Canna - Paciorecznik cz.2
Re: Canna - Paciorecznik cz.2
Kanny, datury, dalie?JustynaK pisze:Ja bardzo sceptycznie podchodzę do tego wybudzania kłącz, cebul, bulw itp tylko dodatkowe miejsce zajmują w domu a przecież one mają swój własny czas wybudzenia i kwitnienia w ogrodzie a nie w doniczce w marcu. Jeszcze jak piszecie o tych robalach...to ja jestem na nie. Teraz skupiam się tylko na wysiewie niektórych nasion w domu.
Te rośliny nie są z naszej bajki, rosną w egzotycznych krajach, gdzie mogą rozwijać się przez cały rok ;)
Im dłuższy czas uśpienia, tym dla nich gorzej.
Andres miałem to samo napisać
czym krótszy okres spoczynku tym lepiej. Zresztą cykl rozwojowy kanny powinien trwać ok 9 miesięcy.
O matko
jestem w szoku....już sama nie wiem co mam zrobić. Cy posadzić kanny już w doniczkach w domu? Tylko, że mam ich ok 40 (dostałam od znajomego). 
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powtórzę moje wczorajsze pytanie bo jestem ciekawa Waszych doświadczeń.
Pierwszy raz rośnie mi nie to co miało być (inne rośliny zawsze się zgadzały).
Jak kupujecie kanne i wyrasta nie to co na opakowaniu to może wyrosnąć jakaś wartościowa odmiana czy raczej nie???
Pierwszy raz rośnie mi nie to co miało być (inne rośliny zawsze się zgadzały).
Jak kupujecie kanne i wyrasta nie to co na opakowaniu to może wyrosnąć jakaś wartościowa odmiana czy raczej nie???
Dzisiaj od rana siedzę w ziemi
. Kanny przeniosłam do oranżerii, mają trochę chłodniej niż w pokoju. Przepikowałam i poprzesadzałam już prawie większość kwiatów, ale jeszcze zostały mi niecierpki.
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Aniu, ale pracowita jesteś
Ja mam nadzieje jutro nieco w ziemi pogrzebać, a zwżywszy na pogodę będzie to raczej ziemia doniczkowa
Claudio nie jestem znawcą tematu, ale raczej niczego ciekawego bym sie nie spodziewała
Przynajmniej u mnie tak jest.
Claudio nie jestem znawcą tematu, ale raczej niczego ciekawego bym sie nie spodziewała
Mój prezydent kupiony w Makadi wybarwia się na czerwono,czy tak powinno być.
Czy wyrośnie wartosciowa odmiana to się przekonasz dopiero jak zakwitnieClaudia pisze:Powtórzę moje wczorajsze pytanie bo jestem ciekawa Waszych doświadczeń.
Na moim przykładzie mogę tylko powiedzieć ,że na 7odmian które zakupiłam w zeszłym roku na alle.... zadna się nie okazała zwykłą indicą - nie wszystkie odliczyły się odmianowo ,ale miały piękne duże kwiaty a nie takie "cuś" jak u indici
Pozdrawiam. Ewa
Hmmm mówisz Makadirenata d pisze:Mój prezydent kupiony w Makadi wybarwia się na czerwono,czy tak powinno być.
Prezydent ma liście zielone - nie powinien sie wybarwiać na czerwono .A może masz BLACK KNIGHT ( inna nazwa AMBASSADOR) też kwitnie na czerwono.
Ale lepiej poczekajmy na opinie Janusza
Pozdrawiam. Ewa
- Dyshia
- 1000p

- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Posadziłam w końcu przed chwilą canny do donic.
Wyjęłam je z woreczka, otrzepałam z torfu i bacznie sie im przygladałam. Wszystkie przejawiały oznaki życia (miały po 1-2 kiełki), jedna być może oznaki gnicia.
Gdybym miała aparat, to zrobiłbym zdjęcie i spytała, co o tym sądzicie, ale trudno. Przy kiełku u tej jednej były tak jakby łuski, wszystkie ciemne, lekko miękkie i się kruszyły, ale to mogłybyć też fragmenty torfu, bo nie oczyściłam ich tak dokładnie. Tak czy inaczej, z powodu braku węgla, postanowiłam jednak niczego nie wycinać i wsadziłam również tę do ziemi. Janusz zamieszczał parę stron wcześniej zdjęcie zgniłych cann, ale trudno mi to było odnieść do tego, co widzę.
Czy jeśli faktycznie coś tam zaczęło gnić, to rozejdzie się na całe kłącze i nic z tej rośliny nie będzie? 
Zamawiałam prezydenta i na opakowaniu jest naklejona etykieta prezydent.Dobrze,że historie z kannami dopiero zaczynam.W domu mam dopiero żółtą nakrapianą,w niedzielę zobaczę jak przezimowała w garażu.
- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tym roku późno wsadziłam do donic i u mnie dopiero w kilku zaczynają pokazywać się mizerne kiełki 
Mam dużo własnych kłączy Prezydenta i one wypuszczają bordowe kły, a potem zieleniejąrenata d pisze:Mój prezydent kupiony w Makadi wybarwia się na czerwono,czy tak powinno być.

Co prawda, ja w ub. roku dostałam z tej firmy martwe kłącza, ale skoro Twoje żyją, to może będzie OK.
Pozdrawiam. Jola.
- drozd

- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Były pytania i odpowiedzi. Nie wiele mogę do tego tematu dodać ale wrócę do koloru kiełków.
Kanna The President , Miss Oklahoma, i Orange Bauty mają kiełki bordowe a liście zielone Nie zawsze po samych kiełkach można poznać czy to ta odmiana co była zamówiona. W zasadzie wszystkie kanny o kwiatach żółtych i żółto-czerwonych mają kiełki zielone. Odmiany takie jak Ambasador, Durban, Brighton Orange, Aphrodite mają kiełki bordowe i później liście też mają ciemne. Na konkretne odpowiedzi co do odmiany trzeba niestety poczekać do kwitnienia.
Kłącza kupione w sklepach to przeważnie są z przechowalni w której na pewno parę miesięcy spędziły przez co są nadgniłe. Dobrze jest takie kłącze oczyścić ze wszystkich martwych części. Często jest tak że ta mokra zgnilizna może zaatakować całe kłącze jak ma dostateczną ilość wilgoci i ciepła.
Kanna The President , Miss Oklahoma, i Orange Bauty mają kiełki bordowe a liście zielone Nie zawsze po samych kiełkach można poznać czy to ta odmiana co była zamówiona. W zasadzie wszystkie kanny o kwiatach żółtych i żółto-czerwonych mają kiełki zielone. Odmiany takie jak Ambasador, Durban, Brighton Orange, Aphrodite mają kiełki bordowe i później liście też mają ciemne. Na konkretne odpowiedzi co do odmiany trzeba niestety poczekać do kwitnienia.
Kłącza kupione w sklepach to przeważnie są z przechowalni w której na pewno parę miesięcy spędziły przez co są nadgniłe. Dobrze jest takie kłącze oczyścić ze wszystkich martwych części. Często jest tak że ta mokra zgnilizna może zaatakować całe kłącze jak ma dostateczną ilość wilgoci i ciepła.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz