Też się spotkałam z masdevalliami na podkładkach. I moje marzenie nr jeden m.davisii jest dostępna właśnie na podkładce. Zobaczę, Asiu, jak u Ciebie będzie rosła, może się wtedy skuszę na moje "marzenie"
Ulubione storczyki Art :) cz.2
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2
Ach...cuna relacja z wystawy... Zazdroszczę Wam pozytywnie tej wyprawy
Też się spotkałam z masdevalliami na podkładkach. I moje marzenie nr jeden m.davisii jest dostępna właśnie na podkładce. Zobaczę, Asiu, jak u Ciebie będzie rosła, może się wtedy skuszę na moje "marzenie"
Arletko, Grażynko, Justus, cieszę się, że nasze relacje spodobały się. Przynajmniej nocka nie była zarwana na darmo
Justynko, nie wiem co będziesz u mnie podglądać, bo ja pisałam wcześniej, że po kwitnieniu przesadzę masdevallię z podkładki do doniczki.
Chyba, że zechcesz zobaczyć, czy roślina się zaaklimatyzuje w nowych warunkach ? Ha, sama jestem ciekawa
A specjalnie dla Ciebie zdjęcie Odontoglossum z kolejnymi kwiatami:

Mnie podoba się kolorystyka kwiatów. Płatki, to seledyn z bordo, a warżka - biały i bordo.
kwiaty są tak ułożone, że nie wiadomo, z której strony robić zdjęcia...?
Justynko, nie wiem co będziesz u mnie podglądać, bo ja pisałam wcześniej, że po kwitnieniu przesadzę masdevallię z podkładki do doniczki.
Chyba, że zechcesz zobaczyć, czy roślina się zaaklimatyzuje w nowych warunkach ? Ha, sama jestem ciekawa
Dziękuję GrażynkoGrażyna Widera pisze: Zawsze zachwycam się masdevaliami a teraz oddaje palme pierszeństwa Odontoglossum!Po prostu bajeczne!!
A specjalnie dla Ciebie zdjęcie Odontoglossum z kolejnymi kwiatami:

Mnie podoba się kolorystyka kwiatów. Płatki, to seledyn z bordo, a warżka - biały i bordo.
kwiaty są tak ułożone, że nie wiadomo, z której strony robić zdjęcia...?
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- akwarybka
- 500p

- Od: 23 maja 2010, o 01:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nic dodać, nic ująć... Wspaniałe!

Art- Joasiu :P ,
Dobrze, że chociaż u Ciebie w relacji, znalazł się kawałek zaczarowanego walca ze storczykami na podkładkach.
Niestety, mnie się nie udało zdjęcie.-ścisk,kolejka nie pozwalała na normalne oglądanie, nie mówiąc o fotografowaniu.
A powiem nieskromnie, że pierwsze botaniki w 2004 roku miałam właśnie z tej firmy.
Przemek pytał o..-chyba chodzi :P .A.Kopf. To pewnie największa firma w naszym zasięgu , która specjalizuje się w botanicznych orchideach;praktycznie z całego świata..
Ile mieli Masdevalii nie wiem ; w ofercie mają 135 z tego gatunku - czyli do wyboru, do koloru i może jaguary też
Czy to oferta stałej sprzedaży ? nie wiem.Ale w produkcji bywają różne okresy wegetacji więc,więc sprzedaż też może podlega prawom sezonowości.
Dla lubiących ten gatunek, przeliczyłam prognozę zakupów
---> to ok.2700 -3000 euro za taki wybór.
I ....bedzie po sprawie
Zakładam, że kupowałaś z "walca obrotowego" / nie widziałam transakcji/.
Bo...jeszcze było jedno stoisko z piękną drobnicą i flaszkami + stoisko Czecha z Tillandsjami i storczykami na podkładkach.
A, że małe rośliny były w ofercie
, to może umknęło większości.
Powiem, że nie często spotyka się taki dobry wybór.
pozdrawiam JOVANKA
Dobrze, że chociaż u Ciebie w relacji, znalazł się kawałek zaczarowanego walca ze storczykami na podkładkach.
Niestety, mnie się nie udało zdjęcie.-ścisk,kolejka nie pozwalała na normalne oglądanie, nie mówiąc o fotografowaniu.
A powiem nieskromnie, że pierwsze botaniki w 2004 roku miałam właśnie z tej firmy.
Przemek pytał o..-chyba chodzi :P .A.Kopf. To pewnie największa firma w naszym zasięgu , która specjalizuje się w botanicznych orchideach;praktycznie z całego świata..
Ile mieli Masdevalii nie wiem ; w ofercie mają 135 z tego gatunku - czyli do wyboru, do koloru i może jaguary też
Czy to oferta stałej sprzedaży ? nie wiem.Ale w produkcji bywają różne okresy wegetacji więc,więc sprzedaż też może podlega prawom sezonowości.
Dla lubiących ten gatunek, przeliczyłam prognozę zakupów
I ....bedzie po sprawie
Zakładam, że kupowałaś z "walca obrotowego" / nie widziałam transakcji/.
Bo...jeszcze było jedno stoisko z piękną drobnicą i flaszkami + stoisko Czecha z Tillandsjami i storczykami na podkładkach.
A, że małe rośliny były w ofercie
Powiem, że nie często spotyka się taki dobry wybór.
pozdrawiam JOVANKA
- justus27

