Majkowy zielony dom i .....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Majkowy zielony dom i .....

Post »

Witan:)
Od arana przy kawie zachwycałam sie fotkami z Twojego ogrodu.
Podbudowałaś mnie bardzo. I winobluszczem (myślałam, ze dłużej przyjdzie mi czekać na obrośnięcie przez niego siatki od sasiada brudasa,
Milin - Twój jest cudowny, ja przymierzam sie do niego od 3 lat. W tym roku już nie odpuszczę :)

Róża Westerland....no cóż mam i mnie nie zachwyca choć sie jej raczej nie pozbędę.

Co do wiosny i owadów - u mnie w sobotę latał po mieszkaniu komar :shock: Pszczół jeszcze niestety nie widziałam :(

Wymiziaj 4-łape ;:167
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Maja pewnie w ogrodzie.
Zakupy w Lidlu ,widzę,trochę opróżniły portfel a tu tyle jeszcze pięknych roślinek będzie nas kusiło.Bratki w ślicznych kolorkach były w Brico(niebieski,granatowy,rudy i te co zawsze)po 1,29Ponieważ nie mam wolnych parapetów jeszcze ich nie kupiłam .
Jestem zdumiona ilością roślinek w Twoim przedszkolu.
Majusia :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Majeczko,już jestem w domu i nadrabiam forumkowe zaległości. Co do zakupów w Lidlu, to zrobiłam je w zeszłym roku. Bardzo jestem zadowolona z klipsów do przypinania roślin i z zielonego drucika na szpuli. Ja jeszcze kupiłam sobie zielone ogrodowe kalosze. Super się sprawdzają na jesieni i zimą.
Maju, ja jeszcze podrążę temat siarczanu amonu, bo nie skończyłam rozmowy, a potem wyjechałam. Napisałaś, że chcesz nim zakwasić którąś ze swoich rabat. I tutaj mnie zdziwiłaś. Sądziłam, że sąsiedztwo dębów sprawia, iż odczyn gleby jest kwaśny. Poza tym garbniki zawarte w liściach dębowych także zakwaszają. Byłam pewna, że u siebie powinnam posypać cały ogród wapnem ogrodniczym, a tym mówisz o zakwaszaniu. Czy nie masz u siebie wystarczająco kwaśnej ziemi?
I mam drugie pytanie. Jak radzisz, kiedy mogę przesadzić różę w inne miejsce? Ziemia już u mnie caklkiem rozmarzła, a dostałam pakę ze świata cebul, głównie z liliowcami, i chcę je wsadzić w miejsce, w któym rośnie róża. Co ty zrobiłaś z otrzymanymi liliowcami? Wsadzasz je do doniczek, a potem w kwietniu do ziemi, czy od razu do gruntu. Ja dzisiaj wsadziłam dwa do gruntu i zastanawiam się, co zrobić z pozostałymi.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majeczko u mnie też już zaczyna robić się wiosennie :D Dziś sadziłam dymkę i nie mogę się doczekać siania ;:196
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witam wszystkich gości :wit

Ale się napracowałam dzisiaj aż nie czuję rąk i pleców ale jestem szczęśliwa bo dużo udało mi się zrobić.
Skończyłam fryzjerowanie krzaczków: lawendy, tawuły japońskie, bukszpany, cisy i wrzosy a z obciętych gałązek porobiłam sadzonki, niech się ukorzeniają może coś z tego wyjdzie. Wygrabiłam część ogródka i znowu robiłam ognisko. :heja

Edytko miło mi że mój ogród podbudował Cię w Twoich ogrodowych zamysłach. I widzę że Ciebie też Westerland nie zachwyca. A wiosna u Ciebie też zagości. ;:3

Aniu w naszej okolicy nie ma Brico i nawet dobrze bo tych wydatków jest za dużo. Przedszkole rośnie w siłę. :;230

