Moje ukwiecone parapety
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje ukwiecone parapety
Kasiu kolejne ślicznotki zawitały w Twoje progi
Piękne masdevallie 
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grażynko, Lucynko, Julitko, Sylwio, Agatko, Arletko
Justynko
te masdevalie to nie pierwsze u mnie, pierwszą dostałam w listopadzie od Kasi a ponieważ nieżle sobie radzi, to postanowiłam dokupić następne
Moniczko
oj zaraziłaś mnie , zaraziłaś. Oglądałaś stronkę o której Ci pisałam?
Marku
mam nadzieję że neofinetia za jakiś czas zaskoczy mnie i pokaże swoje piękne kwiatuszki, a przede wszystkim to chciałabym poczuć ich zapach, bo też bardzo lubię pachnące kwiatki. A nowości- mam nadzieje ze się zaaklimatyzują i doczekam ich pięknych kwitnień.
Leszku
faktycznie kolor c.skinneri to intensywny fiolet, a do tego ponoć dobrze prowadzona szybko i ładnie przyrasta.
Kwitnienie wiosenne sabotka

Uploaded with ImageShack.us

Zdjęcie odlatującego bucika

Roślina w całej okazałości

A teraz zdjęcia dla osób o silnych nerwach
Storczyk którego większość z Was zna bez podpisywania, zapowiedź kwitnienia wiosennego tetraspisa C1 -mam tylko nadzieję ze chociaż część pączków utrzyma, bo jeden już zasuszyła z dwa wyglądają podejrzanie.

Justynko
Moniczko
Marku
Leszku
Kwitnienie wiosenne sabotka

Zdjęcie odlatującego bucika

Roślina w całej okazałości

A teraz zdjęcia dla osób o silnych nerwach
Storczyk którego większość z Was zna bez podpisywania, zapowiedź kwitnienia wiosennego tetraspisa C1 -mam tylko nadzieję ze chociaż część pączków utrzyma, bo jeden już zasuszyła z dwa wyglądają podejrzanie.

Kasiu masz rację patrząc na tetraspisa C1 trzeba mieć silne nerwy
i śliniak na szyi - chociaż w moim przypadku nie wiem czy to pomoże
co Ty z nim robisz, że takie piękne kwitnienie się zapowiada
Ale nie mogę pominąć tego wysokiego jegomościa bo też jest piękny a z braku pochwał mógł by się na mnie pogniewać
Ale nie mogę pominąć tego wysokiego jegomościa bo też jest piękny a z braku pochwał mógł by się na mnie pogniewać
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Oczywiście, że oglądałamkasia74 pisze:Moniczkooj zaraziłaś mnie , zaraziłaś. Oglądałaś stronkę o której Ci pisałam?
Pokazałaś cudownego sabotka.. Takiego jak mnie się marzy
No a Phal tetraspis c#1
Kasiu sabotek cudo
i ciągle jest na liście moich chciejstw
Mój wypuszcza nowe przyrosty, ale kwiatka nie widać.Za pączki tetraspisa 
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- agata06
- 1000p

- Od: 17 wrz 2010, o 11:44
Padam na twarz
Sabotek cudo a tetrapsis brak słów
Niecierpliwie czekam na kwiaty
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
ZAPRASZAM
- lucynaf
- 1000p

- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Sabotek, piękniusi
. Trzymam mocno kciuki, aby nie było więcej podejrzanych pączków
.
Kasiu ja mam taką mała prośbę czy mogłabyś nas podręczyć codzienną fazą rozwoju kwiatów tetraspisa C1 - oczywiście w miarę możliwości czasowych 
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Julitko
mój tetraspis C1 ruszył z pączkami w momencie jak przestawiłam go do ciepłej i jasnej łazienki. Sama już nie mogę się doczekać jego kwitnienia, kilka razy dziennie zaglądam do niego czy pączki nie usychają. Jeden już odpadł a dwa wygladają podejrzanie, bardzo bym chciała żeby otworzył choć część z nich bo widok byłby niesamowity. Zdjęcia postaram się robić choć może być trudno, bo w pracy to czas na robienie bilansów i zeznań więc robotą jestem zawalona
Leszku, czyżby mowę Ci odjęło
Moniczko mnie neofinetię też strasznie się podobają, i myślę że na jednej się nie skończy, tylko najpierw muszę wyczuć tą co do warunków uprawy u mnie, a potem się zobaczy
. Jeśli chodzi o sabotka to zamierzam go przesadzić tej wiosny, bo jego ziemia jest już w tragicznym stanie, czekam tylko aż przekwitnie i zabieram się do roboty. Co prawda obiecałam już rozetkę Gosi ale sama nie wiem ile ich tam razem siedzi więc może da się go podzielić na trzy. Mój C1 rzeczywiście jest jakiś większy. Nie dawno przez omyłkę przyszła do mnie pomylona paczka z OG właśnie z C1 i mimo iż był zdolny do kwitnienia to był dużo mniejszy od mojego i rósł nawet w mniejszej doniczce. Więc chyba masz racje że trafił mi się jakiś udany egzemplarz, a może jest po prostu starszy.
Gosiu
jesśli się nie rozmyśliłaś to po podziale kawałek będzie Twój.
Agatko, Lucynko
Leszku, czyżby mowę Ci odjęło
Moniczko mnie neofinetię też strasznie się podobają, i myślę że na jednej się nie skończy, tylko najpierw muszę wyczuć tą co do warunków uprawy u mnie, a potem się zobaczy
Gosiu
Agatko, Lucynko
Kasiu nie ma problemu będę cierpliwie czekała na zdjęcia przynajmniej będę mogła zobaczyć jak zakwitnie w domowych warunkach mój jest młody więc może zakwitnie w przyszłym roku
oczywiście jak go nie wykończę wcześniej.
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
-
obserwator

- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Kasiu sabotek śliczniutki.Przypomina mi troszkę(że tak okreśłę)głowę cokel spaniela.Też ma takie długie uszka po bokach.No cóż znawczynią storczykowatych nie jestem.Ale trzymam kciuki za kwitnienie tetraspisa c1.Sama jestem ciekawa co to za cudo skoro tyle tutaj achów i ochów nad nim się rozpływa
To jak doczytałam prawdopodobnie rarytasek.........Podziwiam tutaj wszystkich nad znajomością wszystkich odmian i nazw.Mnie nic to nie mówi,chociaż coraz więcej zaczynam pamiętać i rozpoznawać...........Kasiu powiedz mi co robisz ze storczykami w fazie przekwitnięcia.U mnie ,kilka które posiadam, stoi na parapecie północnym.Nie wiem czy dobrze.Czy lepiej na wschodnie okno postawić?Lub po prostu do piwnicy gdzie chłodno?Miłej pracy życzę. 
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Kasiu jeśli chodzi o sabotka to jeśli nie teraz to może innym razem
Szkoda tak mocno dzielić roślinkę. Ja mogę poczekać do następnej wiosny ;)
Muszę sobie sprawić czym prędzej choćby białą Neofinetię by nie być za daleko w "tyle" za Tobą ;) Chciałabym być na równi z Twoimi doświadczeniami
A potem najwyżej kupimy sobie drugie : ja fioletową , Ty żółtą, albo na odwrót i podzielimy się i tym sposobem będziemy mieć trzy różne
Trzeba jakoś kombinować
No a jeśli chodzi o Phal tetraspis C#1.... Czy Ty go kupowałaś pod nazwą "specioza var tetraspis C#1"? Czy "tetraspis C#1"? Szczerze powiedziawszy nie wiem co oznacza ten skrót var
Kojarzy mi się, że to oznacza w jakimś sensie zamiennik nazw.Tzn że Phal specioza to to samo co Phal tetraspis C#1.... Czy to prawda?? Ja kupowałam swojego pod nazwą Phalaenopsis specioza var tetraspis C#1. A Ty? 
Muszę sobie sprawić czym prędzej choćby białą Neofinetię by nie być za daleko w "tyle" za Tobą ;) Chciałabym być na równi z Twoimi doświadczeniami
No a jeśli chodzi o Phal tetraspis C#1.... Czy Ty go kupowałaś pod nazwą "specioza var tetraspis C#1"? Czy "tetraspis C#1"? Szczerze powiedziawszy nie wiem co oznacza ten skrót var
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
To są chyba 2 nazwy na jednego storczyka. A "var" chyba oznaczało, że storczyk jest podobny do czegoś, ale nie jestem pewna. Ale na tetraspisa C#1 zazwyczaj piszę po prostu tetraspis C1.
- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Kasiu sabotek jest bajeczny ale tetraspisa C1 - brak słów

- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
O, teraz zauważyłam, że na poprzedniej stronie są zdjęcia pąków tetraspisika! Jaki cudny! Nie no, muszę go mieć.