Priam - Mój odległy zakątek
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Priam - Mój odległy zakątek
Przemku różaneczniki tej zimy dostały szkołę życia.
Wiele z nich jest brązowych co widzę podczas spacerów.
Ta zima na pewno zbierze swoje żniwo pośród wielu roślin.
Ciekawa jestem twoich krokusowych zwierzaków, jak spiszą się w tym roku.
Na razie zapowiada się bardzo dobrze, co widać po dzióbkach wychodzących spod śniegu.
Wiele z nich jest brązowych co widzę podczas spacerów.
Ta zima na pewno zbierze swoje żniwo pośród wielu roślin.
Ciekawa jestem twoich krokusowych zwierzaków, jak spiszą się w tym roku.
Na razie zapowiada się bardzo dobrze, co widać po dzióbkach wychodzących spod śniegu.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Mój rh też nie wygląda zbyt rewelacyjnie. A to jego pierwsza zima u mnie. Ciekawa jestem co z niego będzie, bo pąków zawiązał sporo.
Przemku, jeśli nadal szukasz tanich cebul hiacyntów to powinieneś zaglądać do supermarketów, które miały w sprzedaży podpędzone cebulki. Teraz kwiaty im przekwitają i robią duże przeceny. U mnie w Nomi doniczka z 3 hiacyntami kosztuje tylko 4 zł.
Przemku, jeśli nadal szukasz tanich cebul hiacyntów to powinieneś zaglądać do supermarketów, które miały w sprzedaży podpędzone cebulki. Teraz kwiaty im przekwitają i robią duże przeceny. U mnie w Nomi doniczka z 3 hiacyntami kosztuje tylko 4 zł.
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Przemku-no to śnieg masz bielszy,a krokusy większe!
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dala- nie da się ukryć że u mnie jeszcze trochę śniegu zostało. W sumie zawsze tak było. Chotyze to mała wieś otoczona lasami i przez to tworzy się tak mikroklimat. Zapewne za 3 tygodnie będzie już u mnie bardzo kolorowo. O ile nie nadejdą chłodniejsze dni. U mnie pod blokiem już zakwitły pierwsze krokusy ;)
Grażynko - różaneczniki rzeczywiście nie miały łatwo. Mróz, roztopy, znowu mróz - to wszystko musiało odbić się na tych pięknych roślinach. natomiast krokusom zima nie jest straszna. Radzą sobie świetnie mimo zmian pogody, a z dnia na dzień jest więcej kiełków.
Tuja - mój najstarszy Rh ma już 4 lata a dzięki przesadzeniu do półcienia tylko zwiędnięte liście. Jeżeli chodzi o hiacynty to 4 zł to dobra cena za 3 sztuki ale nie rewelacyjna. Może jesienią znajdę ciekawą ofertę ;)
Ewo - ostatnio sypnął śnieg i rzeczywiście był nieskazitelnie czysto biały.
Szafirki i liść bergenii

Bergenia

Ciemiernik

Różanecznik o najlepszych liściach ale najmniejszej ilości pąków.

Cyprysy Lawsona
Ogacenie białą włóknina daje rade ;)

Miodunka- pod śniegiem ;)

A to "rów" wykopany przez mojego kuzyna na rury z wodą.
Trochę brzydko to wygląda ale latem nie będzie już śladu.

Grażynko - różaneczniki rzeczywiście nie miały łatwo. Mróz, roztopy, znowu mróz - to wszystko musiało odbić się na tych pięknych roślinach. natomiast krokusom zima nie jest straszna. Radzą sobie świetnie mimo zmian pogody, a z dnia na dzień jest więcej kiełków.
Tuja - mój najstarszy Rh ma już 4 lata a dzięki przesadzeniu do półcienia tylko zwiędnięte liście. Jeżeli chodzi o hiacynty to 4 zł to dobra cena za 3 sztuki ale nie rewelacyjna. Może jesienią znajdę ciekawą ofertę ;)
Ewo - ostatnio sypnął śnieg i rzeczywiście był nieskazitelnie czysto biały.
Szafirki i liść bergenii

Bergenia

Ciemiernik

Różanecznik o najlepszych liściach ale najmniejszej ilości pąków.

