Pomoc w założeniu kawałka ogrodu...

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Rakusm
50p
50p
Od: 17 lis 2008, o 13:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pomoc w założeniu kawałka ogrodu...

Post »

Witam mam prośbę chciał bym abyście mi pomogli z zaprojektowaniem tych dwóch kawałków przy wejściu. Słowo "zaprojektowanie" brzmi tak...fachowo. Może troszkę przesadziłem chciał bym w tych miejscach urządzić kawałek ogrodu z różnymi roślinami które będą się ładnie komponowały z całością.Nie ma tam zbyt dużo miejsca jest ok 7 m długości i mniej- więcej 4m szerokości(tu może być akurat troszkę więcej)
Na zdjęciach zamieszczonych poniżej wszystko jest pokazane zaznaczyłem drzewa które chciał bym usunąć. Jest to kilka sztuk żywotnika wschodniego już starego, 2 derenie oraz 2 szt. bzu.
Wtedy po prawej i po lewej stronie powstały by 2 puste kawałki po 7m dł i 4 m szer. które chciał bym aby wchodząc i wychodząc z budynku ładnie się prezentowały.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Proszę o pomoc lub podpowiedzi w związku usunięciem drzew i krzewów, przygotowaniem gleby oraz późniejszym sadzeniu roślin.

Pozdrawiam Wszystkich
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomoc w założeniu kawałka ogrodu...

Post »

Zastanów się, jak wszystko wytniesz, otrzymasz pustynię. Żeby uzyskać trochę cienia będziesz musiał poczekać kilka lat. A roślinki są i cieniolubne i słońcolubne. Mnie byłoby szkoda wycinać.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też bym je zostawiła. Jest bardzo dużo roślin cieniolubnych, na pewno coś Ci się spodoba. Ale jeśli już będziesz wycinać to pamiętaj, że musisz na to uzyskać zgodę. Może napisz jeszcze jaka tam jest gleba i jak wygląda sprawa stron świata.
Rakusm
50p
50p

Post »

Jeżeli chodzi o glebę to raczej kiepska najprawdopodobniej bielica może gleba brunatna nigdy jej głębiej nie widziałem zawsze od kilkaunastu lat rosły tam Świerki kujące i żywotniki dawniej między nimi były duże derenie oraz kilka bzów zostały 2 derenie mniejsze i 2 bzy
Kwestia światła... wschód i troszeczkę słońca przed południem i w południe już coraz mniej więc na pewno nie będą mogły rosnąć rośliny światłożądne przeważnie cienioznośne i cieniolubne kilka gat światłolubnych też się może znaleźć tak mi się wydaje.
Jeszcze co do gleby to oczywiście w trakcie tej całej renowacji wchodzi w grę jej polepszenie właściwości chemicznych mechanicznych i biologicznych

Tak ogólnie to mam troszkę pojęcia o roślinach i wszystkiego związanego z nimi dlatego że drugi rok uczę się w technikum architektury krajobrazu :lol:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Szkoda usuwać. Jest to świetny punkt wyjściowy do kompozycji.
Z przodu jest wystarczająco miejsca, żeby skomponować rabatę.
Niestety nie wiadomo, jak są rozmieszczone strony świata, a od tego wiele zależy. Czy ta strona od ścieżki jest w cieniu, czy w słońcu?
Rabaty komponuje się w ten sposób, ze z tyłu (lub w środku, jeśli to rabata otwarta, bez "pleców") są najwyższe rośliny. Więc Ty już ten tył masz, teraz trzeba dosadzić coś z przodu. To co dosadzisz zależy przede wszystkim od nasłonecznienia.
Z doświadczenia wiem, ze pod thujami ciężko się kopie, bo ich korzenie przeszkadzają. Ale przecież możesz zrobić podwyższoną rabatę, oddzielając ją od chodnika murkiem.
Ciężko Ci będzie uzyskać proporcjonalną kompozycję na tak małej przestrzeni, jeśli wybierzesz inne rozwiązanie, niż zielona ściana w tle. Całe szczęście żywotniki mają to do siebie, ze bez problemu możesz je skrócić. A nawet zrobić "bonzai", żeby uzyskać prześwit.
Układ, który pokazałeś ma tę zaletę, że nie będzie maltretowany przez kosiarkę, więc możesz tam posadzić byliny o rozścielających się liściach, jak liliowce, piwonie, lub krzewy: tawuły, krzewuszki, pięciorniki...
Zanim wytniesz thuje spróbuj dostrzec potencjał tego miejsca. A przede wszystkim określ sobie, jaki efekt chciałbyś uzyskać :wink:

