Trawnik mam , a teraz czas na drzewka. Szukam wskazówki...
Trawnik mam , a teraz czas na drzewka. Szukam wskazówki...
Otóż w tamtym roku założyłem trawnik na równiutkiej powierzchni. działka w kształcie trójkąta.po bokach obsadzona tujami,12 arów. Ze względu iż mam dużo koszenia ,postanowiłem po bokach zrobić fale lekkie i obsadzić jakimiś kompozycjami z drzew i krzewów. I mój problem to taki iż nie za bardzo wiem co się robi. Czy?: ściągam darń(robię sobie tą fale) aż do tuji, kładę agrowłókninę i zasypuję korą.? czy robię obrzeże a jeśli tak to jak głębokie? I czy mogę kłaść agrowłókninę bezpośrednio na trawę?
Bo jak sobie pomyślę o zdzieraniu tej trawy..ech... dużo tego. Proszę jakąś dobra duszyczkę o pomoc...
Bo jak sobie pomyślę o zdzieraniu tej trawy..ech... dużo tego. Proszę jakąś dobra duszyczkę o pomoc...
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trawnik mam , a teraz czas na drzewka. Szukam wskazówki...
Preferuję zasadę: Co tu robić, by się nie narobić. Trawka pod czarną włókniną pięknie padnie, więc nie przemęczaj się.
Waleria
Pocieszyłem się. Dzięki...ale jak rozłożę włókninę to: czy nie będzie gniło od słońca ,wilgoci itp( teren odsłonięty,w pełnym słońcu) i jak potem wysypię korą to miejsce to się podniesie w stosunku do trawnika chyba. Jak to zrobić żeby było na równo ?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Darń się łatwo zdejmuje jeśli
1. pokroisz szpadlem na kwadraty
2. podważysz widłami
3. otrzepiesz z nadmiaru ziemi
4. złożysz na kompostownik albo pryzmę.
I tak musisz przekopać rabatę, jeśli chcesz tam sadzić krzewy czy drzewka... A potem nakrywasz albo nie nakrywasz włókniną, a na koniec sypiesz 5-10 cm grubej przekompostowanej kory. Jeśli warstwa kory będzie odpowiednio gruba, to włóknina nie jest potrzeba
Z dołu nie da rady wykiełkować i się przebić, albo będzie tego mało a z góry jeśli ptaki nasieją, to urośnie i tak, niezależnie od włókniny pod spodem. mam na myśli chwasty, rzecz jasna.
1. pokroisz szpadlem na kwadraty
2. podważysz widłami
3. otrzepiesz z nadmiaru ziemi
4. złożysz na kompostownik albo pryzmę.
I tak musisz przekopać rabatę, jeśli chcesz tam sadzić krzewy czy drzewka... A potem nakrywasz albo nie nakrywasz włókniną, a na koniec sypiesz 5-10 cm grubej przekompostowanej kory. Jeśli warstwa kory będzie odpowiednio gruba, to włóknina nie jest potrzeba

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."