Wandziu ja mam duże odległości między dębami i nie wszędzie sięga ich siła. Mimo że część liści dębowych daję do kompostu, a mój robi się bardzo długo bo mam dużo miejsca i nie spieszy mi się to mają czas przekompostować się, rozsypuję go wszędzie i sadzę sadzonki i inne doniczkowe do ziemi z kompostem, nie zauważyłam żeby było za kwaśno dlatego wrzosy, iglaki czy hortensje trzeba dokwasić.
Skoro masz rozmarzniętą glebę to przesadzaj różę jak najszybciej póki nie ruszyła z wegetacją, tylko musisz króciutko obciąć jej wszystkie gałązki żeby się nie wysilała. I sadzić liliowce. Ja jeszcze nie kupiłam liliowców tylko lilie i wszystkie wsadziłam do doniczek własnej roboty które mogą potem iść do ziemi. :heja

Arabello ja mam do wysadzenia czosnek ale jeszcze nie za bardzo rozmarznięta ziemia, a siewów doczekasz się, jeszcze tylko troszkę poczekaj. :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

MAJKA pochwal się tymi doniczkami własnej roboty może tez sobie takie cosik zrobię . U mnie też 1 dzień roboty za mną ,teraz sie delektuję siedzeniem na Forum :;230 fajna zapłata za harówkę :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Źle się wyraziłam, nie robiłam własnoręcznie tylko rękami M. a on robił dziurki wiertarką stołową bo to twarde a jednocześnie kruche dno i inaczej się nie dało.

Obrazek

Mam takich kibelków bardzo dużo bo razem z Goldim obżeramy się jogurtem a to nawet fajnie wyszło i chyba dam sobie zrobić jeszcze trochę bo dzisiaj wykorzystałam wszystkie doniczki na ukorzenianie patyczków. :heja
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Majka, czosnek można sadzić teraz? :roll: Myślałam, że tylko jesienią :roll:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Majeczko, donice jak talala!!! A lodówkę ukradł mi działkowicz. Jeszcze bardziej przykre. I wiem kto!!! ;:14 ;:14
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu już doczytałam i uważam to za draństwo. Swoją drogą to najczęściej złodziejami okazują się sąsiedzi bo wiedzą co i jak. Nam ukradł sąsiad ciężki pług do traktora i jak mu udowodnić jak się go nie złapało za rękę. :evil:
Też tak myślę, że doniczki wyszły super, miały to być koszyczki dla cebul lilii a teraz posadziłam lilie do nich jak do doniczek a potem wsadzę do ziemi bo mają dużo dziurek i będzie mogła odpływać woda. ;:138
Basiu czosnek jest zimowy i letni, na zimowy się nie załapałam to posadzę letni. ;:108
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Maju czytałam i doczytałam się na co Ty robisz te pojemniczki ...a to na lilie ja sadzę do ziemi bo nie ma
u mnie nornic za to kretów nie brakuje ,ale one nie gustują w cebulkach raczej są mięsożerne ;:108
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajne te doniczki ja mam takie koszyczki z Physalisów nie wiem czy wiesz co to [to takie małe owocki podobne do Mirabelek tylko ,ze nie mają pestek w środku ]i do nich wkładam również cebulki . Wazne ,ze nie trzeba niepotrzebnie wydawac pieniędzy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najważniejsze żeby oszczędzać żeby było na roślinki. :;230
Nornice właściwie na dzień dzisiejszy mam opanowane, ale zagubienie cebulek i ciągłe odrastanie tam gdzie były kiedyś doprowadziło mnie do tego że postanowiłam sadzić je do pojemniczków i nie tylko lilie. Miałam kiedyś, dawno temu śliczną białą lilię i poszła w głąb i nie sposób było jej wykopać, a po kilku latach całkowicie zaginęła. Mając cebulki w pojemniczkach nigdzie mi nie wyemigrują i będę miała je pod kontrolą. :;230
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:108 Majka, masz rację!!! Aleś się rozpisała!!! :;230 ;:138 :P
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu to odreagowanie po robocie, fizycznie zmęczona to trzeba trochę rozum rozruszać. :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”