Priam - Mój odległy zakątek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Priam - Mój odległy zakątek

Post »

Poniżej przesyłam Wam link do najbliższej pogody. Jak do tej pory była wyjątkowo dobrze prognozowana.
W tym przypadku dotyczy to położenia mojego ogrodu, a więc Chotyz.
Oczywiście każdy może wygenerować swoją miejscowość, a link codziennie będzie uaktualniał prognozę:

PROGNOZA POGODY NA 15 DNI

Wynika z tego, że powoli zima nas opuszcza. Oby jak najszybciej ;)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Byłam oddać głos w konkursie marcowym i... :shock: Dzięki Przemku :!: Miło mi, że doceniasz moja pasję :D
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

W moich oczach zasłużyłaś na nominację ;) Piszę to całkowicie szczerze.
Ludzi takich jak Ty należy doceniać i trzeba mówić o tym głośno.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Witam melduję się w wątku .Wiosna już u wszystkich jest czasami mniejsza i większa.Zapraszam z rewizytą.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Andrzejku rzeczywiście w naszych ogrodach różnie jest z tą wiosną. Niby już kalendarzowa, a mimo to gdzieniegdzie śnieg jeszcze leży. Dobrze byłoby gdyby pogoda już się ustabilizowała. Dzięki temu łatwiej będzie pielęgnować rośliny i cieszyć nimi oczy.

Kilka dni temu w wątku mariasen znalazłem kilka niezwykłych roślin. Nigdy wcześniej ich nie widziałem, ale od razu je "pokochałem". Teraz i ja będę szukał tych roślin - szczególnie tej cebulowej części (której jestem miłośnikiem). Zamieszczone poniżej zdjęcia należą do mariasen - gorąco polecam jej wątek (jest magiczny).

Colchicum Kesserlingi ------------------------------------------------------------------ Krokus Alatavicus
Obrazek Obrazek
Przeglądając internet znalazłem Colchicum Kesserlingi od15$ do nawet 20 euro :!: A na jednej ze stron za 6 zł :shock: http://wildbulbs.eu/pol/colchicium.htm
Natomiast Crocus alatavicus za 4 zł :shock: http://wildbulbs.eu/pol/crocus.htm A przesyłka to 5 zł!
Dzięki marisen na pewno się na nie skuszę bo widać, że warto :!:

przylaszczka Hepatica Yaegoromo ----------------------------------------------------- przylaszczka Rubra Plena
Obrazek Obrazek
Takie przylaszczki niestety są bardzo drobie dlatego na nie poczekam, aż ceny wyraźnie spadną ;)

Dla równowagi wkleję kilka moich zdjęć. Z racji tego że jakiś czas temu otrzymałem przesyłkę z portalu Świat Cebul postanowiłem zrobić skromny projekt zagospodarowania przestrzeni wokół mojego ulubionego różanecznika "Nova Zembla". Na początek krótka historia a na końcu planowane nasadzenie.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Część roślin już do mnie dotarła, a na resztę muszę poczekać bo portal Lilie Wodne rozpoczyna wysyłkę w połowie kwietnia.
Obrazek
Efekt zapewne bedzie inny. Szczególnie pierwszego roku, ale później powinno być już coraz bliżej mojego zamysłu ;)
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ,pierwszego roku na pewno inny efekt będzie,bo roślinki muszą podrosnąć ale potem będzie pięknie wyglądało.A te roślinki naprawdę piękne tylko szkoda ,że drogie .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku jak tam ogrodowe zwierzaczki z krokusów.
Czy już coś kwitnie ?
Ciekawa jestem twojej zeszłorocznej grządki pod płotem , czy wszystko na niej dobrze przezimowało.
I widzę, że masz nowe plany.
To wspaniale, bo twój ogródek znów wypięknieje w tym roku. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Pewnie jutro zobaczymy krokusowe zwierzątka :) , szkoda tylko że pogoda nie ciekawa się zapowiada.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Andrzejku - miejmy nadzieję, że rośliny szybko się przyjmą i równie szybko się rozrosną ;) Na ten moment na parapecie na balkonie rosną już dwie białe funkie.

Grażynko -
z rozmowy telefonicznej z babcią wiem, że ptak i panda już zakwitły. Już nie mogę doczekać jutra. Niestety nie mam swojego aparatu ale brat ma mi pożyczyć - może dzięki temu zdjęcia będą jeszcze ładniejsze. Grządkę pod płotem też sfotografuję ;)

Przemku - zwierzątka zobaczycie w poniedziałek bo przez weekend będę na wsi a tam nie mam internetu.

Tymczasem przedstawiam zapowiedź moich zwierzątek.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Do usłyszenia w poniedziałek :wit
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czekam na te zwierzątka z niecierpliwością, super są. ;:138
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Wpisuję się w końcu, bo mnie już zaczyna denerwować opcja "obserwuj" - od ponad miesiąca żadnego powiadomienia.... jak sobie sama nie znajdę to koniec :evil:

A nie chcę przeoczyć tych wiosennych zwierzaków :uszy

ps. co myślę o Twoim ogrodzie to wiesz, nie będę się powtarzać ;:196
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Czekamy na zwierzątka :)
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetny pomysł z tymi zwierzątkami .Gratuluje i czekam na fotki.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie Forumowicze :wit
Wróciłem z dosyć specyficznego weekendu w moim ogrodzie. Po pierwsze załamała mnie pogoda. Z piątku na sobotę spadł w Chotyzach mokry śnieg i bardzo wiało :( Dopiero po południu zrobiło się całkiem fajnie. Jednak śnieg pokrył większość roślin. Dlatego tez poniżej ujrzycie zdjęcia, które wiosny raczej nie przypominają. Drugim minusem był fakt robienia zdjęć. Otóż mój aparat był niedostępny, wiec pożyczyłem sprzęt od brata. Jak się na miejscu okazało nie miał on włożonej karty pamięci ;:14 Na pamięci aparatu zapisało się więc TYLKO 11 zdjęć. Dlatego też musiałem zrobić selekcję i te najlepsze jakościowo zdjęcia zostawię na troszeczkę później. Mam nadzieję, że wytrzymacie ;) O pozostałych aspektach mojego wyjazdu napiszę jutro, bo zrobiło się baaardzo późno. Poniżej przedstawiam zdjęcia z soboty robione aparatem z telefonu komórkowego. Nie jest tak źle jak się obawiałem.

Ciemiernik z http://www.cebule.pl - rok temu nie kwitł. Nie ukrywam, że mnie zaskoczył i bardzo ucieszył.
Obrazek Obrazek
Biały różanecznik z Biedronki. A także mix tulipanów.
Obrazek Obrazek
Obrazki włoskie
Obrazek Obrazek
Różanecznik Nova Zembla i żurawka.
Obrazek Obrazek
Półcienista rabata, która bardzo mnie zawiodła. teraz powinny kwitnąć przebiśniegi dwóch odmian i krokusy Prins Claus. Nic nie ma :( O kiełkach tulipanów i narcyzów nie wspominając. Jedynie zimowity i stenbergia mnie nie zawiodły. Co będzie z różowym cyklamenem bluszczolistnym czas pokaże.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Inne ...
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
i na koniec hosta, którą miałem posadzić, ale się wstrzymałem.

Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

W Biedronie były takie piękne rh? :shock:
Kiedy go kupiłeś? I za ile?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”