Parapetowce Joli
Re: Parapetowce Joli
to ja sie pisze
. Jak coś to prosze o PW
i dziękuje 
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Leta1000 skrętniki jak będę sprzedawała to będą w wątku sprzedażowym.
- anoli

- Od: 3 lis 2007, o 16:26
Co te doniczkowce maja w sobie, że ciągle się chce więcej i więcej? Zwłaszcza po obejrzeniu tak inspirującego wątku 
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
- jola1

Ilonko rzeczywiście jak się zacznie przygodę z roślinkami to ciężko się oprzeć chciejstwom ale trzeba się z czegoś cieszyć.
- jola1

- anoli

Witaj - super hojeczki. Na podstawie tych zdjęć obstawiałabym australis, publicalix, australis kayesii (jeśli jest mechata), carnosa tricloro (jeśli ma czerwień) lub melanii, thompsonii. 
Piękne hojeczki pokazałaś
Niech się szybciutko rozrastają
Niech się szybciutko rozrastają
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Jeśli już to pubicalyx i carnosa tricolor (nie powielajmy nieprawidłowych nazw).anoli pisze:Witaj - super hojeczki. Na podstawie tych zdjęć obstawiałabym australis, publicalix, australis kayesii (jeśli jest mechata), carnosa tricloro (jeśli ma czerwień) lub melanii, thompsonii.
Jolu są strasznie niewyraźne i ciężko rozpoznać co niektóre tym bardziej, że niektóre odmiany są bardzo do siebie podobne.
6 to być może gracilis, 7 obstawiałabym na zwykłą carnosę.
Spróbuj zrobić lepsze fotki, wiem że potrafisz i Ty i Twój aparat
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Jolu robiłam takie same zdjęcia dopóki syn nie pokazał mi, że aparat ma opcję makro
twój też pewnie posiada 
- anoli

W przypadku tricolor to literówka - sorry. A co do pubilcalyx - spotkałam się na różnych stronach z różną pisownią, więc nie potrafię powiedzieć, która jest poprawna. Dobrze, że poprawiłaś.
7. nie wygląda na carnosę, chyba, że są carnosy z tak drobnymi listkami? Niektórych odmian i tak nie da się dobrze określić bez kwitnienia i na przykład opisania czy liście są gładkie, czy pokryte meszkiem.
Odnośnie do zdjęć - trzymaj aparat nieco dalej od obiektu fotografowanego. Na kilku zdjęciach drugi plan wyszedł ostrzej niż pierwszy. Kiedy fotografuję ryby, to właśnie w przypadku zbytniego przybliżenia do obiektu nie otrzymuję jego ostrości.
Odnośnie do zdjęć - trzymaj aparat nieco dalej od obiektu fotografowanego. Na kilku zdjęciach drugi plan wyszedł ostrzej niż pierwszy. Kiedy fotografuję ryby, to właśnie w przypadku zbytniego przybliżenia do obiektu nie otrzymuję jego ostrości.
-
obserwator

- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Jolu widzę że i Ty zahojowałaś?No i tak to bywa kiedy się tutaj człowiek naogląda.....Widziałam Twojego pandanusa tego dużego którego musiałaś się pozbyć.Był faktycznie piękny i taki okazały.Czy one rosną wolno,czy tak sobie przeciętnie???.Skrętniczki urocze.Mam nadzieję że przezimowały Ci ładnie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- jola1

Dziewczyny dziękuję za próbę nazwania moich hojek , zrobię im wyraźniejsze zdjęcia jak przesadzę do oddzielnych doniczek. Na ostatnim zdjęciu to rzeczywiście zwykła carnosa.
obserwator mój pandamus jest już wspomnieniem .Znajomi ,którzy go zabrali nie mieli do niego serca. One rosną dosyć dobrze tyle że przyrosty są małe, ten mój był już wiekowy miał ponad 15 lat, zostawiłam sobie małą roślinkę i widzę że zaczęła współpracę a minął już rok od posadzenia.Skrętniki przezimowały pięknie i już niektóre szykują się do kwitnienia.
obserwator mój pandamus jest już wspomnieniem .Znajomi ,którzy go zabrali nie mieli do niego serca. One rosną dosyć dobrze tyle że przyrosty są małe, ten mój był już wiekowy miał ponad 15 lat, zostawiłam sobie małą roślinkę i widzę że zaczęła współpracę a minął już rok od posadzenia.Skrętniki przezimowały pięknie i już niektóre szykują się do kwitnienia.
- jola1

Za oknami ciepło i widać że wiosna zbliża się wielkimi krokami , kwity na parapetach też to czują.
Skrętniki przygotowują się do kwitnienia.

A w sobotę wysiałam pomidory, razem szesnaście odmian, jestem ciekawa co z tego wyrośnie.Nasionka są od p.Grażyny Ochotnickiej i w ubiegłym roku miałam piękne pomidory też z nasionek od niej.

Skrętniki przygotowują się do kwitnienia.

A w sobotę wysiałam pomidory, razem szesnaście odmian, jestem ciekawa co z tego wyrośnie.Nasionka są od p.Grażyny Ochotnickiej i w ubiegłym roku miałam piękne pomidory też z nasionek od niej.

Skretniczki pięknie zaczynaja budzić się do życia
Pomidorki też nidługo zaczną szaleć
Pomidorki też nidługo zaczną szaleć
- zeberka4

- Od: 10 sty 2009, o 17:25
pomidroki z pewnością niedług się pokażą:D skretniczki faktycznie sie budzą