to tak jak ja -pierwszy raz robie sama rozsady tez jestem ciekawa co z tego wyjdzie.
Mój seler posiany ponad tydzień temu -i jeszcze nic niewidać a pora posiałam w czoraj (zimowego)
no i czekam
Feniks spokojnie, takich...co pierwszy raz tu na Forum jest wiele, ja też do nich się zaliczam. Już od paru tygodni męczę swoimi głupimi pytaniami forumowiczów Za to, o ile już jestem mądrzejsza!! Moje selerki też jeszcze nie wykiełkowały ale ja ich niechcący ziemią przysypała, mam nadzieje że wykiełkują ale muszę uzbroić się w cierpliwość Bisubis 6 godzin??!! Same selerki? Ile ty ich masz?
Seler kiełkuje stosunkowo długo, trzeba uzbroić się w cierpliwość Może być taka sytuacja, że por który został wysiany później, wykiełkuje szybciej niż wcześniej posiany seler
Wszystko zależy też od jakości nasion, temperatury itd.
Ja selerki pikowałem selerki 18.03.11 odmiana " zagłoba" około 50 sztuk. A siałem je 09.02.11. Wysiałem 11.03.11 odmianę "Edward" - sprawdzona. Dobrze się przechowuje. Mam jeszcze plony do teraz i myślę że na Wielkanoc przydadzą się do sałatki
Witaj Zenonie
Ja robiłam w sobotę przegląd spiżarki i mój seler Makar też ma się dobrze. Biorąc pod uwagę, że u nas miłośnikiem selera jest tylko mój M, to zapasów mam do lata Por przezimował mi w grządce, trochę go zajace podjadły, ale nie jest źle.
U nas, w Polsce ,sadzi sie pora koniec kwietnia- początek maja. Na zbiór jesienny- w czerwcu. Oczywiście mowimy cały czas o sadzeniu rozsady a nie o siewie wprost do gruntu.
Może ktoś jeszcze się wypowie? Rozsada pora do gruntu, kiedy? Rozsada jest już całkiem całkiem, porki mają po półtora milimetra średnicy.
Dodam że tutaj już można siać marchew i pietruchę w grunt, nie wiem czy to jakiś wyznacznik ale pomoże określić zaawansowanie sezonu.
A, i sałata w gruncie też już wzeszła...
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Dzięki Anita! Wyczytałam że pora się nie pikuje, ale moje rosną bardzo gęsto, nie wiem czy będą miały szansę dorosnąć do odpowiedniej wielkości do końca kwietnia... Czy pikowanie szkodzi porom?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Kasiu, mam w tym roku dokładnie to samo. Nie wiem co mi się zadziało, że ja te porki tak gęsto posiałam. Rosły mi ładnie i dosyć szybko, ale w pewnym momencie zaczęły się trochę dusić. I wczoraj pierwszy raz w życiu pikowałam pora. Łatwo nie było, bo porom przy przesadzaniu, nie mozna zawijać korzeni, ale jakoś poszło. Bardzo długie korzonki przycinałam. Po pikowaniu, nie wyglądało, to najlepiej, ale dzisiaj jest już lepiej. Porki podniosły się i wygląda na to, że jest ok.