Halinko,
Wiesiu, u mnie dzisiaj wraz z wiosną kalendarzową przyszła ta prawdziwa - było cieplutko i słonecznie
Aniu, tak, porządkuję ogród, ale jednocześnie tnę krzewy, których mam mnóstwo i tak mi się rozrosły, że za chwilę zawładną całym ogrodem

No i coś tam przesadzam, coś dzielę, coś sadzę...Tak się zastanawiam, czy nie zabrać się powolutku za sadzenie lilii - kupiłam kilkadziesiąt cebul i chciałabym wsadzać je w różnych terminach, żeby wydłużyć czas kwitnienia :P
Grażynko, to 21 marca fajny dzień na założenie wątku ogrodowego
Dorotko, dzisiaj oglądałam prognozę pogody i -niestety- na koniec tygodnia znowu szykuje się ochłodzenie

Może tym razem synoptycy się pomylą
Danielu, witam Cię serdecznie w moim ogrodzie! I życzę dużo zdrówka - uważaj na siebie, bo jeśli jesteś chory chyba nie powinieneś wychodzić do ogrodu ;:78
Siberio, bardzo bliskie są mi takie postawy, bo z przerażeniem czytam, ogladam, słucham beztroskich opowieści ludzi, którzy na własne życzenie trują siebie, swoje zwierzęta, zatruwają swoje otoczenie...te hektolitry chemii do oprysków, te tony nawozów sztucznych

A przy okazji, oprócz chorób i tzw. szkodników niszczy się i truje całe mnóstwo pożytecznych organizmów...Choćby pszczoły, które masowo wymierają
Ago, cebulki sadziłam pojedynczo, ale po latach rozrosły się właśnie w takie kępki
Ido, te śliczne krokusiki -białe, żółte, liliowe i fioletowe - filuternie czaruja swoją urodą w całym ogrodzie, jak malutkie kolorowe żaróweczki
Dawidzie, nie, krokusy zostawiam w spokoju, co roku dosadzam tylko kilkadziesiąt cebul, a one fajnie się mnożą
Oprócz kwitnących krokusów, o tej porze roku swoje pięć minut mają też iglaki, których akurat mam mało, bo za nimi nie przepadam oraz zimozielone, które uwielbiam:
Skimmia ładnie przezimowała i będzie obficie kwitła...Już się cieszę na ten zapach
Laurowiśnia w tym roku nie straciła zimą nawet jednego listka

I też ma już mnóstwo malutkich paczków
Z aukubą jest troszeczkę gorzej - kilka listków musiałam oberwać, inne nie wyglądają najlepiej, ale w czasie sezonu dojdzie do siebie