Dla mnie wycięcie tych żywotników to marnotrawstwo :oops:

Edit: Oups, kiedy tworzyłem swój post doszła informacja o stronach świata, więc cześć z niego jest nieaktualna :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Rakusm
50p
50p

Post »

Wszystko ok tylko że przed tymi żywotnikami jest bardzo mało miejsca np. od pni drzew jest może metr do fundamentu więc właśnie dlatego to stanowi problem...
A mówiąc o rabacie podwyższonej ... o co dokładnie chodzi jak to zrobić?

Chodziło mi o to że stając w połowie na tym fundamencie przed wejściem do sali aby patrząc na boki było ładnie widać rosnące piętra...najwyższe z tyłu, najniższe z przodu ew drugi sposób aby przy ścianie było najwyższe piętro a przy ogrodzeniu najniższe
Z tym pierwszym pomysłem jest o tyle problem że żywotniki są bardzo blisko tego fundamentu a z drugim że będą w ogóle niepotrzebne wręcz będą przeszkadzać nie chodzi mi tutaj wyłącznie o byliny. Jeżeli wytnę żywotniki to chciał bym zamiast nich wsadzić Jodłę np koreańską lub jednobarwną, np jałowca pospolitego odm `horstmann` surmia, miłorząb, kasztan jadalny, oraz inne iglaste i liściaste wraz z bylinami chodzi mi o to żeby były różne rośliny ładnie komponujące się i wiele pięter.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Rośliny, o których piszesz też kiedyś będą duże...
Metr to "kupa" miejsca :wink:
A rabatę podwyższoną możesz zrobić np. w ten sposób:
Na granicy chodnika i rabaty stawiasz murek - z kamieni, z cegły, z czegokolwiek obłożonego później imitacją kamienia, z gotowych prefabrykatów betonowych - w zależności od gustu. Wystarczy murek 30 cm wysokości. W miejsce za murkiem sypiesz żyzną ziemię ogrodową i sadzisz co Ci się podoba. Ze względu na cień ja posadziłbym liliowce i wczesnowiosenne cebulowe, ale równie dobrze mogą to być np funkie, paprocie, bluszcz lub inne rośliny ozdobne z liści.
Dla uzyskania proporcji przyciąłbym żywotniki do odpowiedniej wysokości.
Na podwyższonej rabacie możesz zwiększyć głębię poprzez podkrzesanie thuji i podsadzenie ich jakimiś roślinami. Po podkrzesaniu możesz nawet posadzić gęste rośliny za nimi, "uszczelnią" wtedy rabatę.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Rakusm
50p
50p

Post »

co to znaczy "podkrzesanie" thuji??
I jak je ewentualnie podciąć?? Skrócić na wysokość, prześwietlić?? podciąć jeszcze więcej dolne gałązki?
Jeżeli mam rozumieć za murkiem dokąd mam sypać ziemię- to podwyższenie, aż za żywotniki??
Już dzięki Waszym postom zaświtał mi pewien pomysł w głowie :heja
Ale jeszcze nie jest to nic pewnego więc piszcie dalej jakie macie propozycje
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Wejście do sali bankietowej potrzebuje odpowiedniej, zielonej oprawy a te powyginane thuje raczej straszą aniżeli zdobią :roll:
Nie jestem zwolennikiem usuwania drzew ale w tej konkretnej sytuacji wydaje mi się to nieuniknione, niestety :?
Rakusm
50p
50p

Post »

no właśnie tak myślałem od początku...
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Który placyk jest bardziej naświetlony ??
Rakusm
50p
50p

Post »

po wycięciu żywotników oby dwa były by mniejwięcej jednakowo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”