy jakoś przybliżyć termin kiedy ostatecznie powinny "ruszyć"? Tak, żebym mógł się dowiedzieć czy żyją czy nie? W zeszłym roku odbiły z pąków zapasowych i to dość późno...kurcze tak chciałem prawdziwą winnicę a boję się, że od nowa będę musiał zacząć z własnej głupoty ;:223
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przesadziłem dziś zeszłorocznego Johannitera'a. Ładnie rozwinął korzenie. W sobotę czas na v.v.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proszę o pomoc. Przygotowując w końcu ogrodu dołki pod sadzonki i zeszłoroczne winorośle, natrafiłem na stare dachówki i ceramikę, zardzewiałe metale oraz szkło butelek, również ampułki po lekarstwach ( na głębokości ca 50 cm ). Musiało tu być małe wysypisko :evil: . Czy dać sobie spokój i kopać gdzie indziej , czy też winorośli to nie przeszkodzi i znajdzie drogę swoimi korzeniami pośród niewykopanych głębiej śmieci ?
Od lat rośnie tu orzech laskowy i dawał piękne orzechy ( wycinam go w tym roku ) , a 3 m dalej stary winogron. I tu pojawia się kolejne pytanie. Czy orzech laskowy nie wyjałowił ziemi , bo spotkałem się z taką opinią ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”