Art- właśnie to miałam na myśli. Ciekawa jestem, czy się masdevallia "zaaklimatyzuje", po przesadzeniu z podkladki do doniczki 
Mam jedną katlejkę tak przesadzoną i...troszku czasu minęło, zanim zaczęła rosnąć w koszyczku
Jeeej...Jovanko, ależ "kosmiczna" kwota wyszła za zakup całej "kolekcji" masdevallii. Ale, ja planuję maximum - 10 sztuk
Asiu, odontoglossum ma cudne, karbowane platki...podoba mi się
Mam jedną katlejkę tak przesadzoną i...troszku czasu minęło, zanim zaczęła rosnąć w koszyczku
Jeeej...Jovanko, ależ "kosmiczna" kwota wyszła za zakup całej "kolekcji" masdevallii. Ale, ja planuję maximum - 10 sztuk
Asiu, odontoglossum ma cudne, karbowane platki...podoba mi się
Zdjęcia z dedykacją dla Jovanki
Joasiu, Ty kochasz formę PELORIC, a mnie one chyba PRZEŚLADUJĄ
Jakiś czas temu pokazywałam kwitnienie Phal.Tzu Chiang Christina 'L' na pędzie bocznym. Kwiaty miały normalną budowę.
Teraz rozkwitają stopniowo pąki na nowym pędzie (boczny też przedłuża się o kolejny pąk) i co widzę ...

Pachną za to jednakowo pięknie jak poprzednio
Aż jestem ciekawa kolejnych kwiatów - to będzie zagadka.
Ja również zamierzam skończyć na liczbie 10 masdevallii, ale na razie mam 9, więc.....
Joasiu, Ty kochasz formę PELORIC, a mnie one chyba PRZEŚLADUJĄ
Jakiś czas temu pokazywałam kwitnienie Phal.Tzu Chiang Christina 'L' na pędzie bocznym. Kwiaty miały normalną budowę.
Teraz rozkwitają stopniowo pąki na nowym pędzie (boczny też przedłuża się o kolejny pąk) i co widzę ...

Pachną za to jednakowo pięknie jak poprzednio
Justynko, dobrze że Jovanka uświadomiła nam tę ogromną kwotę - ku przestrodze... :Pjustus27 pisze:Art- Jeeej...Jovanko, ależ "kosmiczna" kwota wyszła za zakup całej "kolekcji" masdevallii. Ale, ja planuję maximum - 10 sztuk
Ja również zamierzam skończyć na liczbie 10 masdevallii, ale na razie mam 9, więc.....
Pozdrawiam, Joanna
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
No proszę jak potrafią zaskakiwać!
Nie ceny oczywiście ale kwiaty.
Nadal jest piękny a tą lekką deformacją całkiem mu do twarzy.
Nie ceny oczywiście ale kwiaty.
Nadal jest piękny a tą lekką deformacją całkiem mu do twarzy.
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu, to zdjęcie, aż musiałam przypomnieć
Wygląda jak z książki o storczykach, nieprawdopodobnie
Cudne oncidium!

Ognistoczerwona katleja, no cóż- zasłużyła na wszelkie pochwały, jakie tu padły w jej stronę. I ja się do nich przyłączam!
Asiu, ostatnio rzadziej bywam na forum, ale do Ciebie zawsze zaglądam- bo tutaj zawsze znajdę dobre wiadomości, pięknie okazy na świetnych zdjęciach. Gratuluję!
Cudne oncidium!

Ognistoczerwona katleja, no cóż- zasłużyła na wszelkie pochwały, jakie tu padły w jej stronę. I ja się do nich przyłączam!
Asiu, ostatnio rzadziej bywam na forum, ale do Ciebie zawsze zaglądam- bo tutaj zawsze znajdę dobre wiadomości, pięknie okazy na świetnych zdjęciach. Gratuluję!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- justus27

