Preparat do smarowania ran po przycinaniu drzew

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
x_r-t

Preparat do smarowania ran po przycinaniu drzew

Post »

W ostatnim programie "Rok w ogrodzie" była mowa o miedziowym preparacie do smarowania ran po przycinaniu drzew. Jest on podobno tańszy niż Funaben i równie skuteczny. Niestety, nie podano jego nazwy.
Czy ktoś zna nazwę tego preparatu?
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Preparat do smarowania ran po przycinaniu drzew

Post »

Programu nie widziałam ale jest preparat ARBOSAL stosowany w sadownictwie, oprócz tlenochlorku miedzi zawiera też substancję chemiczną zapobiegającą wyrastaniu 'wilków' w miejscu cięć ( bodajże naftylooctan potasowy).

Bardzo dobre opinie ma preparat Dendromal, nie zawiera on miedzi, ale doskonale zabezpiecza przed wnikaniem patogenów tworząc barierę nie do przebycia:) . Możesz również kupić białą farbę emulsyjną i dodać do niej Topsinu lub Miedzianu, i taką mieszanką smarować rany, ale wg mnie jednak lepiej kupić Denromal.
x_r-t

Post »

Serdecznie dziękuję. Już straciłem nadzieję, że uzyskam pomoc. Pogoda sprzyja cięciom i warto się zabrać do tego z głową.
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

o tak i pamiętać by ciąć tak by pomagać a nie kaleczyć jak szanowne służby miejskie przycinające drzewa!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”