Preparat do smarowania ran po przycinaniu drzew
Preparat do smarowania ran po przycinaniu drzew
W ostatnim programie "Rok w ogrodzie" była mowa o miedziowym preparacie do smarowania ran po przycinaniu drzew. Jest on podobno tańszy niż Funaben i równie skuteczny. Niestety, nie podano jego nazwy.
Czy ktoś zna nazwę tego preparatu?
Czy ktoś zna nazwę tego preparatu?
- Pani Szlązkiewicz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Preparat do smarowania ran po przycinaniu drzew
Programu nie widziałam ale jest preparat ARBOSAL stosowany w sadownictwie, oprócz tlenochlorku miedzi zawiera też substancję chemiczną zapobiegającą wyrastaniu 'wilków' w miejscu cięć ( bodajże naftylooctan potasowy).
Bardzo dobre opinie ma preparat Dendromal, nie zawiera on miedzi, ale doskonale zabezpiecza przed wnikaniem patogenów tworząc barierę nie do przebycia:) . Możesz również kupić białą farbę emulsyjną i dodać do niej Topsinu lub Miedzianu, i taką mieszanką smarować rany, ale wg mnie jednak lepiej kupić Denromal.
Bardzo dobre opinie ma preparat Dendromal, nie zawiera on miedzi, ale doskonale zabezpiecza przed wnikaniem patogenów tworząc barierę nie do przebycia:) . Możesz również kupić białą farbę emulsyjną i dodać do niej Topsinu lub Miedzianu, i taką mieszanką smarować rany, ale wg mnie jednak lepiej kupić Denromal.
Serdecznie dziękuję. Już straciłem nadzieję, że uzyskam pomoc. Pogoda sprzyja cięciom i warto się zabrać do tego z głową.
- Pani Szlązkiewicz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
o tak i pamiętać by ciąć tak by pomagać a nie kaleczyć jak szanowne służby miejskie przycinające drzewa!