teren zalewowe

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
malik1616
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2011, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

teren zalewowe

Post »

Witam od niedawna jestem właścicielem działki ogrodniczej na terenach zalewowych, gdzie gleba jest torfowa. W tym roku ponownie zalało działkę :( także sądzę, że wysadzone cebulki kwiatowe oraz róże będą do wyrzucenia. Cała moja praca na działce przy kwiatach i kasa na marne ;:223 .
Mam więc pytanie, jakie jakie radzilibyście mi posadzić rośliny (kwiaty, krzewy) na tego typu działce?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: teren zalewowe

Post »

Poczytaj najpierw tu:
- Co na podmokły teren? LINKI

A jeśli nadal będziesz miał wątpliwości, pytaj :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
malik1616
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

a jakie kwiaty a w szczególności jakie gatunki można sadzić na takiej ziemi, czy można sadzić róże, rodendrony bądź inne ciekawe odmiany aby przetrwały okres zalewowy?. Na działce mam stare drzewa owocowe tj jabłonie, grusze, które widocznie nie boją się takiej gleby, natomiast śliwa choruje.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wszystko można, tylko trzeba przygotować stanowisko. Jeśli zmeliorujesz działkę, a do tego zrobisz rabaty wzniesione, to możesz posadzić niemal każdy krzew, cebulę i każdą bylinę. Kwiaty, czyli masz na myśli zapewne kwitnące byliny, tak? To że wiosną są zalewane roztopionym śniegiem, niekoniecznie znaczy, że masz teren zalewowy :) To równie dobrze może oznaczać, że nie masz odpływu dla wody, ale wystarczy go zrobić czy odetkać... A wtedy i róże, i cebule będą się u ciebie czuły świetnie (ze względu na wodę, bo są też inne uwarunkowania, o których nie piszesz, więc ich nie znamy). A jak jest u sąsiadów?

Z drzewami w takim miejscu jest trudniej, bo mają głębiej sięgające korzenie, nie trzeba widzieć na powierzchni kałuż, żeby je zalać i zadusić brakiem powietrza... Jaki jest tam poziom wód podskórnych? jak głęboko jest woda, nie teraz, po roztopach, a późną wiosną? Kopałaś już jakieś dołki na działce? Dziwne jest to, że jabłonie i grusze są zdrowe, a śliwa choruje. Tzn. dziwne jest to, że łączysz to z poziomem wody. Akurat śliwy są bardziej tolerancyjne na wysoki poziom wód gruntowych, a jabłonie i grusze wolą ciut bardziej sucho. Skąd wiesz, że śliwka ma problem z wodą? Co to za odmiany, znasz nazwy? No i ile lat mają twoje drzewka?

Jeszcze jedno, gleba torfowa to znaczy dokładnie jaka? Jak dokładnie wygląda, ile jej jest (jak gruba warstwa, na jakiej głębokości zalega), w jakiej porze roku ją oceniałaś i na jakiej podstawie. Podaj szczegóły, pls.

A może jakiś zdjęcia?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
malik1616
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jest to działka usytuowana jest niedaleko rzeki, na terenach terenach podmokłych, gdzie leży torf (jak chodzę to cala ziemia drży :) ), troszkę zmieszałem ją z normalną ziemią ale z uwagi na brak czasu i kasy (bo trzeba byłoby wysypać z 10 ciężarówek) staram się mieszać ziemię sukcesywnie czyli na jesień. Grubość ziemi torfowej jest na jakieś 0,5 - 1 metr później jest ił i woda.
Jeżeli chodzi o zalewanie działek to zalewane są one co roku na wiosnę po roztopach. W tym roku w lutym aby dostać się na działkę musiałem zakładać wodery bo woda była na wysokości kolan, obecnie pozostała tylko kra lodu o grubości około 30 cm, którą dzisiaj rozkruszyłem. Widać też że woda po roztopach na działce sięga na wysokość 10 cm. I to by było tyle odnośnie dokładniejszego opisu działki.
Jeżeli chodzi o drzewa owocowe to tak jak piszę jabłonie i grusze kilkuletnie trzymają się bardzo dobrze, nie chorują natomiast stara śliwa węgierka oblepiona była mchem. Nie widać aby puszczała nowe gałęzie także w tym roku kwalifikuje się na wycięcie.
Co do drzew owocowych mam pytanie: jakie najlepiej można posadzić drzewa owocowe na takiej glebie dodam, że wiśnia i czereśnia również się nie przyjęły bo wcześniej próbowałem je sadzić.
Natomiast co do krzewów owocowych na mojej działce bez problemu rosną porzeczki, które mają kilka lat. Ponadto jak posadziłem maliny i jeżyny to przez 1 rok owocowały a później po roztopach i zalaniu wyginęły. Boli mnie to bo wychodzi na to że muszę co roku kupować krzewy.
Nie wiem także jaki gatunek kwiatów mógłbym na takiej działce posadzić, może poradziłabyś mi coś.
PS. chcę dodać, że u sąsiadów jest również podobnie, ale oni wcześniej podnosili działkę poprzez nasypywanie ziemi. Ja planuję zasypać całość działki na jesień.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Działka przyjaciół, w zeszłym roku dwukrotnie była zalana - ponad dwa metry wody - przez prawie 2 tygodnie i róże bardzo ładnie przeżyły :)
malik1616
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A jakie gatunki róż masz, może i ja bym takie zakupił. Powiedz mi jakie masz sadzonki kwiatowe i krzewy owocowe, które przetrwały okres zalewowy u Ciebie?.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Teren zalewowy zalewany corocznie i pokryty skorupą lodu rok w rok, to zupełnie co innego, niż zeszłoroczne powodzie...

Zalewowy ma inny poziom wód gruntowych i inną glebę. Powódź przyjdzie i pójdzie, raz na dziesięć czy sto lat, a u ciebie jest jak w banku co roku!
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

To działka jak u mnie przed drenażem. Wiosną pływały kaczki :) Teraz nie mogę chodzic bo będę miała dziury na trawniku.
Aktualnie mam warunki mniej drastyczne ale może będę pomocna.
Ładnie rosną:
- o dziwo róże,
- tawułki, irysy syberyjskie, paprocie, bluszcze, liliowce, miskanty i rozplenice, hosty, bodziszki
- to też dziwne ale jałowce z grupy jałowców pośrednich i chiński, pospolite nie
-dereń biały, radzą sobie berberysy-choć rosną dość wolno, kaliny
- jodły, grujecznik, świerk u mnie rośnie, u sąsiadki za płotem już kolejny nie....
Do skubania
- borówki wysokie
- porzeczki
- ogórki i pokrewne
Drzewa: miłorzęby i rodzime lubiące wysoki stan wód gruntowych
Za nic nie chcą rosnąć maliny, jeżyny, pomidory, rzodkiewka i inne korzeniowe, lawenda i inne sródziemnomorskie, powojniki, tyruskawki .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”