W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6
- Jagodka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6
To , co Ty Halinko podziwiasz ze względu na śliczne kwiatuszki jest zmorą zbóż . To wyka kosmata Vicia villosa , z rodziny bobowatych . my , jako dzieci wyrywaliśmy ją ze zboża . Potwornie się rozsiewa .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jagódko
dzięki za identyfikację wyki kosmatej Vicia villosa
Dzięki Tobie wiem, co mam
Wyka kosmata Vicia villosa rośnie u mnie na miedzy i w okresie kwitnienia wygląda cudnie !!!
Za miedzą sąsiad, kuzyn, nic nie uprawia, ziemia odłogiem leży, to wyka będzie miał możliwość rozsiewania się, a ja ją będę podziwiać
Chociaż nie wiem, czy nie za długo, bo coś mi się zdaje, że synuś kuzyna będzie się budował 
Z mojej strony jest trawnik i na trawniku się nie rozsiewa.
Jagódko, a nie wiesz może, co to jest, to żółte - wcześniejsze zdjęcie, też na miedzy i w porzeczkach rośnie dziko
Nooo, to pokażę Wam jeszcze łąkę majów, którą mam za sadem, już się nie mogę doczekać tych widoków

W oddali, za polem mniszków, widać Agrosad, w którym kupuję roślinki
Dzięki Tobie wiem, co mam
Wyka kosmata Vicia villosa rośnie u mnie na miedzy i w okresie kwitnienia wygląda cudnie !!!
Za miedzą sąsiad, kuzyn, nic nie uprawia, ziemia odłogiem leży, to wyka będzie miał możliwość rozsiewania się, a ja ją będę podziwiać
Z mojej strony jest trawnik i na trawniku się nie rozsiewa.
Jagódko, a nie wiesz może, co to jest, to żółte - wcześniejsze zdjęcie, też na miedzy i w porzeczkach rośnie dziko
Nooo, to pokażę Wam jeszcze łąkę majów, którą mam za sadem, już się nie mogę doczekać tych widoków

W oddali, za polem mniszków, widać Agrosad, w którym kupuję roślinki
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Chwast to rzeczywiście okrutny, ale swoją drogą bardzo wdzięczny kiedy kwitnie.
Kiedyś nie tylko był w zbożach, ale także na łąkach.
Teraz też już rzadkość, przynajmniej na moich terenach.
Był jeszcze jeden piękny chwast, cykoria podróżnik, o pięknych błękitnych kwiatach, teraz też już go nie widuję.
Kiedyś nie tylko był w zbożach, ale także na łąkach.
Teraz też już rzadkość, przynajmniej na moich terenach.
Był jeszcze jeden piękny chwast, cykoria podróżnik, o pięknych błękitnych kwiatach, teraz też już go nie widuję.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Jagodka

Myślę , że jest to Złocień polny Chrysanthemum segetum , albo Starzec Jakubek Senecio jacobaea . Oba , to chwasty .
Masz może inne zdjęcie , by zobaczyć z dali jakie ma liście ?
Masz może inne zdjęcie , by zobaczyć z dali jakie ma liście ?
- HalinaK

Grażynko - kogra
cykoria podróżnik (Cichorium intybus) - mam na liście chciejstw
"Młode listki cykorii można wiosną dodawać do sałatek, ze względu na zawartość witamin C, B i mikroelementów."
"Ciekawostki
* Według legendy kwiaty cykorii swój niebieski kolor zawdzięczają oczom dziewczyny, płaczącej za straconym ukochanym.
* Cykorię podróżnik często sadzi się w zegarach kwiatowych z powodu regularnego otwierania się i zamykania kwiatostanów."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykoria_po ... 3%C5%BCnik
Kwiatuszki są śliczne, takie delikatne
Muszę sprawdzić, czy nie rośnie gdzieś na miedzy
Na liście chciejstw mam arnikę.
Arnika górska, kupalnik górski (Arnica montana) bylinę, niestety jest pod ochroną
Jedna pani z Ryneczku, w tamtym roku, obiecała mi, że będzie miała w sprzedaż i zostawi dla mnie sadzonkę, niestety zapominała, żeby przywieść arnikę iii moje nadzieje na zakup prysły
Tak sobie czasami dumam, czy ona czasem gdzieś nie rośnie w pobliżu mnie, a ja o tym nie wiem
Jagódko
jesteś genialna
Mam jeszcze takie zdjęcie, ale też chyba nie za bardzo wyraźne