Cyprysy Lawsona
Ogacenie białą włóknina daje rade ;)

Miodunka- pod śniegiem ;)

A to "rów" wykopany przez mojego kuzyna na rury z wodą.
Trochę brzydko to wygląda ale latem nie będzie już śladu.

- Priam
- Przyjaciel Forum
Przemku -rok temu na wiosnę je sadziłem. Po zimie cyprysy miały jedna stronę zieloną (od płotu) a jedną brązową (od podwórka). Wczesną wiosną spryskałem je preparatem Asahi Sl. W tym roku aby sytuacja się nie powtórzyła ogaciłem je agrowłókniną. Kiedy w sobotę zdejmowałem białą włókninę byłem bardzo zadowolony. Nie było żadnych nowych domrożeń - przynajmniej na 1 rzut oka. Wszystko co brązowe to pozostałość z zeszłego roku. Licze na to, ze mrozy już nie wrócą - a przynajmniej już nie takie mocne ;)
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Przemku, różanecznikom zimą najbardziej przeszkadza słońce i wiatr. Ja swoje okrywam siatką cieniującą. Jednego nie okryłam bo raczej w cieniu rośnie i myślałam, że da sobie radę, ale mimo wszystko wygląda najgorzej.
No i w tym roku chyba najgorsza jest ta susza.
Chyba ta zima będzie gorsza dla naszych roślin niż poprzednia, mimo, że była mroźniejsza i dłuższa, ale jednostajna.
W tym roku styczeń pobudził rosliny do życia, a luty je zmroził.
No i w tym roku chyba najgorsza jest ta susza.
Chyba ta zima będzie gorsza dla naszych roślin niż poprzednia, mimo, że była mroźniejsza i dłuższa, ale jednostajna.
W tym roku styczeń pobudził rosliny do życia, a luty je zmroził.
- Priam
- Przyjaciel Forum
Margo2 - rzeczywiście, wydawało się że ten rok będzie łaskawszy, a wcale tak nie jest. Liczę na to, ze kiedy śnieg stopnieje wszystko szybko wróci do normy ;) Po krokusach też widzę, że częste zmiany pogody nie wpływają na nie pozytywnie bo kilka roślin jest jakby obmrożonych - liście są brzydsze niż rok temu.

- pozia
- 200p
- Od: 28 lut 2011, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ślicznie jest u Ciebie
troszkę zdziwił mnie śnieg, no ale tak bywa
będę podglądać Twój temat w oczekiwaniu na pierwsze wiosenne kwiaty

będę podglądać Twój temat w oczekiwaniu na pierwsze wiosenne kwiaty

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Przemku Twoje Rododendrony wyglądają dużo ładniej niż moje .
Ale śniegu u Ciebie dużo więcej .
U mnie pytałeś o storczyki gruntowe , nie wiem jak przezimują mam je pierwszy rok , mam nadzieję że będzie dobrze , były okryte bukowymi liśćmi , teraz odkryłam ,żeby słoneczko przesuszyło rabatę .
Genia
Ale śniegu u Ciebie dużo więcej .
U mnie pytałeś o storczyki gruntowe , nie wiem jak przezimują mam je pierwszy rok , mam nadzieję że będzie dobrze , były okryte bukowymi liśćmi , teraz odkryłam ,żeby słoneczko przesuszyło rabatę .
Genia
- Priam
- Przyjaciel Forum
pozia- właśnie trafiłaś na ostatnie zimowe zdjęcia. Śniegu już coraz mniej. Jeszcze dwa ciepłe dni i nie powinno go już być ;) co mnie bardzo cieszy. Już nie mogę doczekać się krokusowego festiwalu w moim ogrodzie. Już blisko a jednak daleko...
e-genia - bardzo miło mi Cię gościć. Na całe szczęście śnieg już topnieje i to w szybkim tempie
Różaneczniki miały istny bój o przetrwanie tegorocznej zimy. Teraz rozpuszczony śnieg nawodni glebę i różaneczniki, a szczególnie ich liście odzyskają należyty turgor. natomiast wracając do tematu storczyków to wczoraj przyszła mi paczka z http://www.swiatcebul.pl teraz i ja zaczynam swoją przygodę ze storczykami gruntowymi. Zaczynam od jednej sadzonki Bletilli jak się sprawdzi dokupię następne ;)
OSTATNIE TAK ZIMOWE ZDJĘCIA

e-genia - bardzo miło mi Cię gościć. Na całe szczęście śnieg już topnieje i to w szybkim tempie

