Witam,
Jestem "nowy" na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość i cierpliwość, ale również o radę jeśli można.
Jestem w trakcie regeneracji trawnika, wykonałem areację (elektrycznym areatorem) i teraz mam zamiar jeszcze zrobić wertykulację - walczę z mchem i innymi chwastami, trawnik nie był pielęgnowany ponad rok - oczywiście po takich zabiegach trzeba uzupełnić ubytki trawy i odpowiednio zasilić nawozem, a dla walki z mchem mam zamiar zastosować wapno (rolnicze).
Pytanie brzmi: jaką kolejność czynności zastosować - wapnowanie; nawożenie; wsiewki trawy; wałowanie?
Czy można to zrobić "na raz" bez przerw na wchłonięcie wapna i nawozu?
Czy można wysiać najpierw trawę, a potem zastosować wapno i nawóz (POLIFOSKĘ/POLIMAG)?
Z nadzieją i niecierpliwością czekam na wasze rady.
Regeneracja zaniedbanego trawnika z mchem
- thymianek 77
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 mar 2011, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- rescue-trans
- 50p
- Od: 12 mar 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Regeneracja zaniedbanego trawnika z mchem
Nie jestem specem od trawników ale raczej nie polecam sypać najpierw nasionek a potem wapna gdyż wapno je popali.
ja bym zrobił tak
Wapno
Woda
Nawóz
Woda
Siewki
Ale oczywiście poczekaj lepiej na wypowiedź kogoś kto bardziej się na tym zna
POZDRAWIAM!!
Grzesiek
ja bym zrobił tak
Wapno
Woda
Nawóz
Woda
Siewki
Ale oczywiście poczekaj lepiej na wypowiedź kogoś kto bardziej się na tym zna
POZDRAWIAM!!
Grzesiek
- gagatek
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 mar 2011, o 12:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Regeneracja zaniedbanego trawnika z mchem
Witam , też jestem nowa na forum , i specem też nie jestem ale również mam problem z trawnikiem więc dużo czytam , najpierw trzeba poczekać do pierwszego wiosennego koszenia , następnie wykonać wertykulację i zasilić trawnik nawozem wieloskładnikowym , jeżeli jest mech to z dodatkiem żelaza - właśnie szukałam dziasiaj w necie i znalazłam (podobno dobry)" Floramix zielony trawnik bez mchu".Jeżeli chodzi o dosianie trawy to wydaje mi sie że dopiero po nawożeniu gdyż młodą trawkę wszelkie nawozy spalą.