Tadeuszu, jeśli zauważyłabym te ziemiórki wokół mojej rozsady, to podlewać jakąś chemią czy nie? a może to przez te owady moje pomidorki są tak do tyłu ze wzrostem? Jakieś pojedyncze egzemplarze się trafiały ale mało więc nie siałam paniki i nie chciałam takich maleństw od początku chemią traktować
Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
moim pomidorkom mogło być za zimno i myślę że stąd taka różnica we wzroście
przestawię je w cieplejsze miejsce, może szybciej zaczną rosnąć.
Tadeuszu, jeśli zauważyłabym te ziemiórki wokół mojej rozsady, to podlewać jakąś chemią czy nie? a może to przez te owady moje pomidorki są tak do tyłu ze wzrostem? Jakieś pojedyncze egzemplarze się trafiały ale mało więc nie siałam paniki i nie chciałam takich maleństw od początku chemią traktować
-
madzik1388
- 100p

- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tadeusz tonący brzytwy się chwyta, tylko to miałam w domu, to jest preparat nie tylko na mszyce, ale i na inne paskudztwa. Z tych pomidorów to raczej nic nie będzie, martwię się o inne siewki. A o pryskanie w domu się nie boję, bo siewki stoją w pokoju na parapecie, który jest praktycznie nie używany.
Ja jednak myślę, że to od tej ziemi, bo nigdy czegoś takiego nie miałam, a mam sporo kwiatów w domu.
Ja jednak myślę, że to od tej ziemi, bo nigdy czegoś takiego nie miałam, a mam sporo kwiatów w domu.
Trzymaj sie Tadeusz prawdy - proszę.tadeusz48 pisze: to nie mszyca, czy mącznik szklarniowy jak pisze forumowicz,
O mszycach pisał kto inny :
smonika pisze:Z tymi mszycami to faktycznie działa,
- smonika
- 500p

- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak jest. Preparat naturalny ( tak opisany był) na bazie czosnku faktycznie działał na mszyce 
Pozdrawiam, Monika
Sciara militaris rzeczywiście występuje w lesie, ale to inny gatunek od tego, który gościmy w doniczkach. Mączlik szklarniowy zupełnie różni się od ziemiórek.forumowicz pisze:PS Madzik, jeśli ziemiórka to :
Występuje głównie w wilgotnych lasach.
cytat za:http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemi%C3%B ... i%C3%B3wka
Co do ziemiórek - są plagą w hodowlach roślin owadożernych, ponieważ rośliny te wymagają bardzo wilgotnego podłoża. Ale nie są zbytnio groźne dla roślin dorosłych. No i bardzo lubią się ze skoczogonkami, które występują najczęściej wśród doniczkowych "gości".
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Pomidor lubi kwaśną ziemie?forumowicz pisze:To, co opisuje madzik1388 to nie jest mszyca. To jest mączlik szklarniowy
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... aeFqfObKkj a nie ziemiórka, która wygląda tak :
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 5E46h6jsLA
Bardzo trudny do zwalczenia. Atakuje tylko rośliny kwasolubne/ lubiace kwasne podłoże/ a taka roslina jest właśnie pomidor.
Współczuje
Asia
-
tadeusz48

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
AGAm na ziemioródki nie ma innego lekarstwa jak chemia, bo to co lata to tylko sygnał że coś się dzieje, można je eliminować jak latają po pokojach pojedyncze osobniki, ale jak jest ich więcej to trzeba patrzeć gdzie siadają i tam larw szukać, bo to one są żarłoczne i to one zjadają korzonki, zwłaszcza dopiero co wyrastających roślin, większe sadzonki, już po pikowaniu mają szanse dotrwać do posadzenia ich w miejscu właściwym ,gdzie ziemioródki nie są już tak groźne.
MADZIK,jak masz sporo kwiatów to teraz czeka Ci długa walka z tymi owadami.
ASIU- nie wywołuj wilka z lasu ,jaki jest, każdy widzi.
MADZIK,jak masz sporo kwiatów to teraz czeka Ci długa walka z tymi owadami.
ASIU- nie wywołuj wilka z lasu ,jaki jest, każdy widzi.
- esony1

