Szkółki na Warmii i Mazurach?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Szkółki na Warmii i Mazurach?

Post »

Witam,
Pytanko jak w temacie. Poszukuję szkółek drzew i krzewów na Warmii i Mazurach. Mieszkam pod Olsztynem ale mogę się wybrać na wycieczkę!

Poszukuję w szczególności iglaków i to w dużych ilościach. Może coś doradzicie :D
Aśka
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Zobacz na stronie Związku Szkółkarzy Polskich
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Asiu.
Z tego co się trochę orientuje to ,,Pudiz,, w Olsztynie,oraz ,,Warmeko,, w miejscowości ,,Wrzesina,, za Jonkowem.
I jeszcze ,,Jan - Sad,, w Sętalu za Spręcowem. Jak coś więcej to pisz na pw,ja także jestem z pod Olsztyna.
pozdrawiam Marzena.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p

Post »

Dziękuje za namiary na szkółki. Kupowałaś u nich? Jakie mają ceny?
Aśka
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety jeszcze nie,ja dopiero zaczynam ze swoim ogrodem.A mogę wiedzieć gdzie mieszkasz,może blisko mnie.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p

Post »

Pod Olsztynem w Butrynach. :D
Aśka
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja w Biesalu,po drodze na Olsztynek.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p

Post »

Szkółka we Wrześni wygląda interesująco. Jak zaczną sprzedawać to się wybiorę :D
Aśka
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest mi miło że Ci doradziłam. :D
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szkółki na Warmii i Mazurach?

Post »

O super, tego szukałam. Może ktoś z forumowiczów wie jakie mają tam ceny? Szukam w szczególności taniego materiału iglastego (odmianowego, formy karłowe), a przy okazji ozdobnych liściastych. We Wrzesinie byłam 2 tygodnie temu. Z przodu jakieś iglaki niby były, ale niedużo. Dalej gospodarstwo/dom i nikt nie wychodził, więc się zmyłam. Może tam dalej, za domem jest iglaków więcej?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ooo, jest, na pewno jest, bo jest tam cała szkółka, łącznie z siewkami za stodołą :)

Z przodu to tylko nędzne resztki, w sezonie będzie więcej.

Sugeruję zadzwonić, a potem się umówić na konkretny termin, bo On (właściciel) bywa, ale czasem go nie ma, a Ona (właścicielka) wciąż fruwa po Polsce z wykładami i projektami. Szkółka ma swoją stronę www, a właściciele nazywają się p.p. Zwierowicz :)

To bardzo ciekawi i otwarci ludzie, ale trzeba ich najpierw złapać :lol:

(cen z tego roku nie znam, ale o ile pamiętam z moich tam zakupów, to były niskie do przeciętnych, na najdroższe szczepione dziwadła nawet nie patrzyłam... no i zaleta dodatkowa - moje zakupy przyjechały do mnie na pace, same! Nie musiałam nic dżwigać, pakować, brudzić sobie samochodu, po prostu wybrałam doniczki z roślinami, ustawiliśmy je w jednym miejscu, zostały podliczone, zapłacone, a potem przyjechały kilkanaście km do mnie, bezpośrednio do ogródka :) Super sprawa, prawda?)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

Bomba! Żałuję, że nie zaszłam dalej... No ale nikt nie wychodził, nie chciałam ludziom po podwórku chodzić... Na pewno tam wrócę ;) Nawet na zdjęciu szkółki widać, że faktycznie całość jest z tyłu. Dodatkowo jest też informacja, że posiadają materiał 4-5letni i starszy (tego szukam) + cennik na stronie. Aj, powinnam oberwać, że tak na początku napisałam... ;)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A wracajac do innych szkółek czy sklepów z roślinami, to bardzo polecam PUDiZ, ale w tygodniu, i tylko wtedy, kiedy est tam szefowa...

Jeśli szefowej nie ma, to nie ma nikogo (chociaż ludzi tam pracuje sporo), kto nazwałby rośliny ich nazwą odmianową, co więcej, nawet o gatunki trudno się dowiedzieć, np. gdzie co można znaleźć na placu...

