Szkoda usuwać. Jest to świetny punkt wyjściowy do kompozycji.
Z przodu jest wystarczająco miejsca, żeby skomponować rabatę.
Niestety nie wiadomo, jak są rozmieszczone strony świata, a od tego wiele zależy. Czy ta strona od ścieżki jest w cieniu, czy w słońcu?
Rabaty komponuje się w ten sposób, ze z tyłu (lub w środku, jeśli to rabata otwarta, bez "pleców") są najwyższe rośliny. Więc Ty już ten tył masz, teraz trzeba dosadzić coś z przodu. To co dosadzisz zależy przede wszystkim od nasłonecznienia.
Z doświadczenia wiem, ze pod thujami ciężko się kopie, bo ich korzenie przeszkadzają. Ale przecież możesz zrobić podwyższoną rabatę, oddzielając ją od chodnika murkiem.
Ciężko Ci będzie uzyskać proporcjonalną kompozycję na tak małej przestrzeni, jeśli wybierzesz inne rozwiązanie, niż zielona ściana w tle. Całe szczęście żywotniki mają to do siebie, ze bez problemu możesz je skrócić. A nawet zrobić "bonzai", żeby uzyskać prześwit.
Układ, który pokazałeś ma tę zaletę, że nie będzie maltretowany przez kosiarkę, więc możesz tam posadzić byliny o rozścielających się liściach, jak liliowce, piwonie, lub krzewy: tawuły, krzewuszki, pięciorniki...
Zanim wytniesz thuje spróbuj dostrzec potencjał tego miejsca. A przede wszystkim określ sobie, jaki efekt chciałbyś uzyskać
Dla mnie wycięcie tych żywotników to marnotrawstwo
Edit: Oups, kiedy tworzyłem swój post doszła informacja o stronach świata, więc cześć z niego jest nieaktualna