Jagódko, iii złocień polny Chrysanthemum segetum, iii starzec Jakubek Senecio jacobaea bardzo mi się podoba, także już jestem szczęśliwa i roślinkę przenoszę do ogrodu
"Młode listki cykorii można wiosną dodawać do sałatek, ze względu na zawartość witamin C, B i mikroelementów."
"Ciekawostki
* Według legendy kwiaty cykorii swój niebieski kolor zawdzięczają oczom dziewczyny, płaczącej za straconym ukochanym.
* Cykorię podróżnik często sadzi się w zegarach kwiatowych z powodu regularnego otwierania się i zamykania kwiatostanów."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykoria_po ... 3%C5%BCnik
Kwiatuszki są śliczne, takie delikatne
Muszę sprawdzić, czy nie rośnie gdzieś na miedzy
Na liście chciejstw mam arnikę.
Arnika górska, kupalnik górski (Arnica montana) bylinę, niestety jest pod ochroną
Jedna pani z Ryneczku, w tamtym roku, obiecała mi, że będzie miała w sprzedaż i zostawi dla mnie sadzonkę, niestety zapominała, żeby przywieść arnikę iii moje nadzieje na zakup prysły
Tak sobie czasami dumam, czy ona czasem gdzieś nie rośnie w pobliżu mnie, a ja o tym nie wiem
Jagódko
Mam jeszcze takie zdjęcie, ale też chyba nie za bardzo wyraźne

Jagódko, iii złocień polny Chrysanthemum segetum, iii starzec Jakubek Senecio jacobaea bardzo mi się podoba, także już jestem szczęśliwa i roślinkę przenoszę do ogrodu
-
x-d-a
Halinko, przepiękny jest ten widok łąki pełnej kwitnacych mniszków :P
Ja tak go lubię, że nawet niespecjalnie walczę z mniszkami, stokrotkami i koniczynką na moim własnym trawniku. Powiem więcej, choć to może nie jest zbyt popularne stwierdzenie - nie podobaja mi sie śliczne, zieloniutki, równiutkie, sztuczniutkie trawniki
Przynajmniej nie w ogrodach taki jak mój - na poły wiejskich, na poły romantycznych...
A cykoria podróżnik i inne śliczne "chwasty" i zioła wciąż jeszcze rosną w moich okolicach i też zachwycam się nimi na spacerach
Ja tak go lubię, że nawet niespecjalnie walczę z mniszkami, stokrotkami i koniczynką na moim własnym trawniku. Powiem więcej, choć to może nie jest zbyt popularne stwierdzenie - nie podobaja mi sie śliczne, zieloniutki, równiutkie, sztuczniutkie trawniki
A cykoria podróżnik i inne śliczne "chwasty" i zioła wciąż jeszcze rosną w moich okolicach i też zachwycam się nimi na spacerach
- Jagodka

Popatrz Halinko na listki , jezeli będą podobne do chryzantemy , to będzie to złocień , a jeżeli będą liście , cieńkie , wąskie , niczym żdżbła trawy , to wskazuje na starca
.
Cykoria podróżnik rosła w duzych ilosciach na Mazurach i nad morzem .
Cykoria podróżnik rosła w duzych ilosciach na Mazurach i nad morzem .
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Cykoria lubi bardzo piaszczyste podłoże, więc może dlatego jej tam tyle.
W tym roku sama pobuszuję za nią u mnie.
Może uda mi się dorwać jakiegoś osobnika i zainstalować u siebie w ogrodzie.
W tym roku sama pobuszuję za nią u mnie.
Może uda mi się dorwać jakiegoś osobnika i zainstalować u siebie w ogrodzie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- HalinaK

