Oprysk Syllitem będzie skuteczny, jeżeli przez 4-6 godzin po zabiegu utrzymuje się temperatura powyżej 6 st. C (najlepiej w granicach 10 st. C).
Pozdrawiam serdecznie
pomolog pisze:Oprysk Syllitem będzie skuteczny, jeżeli przez 4-6 godzin po zabiegu utrzymuje się temperatura powyżej 6 st. C (najlepiej w granicach 10 st. C).
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za wyjaśnienie - tego właśnie nie wiedziałam.
A ile godzin musi się utrzymać ciecz na roślinie? - tzn ile godzin przed deszczem, który ją spłukuje.
Bardzo dziękuję jeszcze raz - chyba wszystko mi się poukładało- zaczynamy koniec lutego-marzec (zależne od temperatur i zimy jaka była), pryskamy x 3 co tydzień - jak w dzień jest temperatura co najmniej 6 stopni i niech się do wieczora taka utrzyma - i jeszcze niech ze 4 godziny ( ;) ) nie pada deszcz po oprysku
No i niech to będzie faza gdy jeszcze wszystko jest bez liści i otwierających się paków.
Dokładnie - wykonujemy tylko jeden zabieg. W odpowiedniej fazie rozwojowej, przy odpowiednich warunkach i jeżeli oprysk jest wykonany prawidłowo - w zupełności to wystarczy
Pozdrawiam
bardzo mnie zadziwiliście - nie pamiętam już czy w jakimś czasopiśmie czy tez w książce o sadownictwie wyczytałam dawno temu, ze trzeba Syllitem pryskać 3 razy. Mnie się to nigdy nie udało- bo albo deszcz, albo mnie nie było- ale dwa opryski najczęściej robiłam i mimo tego kędzierzawość porażała. Myślałam do tej pory, że może z powodu braku tego trzeciego oprysku.