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
esony1 pisze:poczekaj z pikowaniem, aż poziomka będzie miała co najmniej 1 liść właściwy a najlepiej dwa (wtedy lepiej złapać takiego malucha za "włosy" - liście) i do ziemi, wbrew pozorom taki maluch jest bardzo wytrzymały, i bardzo szybko regeneruje się a nawet powiedziałbym że one to lubią bo następny tydzień i widać jak rosną w oczach. Sieje poziomki już drugi rok i ...... zdecydowanie wolę pikować poziomki niż selera

patrząc na zdjęcie ... po tygodniu poziomka ma już 3 liście właściwe ( ja pikowałam jak miała jeden dobrze wykształcony i następny w drodze )
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
Pelasia

- Kontakt:
Asia
-
tadeusz48

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
ASIU, ja też się skłaniam ku takiej możliwości,a zachętą do ziemioródek jest zbyt wilgotna gleba w naszych doniczkach kwiatowych. Kwiaty mają na tyle duży system korzeniowy że im ziemioródki nic nie zrobią, zresztą w kwiatach mają one dużo martwej materii organicznej w podłożu.
- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Matko, wchodzę, czytam i w szoku jestem. Jutro bezapelacyjny i dogłębny przegląd wszystkich sadzonek
Dziewczyny współczuję tego robactwa, co zżera wasze roślinki. Powodzenia w ...
Dziewczyny współczuję tego robactwa, co zżera wasze roślinki. Powodzenia w ...
pozdrawiam, Anita
Swięte słowa. To jest chyba najlepsza z rad Tadeuszatadeusz48 pisze:ASIU- nie wywołuj wilka z lasu ,jaki jest, każdy widzi.
-
madzik1388
- 100p

- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc w zidentyfikowaniu tego paskudztwa i opisie w zwalczaniu. Ta ziemia którą kupiłam i posadziłam w niej pomidory, arbuzy i melony, jest taka, że jak ją się podleje to robi się z niej błoto i strasznie długo schnie, więc tak jak piszecie to jest raj dla tych larw
Tadeusz no niestety mam sporo kwiatów, bardzo je lubię, jak na razie widzę tylko te ziemioródki przy siewkach, mam nadzieję, że jak zacznę szybką walkę to mi się nie rozprzestrzenią
Tadeusz no niestety mam sporo kwiatów, bardzo je lubię, jak na razie widzę tylko te ziemioródki przy siewkach, mam nadzieję, że jak zacznę szybką walkę to mi się nie rozprzestrzenią
-
Pelasia

- Kontakt:
Jedynie wyraziłma sowje zdwienie,na Twój post,że pomidory lubią kwaśną ziemię,a wiem że to nie prawda.Pomidory rosną w glebie obojętnej a obojetna gleba to pH 6,6-7,2 Ot coPelasia pisze:Pomidor lubi kwaśną ziemie?forumowicz pisze:To, co opisuje madzik1388 to nie jest mszyca. To jest mączlik szklarniowy
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... aeFqfObKkj a nie ziemiórka, która wygląda tak :
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 5E46h6jsLA
Bardzo trudny do zwalczenia. Atakuje tylko rośliny kwasolubne/ lubiace kwasne podłoże/ a taka roslina jest właśnie pomidor.
Współczuje
![]()
Asia
-
elzunia70
- 100p

- Od: 18 mar 2011, o 11:54
niech ci zdrowo rosną
z dala od tych paskudnych ziemioródek
a pamiętasz ile miały wzrostu gdy je przesadzałaś?
Zauwazyłam ze parę osób napisało,ze już posadziło arbuzy,czy to już czas?
kupiłam odmianę Rosario i Janosik i na obu jest termin w kwietniu,na Janosiku napisali15-30.IV ale z tego co wiem w praktyce nie zawsze sztywne trzymanie sie instrukcji jest pomocne
wiec podpowiedzcie
czy powinnam już posiać te arbuzki czy jeszcze zaczekać
pozdrawiam Ela
pozdrawiam
elżunia
elżunia