- paulinka09
- 500p
- Od: 18 sie 2008, o 13:39
Priamie,piękne kocisko!Już niech stopnieje śnieg i niech się zazieleni.Pamiętam twoje krokusowe zwierzaki z zeszłego roku,cudne były,oby i w tym pięknie zakwitły.
Pochwal się zakupami ze światacebul.
Pochwal się zakupami ze światacebul.
- Priam
- Przyjaciel Forum
Paulinko - już wszystkim zbrzydła ta zima ;) Osobiście lubię zimę ale już mi się znudziła ;) A moje zakupy ze ŚwiataCebul możesz obejrzeć tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=70 a kłącza i cebule,które dostałem postaram się wrzucić w sobotę ;)
- Priam
- Przyjaciel Forum
Co prawda za oknem trochę inna aura niż na poniższych zdjęciach, ale mimo wszystko postanowiłem je wkleić. Są to zdjęcia z pierwszego tygodnia marca, kiedy po wyraźnym ociepleniu śnieg zaczął intensywnie topnieć. Dzień jest już wyraźnie dłuższy i temperatura znacznie wyższa. Dzięki temu poprawiłem obielone wcześniej drzewka oraz usunąłem większość zaschniętych części roślin jednorocznych. W ten sposób więcej światłą dotarło do kiełkujących krokusów i irysów. Niżej możecie dostrzec liście obrazków włoskich i stenbergi, a więc roślin które dopiero od zeszłego roku goszczą w moim ogrodzie. Cieszy mnie to, że przezimowały i nadal ich rozwój sprawiać mi będzie radość. Różaneczniki też powoli odzyskują formę więc kiedy pojadę tam w ostatni weekend marca będą już całkiem fajnie wyglądały. Tym bardziej, że towarzyszyć im będą kwitnące krokusy i pierwsze listki tulipanów. Trochę się rozpisałem...
ale cóż, czasami można.
Więcej zimowych zdjęć już nie będzie. Pozostało mi jeszcze 20 zdjęć z przedwiośnia - zobaczycie je niebawem.

Więcej zimowych zdjęć już nie będzie. Pozostało mi jeszcze 20 zdjęć z przedwiośnia - zobaczycie je niebawem.

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Już się wystraszyłam, że u Ciebie znów śnieg
, a to zdjęcia z początku marca.
Czytałam u kogoś w wątku, że narzekasz na brak przebiśniegów. Teraz jest najlepsza pora by się za nimi rozejrzeć. Przebiśniegi jako jedne z niewielu kwiatów najlepiej znoszą przesadzanie właśnie w czasie kwitnienia i krótko po nim.
Muszę się pochwalić, że zakwitły mi pierwsze krokusy. Jak pojedziesz do domu to pewnie i u Ciebie będą kwitły. Koniecznie zrób zdjęcia tym krokusowym zwierzakom. U siebie mam nadzieję zobaczyć 2 krokusowe serducha.

Czytałam u kogoś w wątku, że narzekasz na brak przebiśniegów. Teraz jest najlepsza pora by się za nimi rozejrzeć. Przebiśniegi jako jedne z niewielu kwiatów najlepiej znoszą przesadzanie właśnie w czasie kwitnienia i krótko po nim.
Muszę się pochwalić, że zakwitły mi pierwsze krokusy. Jak pojedziesz do domu to pewnie i u Ciebie będą kwitły. Koniecznie zrób zdjęcia tym krokusowym zwierzakom. U siebie mam nadzieję zobaczyć 2 krokusowe serducha.