Ola Polka jest stanowczo mniejsza od Koralika, który był u mnie dosyć wysoki, i powinna być w każdym sklepie ogrodniczym, i może pochodzić od PNOS albo Plantico.Rusalka pisze:Gienia..
Ale co masz na myśli pisząc DONICA
Bo ja miałam zamiar go wysiać do doniczki..takiej normalnej.. w jakiej kwiatki na parapecie rosną
Pomidory z nasion od Kozuli
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli
pozdrawiam, Gunnar
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rusałko, ile ma pojemności zwykła doniczka - 1-2 litry? Dla zamaszystego Koralika przydałaby się 5-cio litrowa donica. Skrzynka też może być, gdy go wyrywałam to korzenie miał płytko ale szeroko.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie "Koralik" prowadzony na jeden pęd osiągnął w gruncie wysokość 1,2 m - więc jak by miał też tak rosnąć u Ciebie, to trzeba pomyśleć o stabilnej podporze pod krzak w donicy.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
A ja myślałam że sobie go posieje w doniczce zamiast kwiatka- taką pomidorową ozdobę będę miała na działce
Pyatnie do fachowców..
Czytałam jak Kozula pisała że "trzpień" pomidora powstaje gdy ma on za dużo potasu (albo azotu
)
Możecie napisać co dokładnie się wiąże z brakiem "składnika" lub jego nadwyżką
Wiem, iż żeby zapobiec nadwyżce azotu w ziemi wystarczy krzaczek puścić na 2 pędy i wtedy roślina "oddaje nadmiar" w liście 2 pędu (tak zrozumiałam Kozule w którymś poście..)
Macie jakieś inne złote rady??

Pyatnie do fachowców..
Czytałam jak Kozula pisała że "trzpień" pomidora powstaje gdy ma on za dużo potasu (albo azotu

Możecie napisać co dokładnie się wiąże z brakiem "składnika" lub jego nadwyżką
Wiem, iż żeby zapobiec nadwyżce azotu w ziemi wystarczy krzaczek puścić na 2 pędy i wtedy roślina "oddaje nadmiar" w liście 2 pędu (tak zrozumiałam Kozule w którymś poście..)
Macie jakieś inne złote rady??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Dzięki za odpowiedź Gieniu, koralika też mam w planie. Koktajlówki posadzę osobno w polu i dam im dużo miejsca, żeby mogły się wyszaleć 
Rusalko, nie wiem czy chodzi o tzw piętkę, czyli twardy rdzeń w owocu? Jeśli tak oznacza on niedobór potasu, podobnie jak słabe wybarwianie się owoców, szczególnie w górnej części. Nie wiem co czyni nadmiar potasu.
Co do azotu - owszem, jest to jedna z metod, najlepiej ostrożnie nawozić, częściej a w małych ilościach lub po zauważeniu niedoboru. Różne odmiany mają też różne potrzeby w stosunku do azotu. Nadmiar azotu strasznie pędzi krzaki do góry, rosną ogromne liściory, owoce chyba też później dojrzewają.
http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz/index.php?d=sg polecam tą stronę

Rusalko, nie wiem czy chodzi o tzw piętkę, czyli twardy rdzeń w owocu? Jeśli tak oznacza on niedobór potasu, podobnie jak słabe wybarwianie się owoców, szczególnie w górnej części. Nie wiem co czyni nadmiar potasu.
Co do azotu - owszem, jest to jedna z metod, najlepiej ostrożnie nawozić, częściej a w małych ilościach lub po zauważeniu niedoboru. Różne odmiany mają też różne potrzeby w stosunku do azotu. Nadmiar azotu strasznie pędzi krzaki do góry, rosną ogromne liściory, owoce chyba też później dojrzewają.
http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz/index.php?d=sg polecam tą stronę

Pozdrawiam, Maciek.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
Suppa, super strona, aż włos się jeży ile paskudztwa czycha na kochane pomidoraski!
pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 mar 2011, o 18:48
witam wszystkich na forum
to mój pierwszy post
niestety spóźniłem się chyba na nasiona, szukam nasion czarnych pomidorów, czy nie znalazło by się chociaż z 10 nasion?

niestety spóźniłem się chyba na nasiona, szukam nasion czarnych pomidorów, czy nie znalazło by się chociaż z 10 nasion?

-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
albo ich jest kilka w całym ogrodzie..po zeszłym sezonie mam wstręt do azotu.Nadmiar azotu strasznie pędzi krzaki do góry, rosną ogromne liściory, owoce chyba też później dojrzewają.
ale co do megagroniastego to dobre pytanie:ile on metrów kwadratowych potrzebuje?

Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
ogrodnik888 -chyba rzeczywiście się spóźniłeś w dodatku nasion tych "wziętych" pomidorów dostawaliśmy po 5 szt . Pozostaje Ci chyba zakupić nasiona czarnych pomidorów w jakiś sklepach wysyłkowych i czekać na przyszłoroczną wymianę.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
chudziak dodaje optymizmu
mam jeszcze z kilka nasion mieszańców czarnych..ze dwa ..trzy..mogę podesłać,bo reszta piknie kiełkuje..dzięki kozuli...
i jankielowi 

mam jeszcze z kilka nasion mieszańców czarnych..ze dwa ..trzy..mogę podesłać,bo reszta piknie kiełkuje..dzięki kozuli...

Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 mar 2011, o 18:48
dwa, trzy trochę mało
w takim razie kupię na allegro
nie mniej dziękuje za ofertę
chyba zdecyduję się na JAPANESE BLACK TRIFELE i Cherokee Purple

nie mniej dziękuje za ofertę

chyba zdecyduję się na JAPANESE BLACK TRIFELE i Cherokee Purple
Moje nasiona pomidorów od forumowiczów już rosną i mój M zrobił mi dużą półę żebym mogła je wszystkie gdzieś pomieścić. 

Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Chwali się
, już sam fakt, że chciał ten stelaż zrobić zasługuje na uznanie.

Chwale się chwale, ale sama nie myślałam że zrobi nawet taki.
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Sucha zgniliznę. Jest to antagonista wapnia.Suppa pisze: Nie wiem co czyni nadmiar potasu.
kozula