Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne - mgr
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne
Dzięki .muszę zajrzec do działu z ogrodami,bo właśnie chcę zakupic kilka odmian na działkę 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
A rzeczywiście muszę tam zajrzec.
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
To znaczy Marku, że w ogrodzie wprowadzasz rośliny ekspansywne ?

Najwyższa pora Beatkoprobeta pisze:chyba czas najwyższy się poddać i coś sobie sprowadzić

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Naprawdę niesamowite te euforbie prezentujesz.
Ta ostatnia faktycznie jak Pachypodium. Nie dziwota, skoro też z Madagaskaru.
Ta ostatnia faktycznie jak Pachypodium. Nie dziwota, skoro też z Madagaskaru.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
... aż się nie chce wierzyć, "bardzo ostro grają" ! muszą mieć stworzone super warunki dla ich uprawy, że decydują się zapłacić takie ceny - dla nas szok, a dla nich chyba "normalka".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No nie...to nie może być prawda - prawda? Takich cen nie ma! Może to jakaś pomyłka w systemie? A jeśli nie - to całkowicie tracę swoje wyrzuty sumienia za te 'marne grosze', które ja wydaję na haworcje i gasterie 

Być może chodzi tu o znany handlowcom chwyt polegający na tym, że:bebos pisze:A jeśli nie - to całkowicie tracę swoje wyrzuty sumienia za te 'marne grosze', które ja wydaję na haworcje i gasterie
Jeżeli w sklepie są np. dwa artykuły - tańszy i droższy to ludzie częściej wybierają tańszy. Natomiast jeżeli dołoży się trzeci, bardzo drogi, to częstotliwość sprzedaży tego droższego zwiększa się. To zjawisko było potwierdzone badaniami marketingowców.
Z drugiej strony jeżeli ludzie kupują samochody za 1mln PLN, to kupno rośliny za 10 tys. nie jest dużym wydatkiem.
pozdrawiam
tomek
- mgr_
Myślę że nie wyjaśnimy tutaj tej sprawy, i być może każdy ma trochę racje. Najlepiej byłoby napisać do nich i się zapytać czy faktycznie ktoś kupił tą roślinę za taką cenę, czy to jakiś błąd, czy coś innego. Ja z moją angielszczyzną nie czuję się na siłach żeby o to wypytać.
No jasne, to tylko luźne dywagacje. Pisanie do nich raczej nie wiele wniesie - wiadomo z góry co napiszą, a przynajmniej ja wiem co bym napisał na ich miejscu.mgr_ pisze:Myślę że nie wyjaśnimy tutaj tej sprawy, i być może każdy ma trochę racje. Najlepiej byłoby napisać do nich i się zapytać czy faktycznie ktoś kupił tą roślinę za taką cenę, czy to jakiś błąd, czy coś innego. Ja z moją angielszczyzną nie czuję się na siłach żeby o to wypytać.
pozdrawiam
tomek
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Marku - czy przycinałeś kiedyś wilczomlecze? Moja najstarsza E. horrida fatalnie się wyciągnęła tej zimy - dziwne - bo trzy pozostałe w tej samej doniczce nie - chyba nie ma szans, żeby ten odcinek pogrubiał - chętnie bym go ścięła - ale będzie ziejąca rana - nie zgnije?
- mgr_
Oczywiście jest to możliwe, a jak duza roślina to pewnie to przeżyje i da ci jeszcze od dołu odrosty.
Tylko z przycinaniem euforbii jest trochę problem, bo z rany potrafi bardzo wyciekać biały sok (mleko) i jak będziesz cięła na pionowo to ci "zapaskudzi" całą roslinę, i może być pożywką dla grzybów i bakterii. Więc jak już się zdecydujesz na tak radykalny krok to najlepiej wyjmij roślinę z doniczki i zrób to pod bieżącą wodą, żeby od razu zmyć sok. Po pewnym czasie przestanie wyciekać i wtedy trzeba zabezpieczyć ranę jakimś środkiem grzybobójczym.
Z tego co piszesz masz jeszcze trzy inne rośliny, więc może skoncentrować się na nich, a tą najstarszą sobie odpuścić.
Ja osobiście świadomie zrezygnowałem z tych dużych gatunków z powodu braku miejsca, chociaż dwie małe horridy posiadam, ale jak podrosną to pewnie też ich się pozbędę.
Tylko z przycinaniem euforbii jest trochę problem, bo z rany potrafi bardzo wyciekać biały sok (mleko) i jak będziesz cięła na pionowo to ci "zapaskudzi" całą roslinę, i może być pożywką dla grzybów i bakterii. Więc jak już się zdecydujesz na tak radykalny krok to najlepiej wyjmij roślinę z doniczki i zrób to pod bieżącą wodą, żeby od razu zmyć sok. Po pewnym czasie przestanie wyciekać i wtedy trzeba zabezpieczyć ranę jakimś środkiem grzybobójczym.
Z tego co piszesz masz jeszcze trzy inne rośliny, więc może skoncentrować się na nich, a tą najstarszą sobie odpuścić.
Ja osobiście świadomie zrezygnowałem z tych dużych gatunków z powodu braku miejsca, chociaż dwie małe horridy posiadam, ale jak podrosną to pewnie też ich się pozbędę.
- mgr_
Jakiś mały ruch dzisiaj na forum, więc czas na okurzenie wątku i wrzucenie kilku zdjęć.
Dziś wracam do rodziny Asclepiadace i przedstawiam rodzaj Echidnopsis (nie mylić z Echinopsis).
Rodzaj liczy kilkadziesiąt gatunków o dość niepozornych kwiatach jak na tą grupę roślin.
Echidnopsis cereiformis (chyba oprócz E. dammaniana najczęściej spotykany w kolekcjach) i Echidnopsis montana

Echidnopsis ballyi (ten jescze mi nigdy nie zakwitł) i Echidnopsis chrysantha
Echidnopsis scutellata, Echidnopsis squamulata

Dziś wracam do rodziny Asclepiadace i przedstawiam rodzaj Echidnopsis (nie mylić z Echinopsis).
Rodzaj liczy kilkadziesiąt gatunków o dość niepozornych kwiatach jak na tą grupę roślin.
Echidnopsis cereiformis (chyba oprócz E. dammaniana najczęściej spotykany w kolekcjach) i Echidnopsis montana

Echidnopsis ballyi (ten jescze mi nigdy nie zakwitł) i Echidnopsis chrysantha

Echidnopsis scutellata, Echidnopsis squamulata

- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
Po prostu piękne! Warto tutaj zaglądać
Kwiaty zjawiskowe. Czekam na resztę 
PS. M. żyje i ma się dobrze. Dziękuję:)

PS. M. żyje i ma się dobrze. Dziękuję:)
Fanka Mammillarii