Świerk biały - Conica i inne - zasycha,zamiera

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
emmka

Re: Świerk biały 'Conica'

Post »

Nawet jej nie posadzę obok innych iglaków, bo się będę bała, że mi na te drugie to dziadostwo przejdzie...
Mam dwie i zastanawiam się czy posadzić gdzieś na uboczu czy oddać komuś, niech się meczy...

Stosowała Pani Promanal na te chore też?
lidex
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lut 2009, o 22:03

Post »

Całą walkę z przędziorkiem zaczęłąm właśnie stosując Promanal na wszystko. Wtedy wydawało mi się że na conice jeszcze nic nie ma ale nawet gdyby wtedy coś było, to promanal powinien chyba zadziałać? Wielokrotnie widziałam piękne okazy conici nie tknięte przez przędziorka czyli da się:), może tobie też się uda?
emmka

Post »

Może ;) A gdy zbankrutuję na opryskach, to pójdę w stronę medycyny naturalnej. Już gdzieś coś czytałam o opryskach z czosnku, ale niedokładnie. Zaczosnkuję całą okolicę ;) Póki co zastosuję ten Promanal ;)
pozdrawiam serdecznie,
m.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy picea abies Conica nie lubi mroźnych wiatrów zimą? Mam te świerki od 3 lat. Są one niejednakowo narażone na wiatr, najbardziej cierpiącym po każdej zimie jest ten, który najmocniej jest owiewany. W tej chwili wszystkie są zrudziałe od strony z której wieje wiatr.
Uprawiałam niegdyś tego świerczka na działce, zasłonięty był od wiatru ścianą tunelu foliowego. Rósł bardzo ładnie i zielono.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Picea glauca 'Conica' nie Picea abies :wink:
Tak, jest wrażliwy. Mogą od strony nawietrznej pojawić się wyraźne zbrązowienia, które na szczęście przykrywane są przez nowe przyrosty :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re:

Post »

MirekL pisze:(...)Sucha igła zleci. W przyszłym roku da przyrost, a jeśli przędziora się wytłucze, to już będą uiglone przyrosty z dwóch lat. W trzecim roku nie będzie śladu.
Mirku, co proponujesz na świerka białego z przędziorkiem teraz, wiosną?
U nas teraz jest w dzień +3, w nocy -6 ;:65
Może się ociepli? Do +5 :evil:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Naleweczko teraz to tylko środki olejowe - wybacz pytanie było do Mirka...Może on coś innego doradzi....
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No właśnie, wszędzie już ciepło i można robić różne rzeczy w ogródku (kopać, sadzić, pryskać i co tam jeszcze), a u nas mogę tylko sprzątać resztki zeszłorocznych bylin i psikać olejem...

Rozumiem, że z wierzchu psikam, jak i w środku psikam? I jednocześnie szukam zamiennika dla "konika", ale tak, żeby się Sz.M. nie zorientował :;230 A jak już znajdę taki zamiennik, to wyciągam "konika" z ziemi i po prostu sadzę tego drugiego? A przędziory nie przejdą ze starego na nowego?

A jak jest z wiciokrzewem rosnącym niedaleko? Przy okazji pryskania Paroilem czy Promanalem (mylą mi się, wybaczcie :? ) prysnę i na wiciokrzew, ale czy go wcześniej przyciąć na metr wysokości? Tak na wszelki wypadek? Czy to są te same przędziory? I na wiciokrzewie i na świerku?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Środki olejowe chyba są rzut beretem od środków pro środowiskowych, a więc można a właściwie należy je stosować bardzo obficie. W jednym z programów ogrodniczych preparatem olejowym spryskiwano bodajże brzoskwinię, w każdym razie prowadzący powiedział że oprysk musi być bardzo dokładny, tak aby wręcz lało się z rośliny. Z mojego doświadczenia powiem, że pryskałam preparatem z pokrzywy (samodzielnie przyrządzonym) drzewko śliwy przeciw mszycom, pierwszy oprysk ograniczył liczbę szkodników, drugi wyeliminował całkowicie resztę (spalił mszyce). Opryskiwałam bardzo dokładnie. Co do przędziorka, wełnowców i tarczników, ja likwiduję takie rośliny (z żalem) gdyż uważam, że trudno je zwalczyć, a w między czasie są zagrożeniem dla innych roślin (chemii staram się unikać). Z tego co wiem nie ma środków na różne typy przędziorków, tylko na różne stadia jego rozwoju. Pozdrawiam.

ps. Czy to na pewno przędziorek? A może są narażone na wiatry zimą? U mnie poszły igły na 'Conice' i 'Little Gem-ie'. A wiało mroźnym wiatrem, wiało zimą.
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

swierk conika

Post »

Witam.Mam problem z moimi swierkami conica.Po dzisiejszej wizycie na działce zastanawiam się co im dolega. Nie miałam niestety aparatu by zrobic zdjecia ale obrazowo wydlądo to tak ,że wszystkie coniki z jednej strony maja brazowe liscie a z drugiej wygladaja normalnie.
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: swierk conika

Post »

Przędziorek.
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p

Post »

Witam cie manuelu. czy jestes pewien swojej diagnozy ,bo troche mnie ta przeraza
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p

Post »

Jeśli twoje Coniki brązowe są od północnej strony to na pewno jest to przędziorek.
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p

Post »

manuelu moje coniki sa brazowe od strony południowej
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p

Post »

To możliwe że przypaliło je zimowe słońce. Przydało by się zdjęcie dla pewności.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”