Rzeczywiście, opisany przez Ciebie Phalaenopsis wygląda na "zmiennego" storczyka. Ale..jest piękny, czy też forma peloric, czy nie
Zazdroszczę zapachu...
Wiesz, mi do 10 sztuk..brakuje połowy, czyli 5 sztuk
Ale dwie kolejne mam obiecane. I początkiem lata planuję wraz Muszkieterką Monis zakup kolejnych masdevallii. Może wtedy uda mi się "upolować" masd. davisii...
Zazdroszczę zapachu...
Wiesz, mi do 10 sztuk..brakuje połowy, czyli 5 sztuk
Widać Asiu, że Ciebie uwielbiają pelorici
Ale zabawnie wygląda z powykrzywianym listkiem
Tak zadziornie... 
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ten biały woskowiec o gwiaździstych kwiatach to moje marzenie, muszę go dopsiać do listy marzen, tylko szkoda, że nigdzie go się nie da kupić :/. Jest taki piękny...
Asiu peloric piękny i do tego Cię lubi
tylko się cieszyć
a oncidium wygląda szałowo
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Asiu pamiętasz nasze rozmowy o Nanodes porpax i jak zarzekałam się, że to roślina nie dla mnie itd? ;)
Strasznie mi się podobała... Poźniej widziałam ją na wątku Asi/Joane... no i jak tu o takiej zapomnieć? No jak? ;:99
I stało się to, co stać się musiało!!! Mam ją w swej kolekcji !
Wiec ostrzegam wszem i wobec: nie warto się zarzekać, że się czegoś nie kupi ;:106
No i na marginesie ;) :P Peloric śliczny ;) Pamiętam jak niedawno wstawiałaś jego zwykłą formę na forum . Wtedy zrobił istny szał na forum
Art pisze:A teraz info dla Moni o tym storczyku. Otóż z premedytacją umieściłam roślinę w taki właśnie sposób - na całej powierzchni podłoża, ponieważ ma b. króciutkie korzonki, które z trudem wrastają w podłoże. Przy niewielkim tylko braku wilgoci listki więdną, a korzonki zasychają. Ponadto roślina lubi wypadać z doniczki Dlatego trzeba jej zapewnić dobre mocowanie i stałe nawilżanie.
No i od tamtego czasu faktycznie .. szargała ta roślina moimi MYŚLAMIZabka_Monis pisze:Po przeczytaniu stwierdzam, że ta roślina nie byłaby dla mnie... szargała by moimi nerwamiNie dość, że lubi wypadać z doniczki, to jeszcze sposób jej prowadzenia by wprowadzał mnie w stan lęku przed gniciem...
![]()
I stało się to, co stać się musiało!!! Mam ją w swej kolekcji !
No i na marginesie ;) :P Peloric śliczny ;) Pamiętam jak niedawno wstawiałaś jego zwykłą formę na forum . Wtedy zrobił istny szał na forum
Serdecznie dziękuję Wszystkim za odwiedziny
Trzeci pąk pelorica również ukazał światu swą 'falbankę' i tak już pewnie będą miały wszystkie kwiaty na pędzie.
One mobilizują do tego, by chciało się poświęcać trochę czasu dla naszego działu,
a przede wszystkim dla wszystkich życzliwych tu Osób
Justynko, skoro brakuje Ci do magicznej liczby '10' jeszcze 5 masdevallii, to sporo adrenaliny Cię czeka. Warto stopniować sobie zakupy,
bo radość rozciąga się na dłużej
A 'Muszkieterów', to już spora grupka się uzbierała
Moniu, co do Nanodes Porpax, to ta roślina, którą widziałam u Joane wyglądała nieco inaczej niż moja.
Tzn. różniła się pokrojem listów - były one grubsze i większe. U mojej to taka drobnica.
Okazało się po jakimś czasie, że roslina podupada w takim podłożu jak u mnie rosła. Stopniowo traciła żółknące wcześniej listki.
Nie wiedziałam co się dzieje ???
Przesadziłam więc ją na podkładkę, 2 x dziennie zraszając. I w takiej uprawie zaczęła dochodzić do siebie.
Listki zaczęły odrastać, tworzyły się nowe korzonki.
Ofiarowałam ją Renatce, gdyż ja mam za mało czasu i brak warunków do uprawy storczyków na podkładkach
Dziel się Moniu swoimi spostrzeżeniami o uprawie. Może wspólnymi siłami wszystkie wyciągniemy jakieś dobre dla tego storczyka wnioski
Trzeci pąk pelorica również ukazał światu swą 'falbankę' i tak już pewnie będą miały wszystkie kwiaty na pędzie.
Kamilko, bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowaBaryczka pisze:Asiu, ostatnio rzadziej bywam na forum, ale do Ciebie zawsze zaglądam - bo tutaj zawsze znajdę dobre wiadomości, pięknie okazy na świetnych zdjęciach. Gratuluję!
a przede wszystkim dla wszystkich życzliwych tu Osób
Justynko, skoro brakuje Ci do magicznej liczby '10' jeszcze 5 masdevallii, to sporo adrenaliny Cię czeka. Warto stopniować sobie zakupy,
bo radość rozciąga się na dłużej
Moniu, co do Nanodes Porpax, to ta roślina, którą widziałam u Joane wyglądała nieco inaczej niż moja.
Tzn. różniła się pokrojem listów - były one grubsze i większe. U mojej to taka drobnica.
Okazało się po jakimś czasie, że roslina podupada w takim podłożu jak u mnie rosła. Stopniowo traciła żółknące wcześniej listki.
Nie wiedziałam co się dzieje ???
Przesadziłam więc ją na podkładkę, 2 x dziennie zraszając. I w takiej uprawie zaczęła dochodzić do siebie.
Listki zaczęły odrastać, tworzyły się nowe korzonki.
Ofiarowałam ją Renatce, gdyż ja mam za mało czasu i brak warunków do uprawy storczyków na podkładkach
Dziel się Moniu swoimi spostrzeżeniami o uprawie. Może wspólnymi siłami wszystkie wyciągniemy jakieś dobre dla tego storczyka wnioski
Pozdrawiam, Joanna