Ale można też tam znaleźć prawdziwe cudeńka :) jednostkowe, zagubione skarby :)

Przeszukałam też inne sklepy i szkółki na trasie Olsztyn - Morąg (plus okolice) i niespecjalnie jestem zbudowana tym, co oferują... Albo mało, albo drogo, albo chore, hm, dziwne to...

Za to warto wybrać się do Arboretum w Kudypach (szczególnie jesienią, kiedy całe mnóstwo nasion rozwiewa tam wiatr...), no i koniecznie odwiedzić stronę, a potem autentyczny park w Dębianach. Ten ostatni jest tu: - http://pracownicy.uwm.edu.pl/kalinow/debiany/index.html. Warto pooglądać pałac, potem okolicę, opisy roślin, potem zobaczyć adresy sklepów i szkółek (gł. na pn i wsch. od Olsztyna), a na koniec zerknąć na stronkę, gdzie są wymienione nadwyżki. A do tego to kolejny szalony ogrodnik :wink: , z którym genialnie się pisze, rozmawia, a i spotkać się można osobiście, jeśli tak się złoży :)

Jeździłam jeszcze do Olkwiatu pod Olsztyn, ale zawiodłam się... Może dlatego najlepsze wspomnienia mam od Szmitów pod Ciechanowem... Daleko? Ale zapewniam, że to się opłaca... Nie przez ceny, choć bardzo drogo tam nie jest, ale przez ogromny wybór zdrowych, wyrośniętych i doskonale oznakowanych roślin. Najpierw zrobiłam sobie listę na podstawie katalogu na ich stronach, a potem wysłałam tę listę mail;em do nich. Dwa dni później rośliny stały w ordynku na podjeździe, a ja chodziłam spacerkiem między innymi roślinami i sprawdzałam, czy o czymś nie zapomniałam... No i oczywiście chciałabym je mieć wszystkie :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

Nalewko, jesteś niezastąpiona!!!

;:136 ;:136
Serdecznie dziękuję!!!

Co do szkółki pod Ciechanowem, już się dokopałam do posta na forum na ich temat. Tak mi się przykro zrobiło, że tak daleko. Pomyślę, może się wybiorę.
Kurczę, byłam kiedyś też w Hortulusie (pod Koszalinem), ale niestety tylko oglądałam aranżacje ogrodów. Do głowy mi wtedy nie przyszło, żeby zajrzeć i sprawdzić ceny i ofertę (bo firma podobno duża). No ale może zajrzę, bo jestem częstym gościem w Koszalinie (serce nie sługa) ;)

Póki co zamówiłam na allegro, "trochę" się boję. Już kiedyś zamawiałam thuje, ale teraz poszło więcej kasy - na odmiany...
Korzystałaś może z zakupów internetowych? Polecisz mi coś? Dotyczy zwłaszcza iglastych (sosny czarne, ale odmianowe, świerki np. "Hoopsii", "Will's Zwerg") Intryguje mnie zwłaszcza sklep sadowniczy pl
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tego ostatniego nie znam.

Zerknij tu:
- Polecani sprzedawcy allegrooo- dyskusje okołotematyczne
- Doniesienia - Co, Gdzie Kupimy - czego szukamy (aktualny)

W zeszłym roku nakupowałam mnóstwo krzewów u pana Konieczko, tanio, a całkiem dobrze. Trochę z pakowaniem było tak sobie, ale to były trzy ogromne kartony, chyba kurier sobie z nimi nie dał rady na moich wertepach :) Jeśli czegoś w danej chwili nie ma "na stanie", czyli nadal jest w ofercie, tylko nie podano ceny, to znaczy, że można do nich pisać i pytać czy i kiedy będzie dostępne. Odpowiadają i bardzo się starają...

No i korzystaj z zakupów u naszych forumowiczów w sekcji Ogłoszeniowej, szczególnie u tych, którzy mają własne szkółki i sporo roślin :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”