Daluniu
dziękuję
Taki wypieszczony trawniczek bez chwastów kojarzy mi się ze sztucznym, chociaż jest piękny.
Wolę jednak trawnik taki, jak Ty, z koniczynką, majami, stokrotkami, żeby bardziej przypominał łączkę niż trawnik
Podobają mi się też rosnące w trawie tulipany i krokusy - cudnie to wygląda. Tak mają w pobliskim Agrosadzie, przyuważyłam, że kwiaty te rosną w wkopanych w trawnik doniczkach.
W ogóle w tym Agrosadzie mają super skomponowane kąciki wypoczynkow. Już kilka razy miałam się zapytać, czy mogę zrobić zdjęcia i pokazać na forum, ale zawsze brakuje mi odwagi, żeby zapytać
W tym roku planuję z przyjaciółką, która też jest zakręcona ogrodowo, wycieczki po okolicznych górach, żeby nacieszyć oczy naszym rodzimym krajobrazem, nooo i może uda się coś do siebie przynieść
Jagodka
w tym roku zwrócę uwagę na liści, zrobię fotkę lepszej jakości i poproszę Cię o identyfikację
Dziękuje ślicznie za pomoc
Grażynko - kogra
jeżeli cykoria lubi piaszczyste podłoże, to pewnie w mojej gliniastej ziemni nie będzie chciała rosnąć
Myślę, że najlepiej sadzić rodzime roślinki, bo wtedy jest pewność, że będą ładnie rosły
Ja, też planuje pobuszować po moich okolicach, z przyjaciółką, iii przenieść coś do ogrodu
Taki wypieszczony trawniczek bez chwastów kojarzy mi się ze sztucznym, chociaż jest piękny.
Wolę jednak trawnik taki, jak Ty, z koniczynką, majami, stokrotkami, żeby bardziej przypominał łączkę niż trawnik
Podobają mi się też rosnące w trawie tulipany i krokusy - cudnie to wygląda. Tak mają w pobliskim Agrosadzie, przyuważyłam, że kwiaty te rosną w wkopanych w trawnik doniczkach.
W ogóle w tym Agrosadzie mają super skomponowane kąciki wypoczynkow. Już kilka razy miałam się zapytać, czy mogę zrobić zdjęcia i pokazać na forum, ale zawsze brakuje mi odwagi, żeby zapytać
W tym roku planuję z przyjaciółką, która też jest zakręcona ogrodowo, wycieczki po okolicznych górach, żeby nacieszyć oczy naszym rodzimym krajobrazem, nooo i może uda się coś do siebie przynieść
Jagodka
Dziękuje ślicznie za pomoc
Grażynko - kogra
Myślę, że najlepiej sadzić rodzime roślinki, bo wtedy jest pewność, że będą ładnie rosły
Ja, też planuje pobuszować po moich okolicach, z przyjaciółką, iii przenieść coś do ogrodu
- Jagodka

Nie ma sprawy Halinko , zawsze , kiedy tylko zechcesz , a mogę pomóc , to bardzo się cieszę
.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Halinko bardzo lubię kwitnące mniszki i muszę się pochwalić.......że mam je w trawniku
Jak zakwitną jest cudnie

- ewamon

- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Halinko,cykoria podróżnik (Cichorium intybus),u mnie też rośnie na rowach , przy drodze.
W ubiegłym roku chciałam przenieść do ogrodu , ale boję się, że za bardo się rozsieje.
W ubiegłym roku chciałam przenieść do ogrodu , ale boję się, że za bardo się rozsieje.
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
A u mnie na osiedlu wciąż rośnie cykoria. Jeśli tylko chcesz to mogę Ci wysłać kilka sztuk Halinko.
-
KDanuta

- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Tej naszej nawłoci daleko do mimozy.