Kwiatki u Beatki ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiatki u Beatki ;)

Post »

a właśnie bo bym zapomniała :oops: właśnie wróciłam z OBI, LM, casto i IKEI. szukałam z mężem lustra do łazienki no i w 3 pierwszych widziałam cebule kalii na którą choruję od dawna. w 2 pierwszych były pomarańczowe w cenie 1. 9 zł a w 2. po 21. skąd aż taka różnica? :shock: no ale w IKEI była świeża dostawa dzwoneczków i wzięłam jednego :D

Obrazek

zdjęcie zrobione dosłownie przed chwilą ukazujące mój mały nieład artystyczny na parapecie ;)
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Cześć Beata!

Witamy kolejną wrocławiankę:) Jaką masz powierzchnię balkonu? Zaintrygowała mnie część warzywno-ziołowa... Co bedziesz uprawiać?
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja swoje bulwy Kall kupiłam po 6,50 ale były też i po 16 w zależności od gatunku ale najczęściej to w okolicy 10 zł.
Piękny dzwoneczek sobie sprawiłaś.
A co do luster to spory wybór mają też w Praktikerze i zielone też mają. ;:224
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Ja lustra zamawiałam u szklarza na Św. Wincentego- taniej niż w marketach było

Moje calie już w doniczkach, niedługo powinny wystawić łepki!
Awatar użytkownika
agnkel
50p
50p
Od: 21 lut 2011, o 16:59

Post »

kwiatki sliczne fikusik cudny :lol: ostatnio tez posadziłam kalię ale chyba za płytko zobaczymy co bedzie
POZDRAWIAM AGNIESZKA
moje poczatki
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Witam Cebulla :wit
mój balkon ma dokładnie 3,42 m2 i jest w formie prostokąta. od frontu ma betonową ściankę a po bokach rurki (?) na których chcę zamieścić podłużne donice z kwiatami zwisającymi (dziś kupiłam nasiona petunii). najwspanialsze jest to, że na balkonie mam duży parapet 135 na 30 cm i też chcę go zagospodarować. mam już zakupione 2 kwadratowe donice (jedna na 35 cm druga ok 25cm). jeśli mój pomysł się powiedzie to w jednej będzie część ziołowa, tj.:
- majeranek
- bazylia
- szczypiorek
- oregano
- lawenda - zastanawiam się nad nią, ale raczej posadzę ją w małej doniczce i umieszczę gdzieś z boku
- rozmaryn - nad to się b. mocno zastanawiam bo raczej w kuchni go nie używam. myślę że zamiast niego dam koper i pietruszkę naciową

na część warzywną pójdą pomidorki koktajlowe, sałata, rzodkiewka i to jest na razie tyle czego jestem pewna. myślałam też o czosnku bo bardzo dużo go wykorzystuję w kuchni a w większości w sprzedaży są chińskie. reszta będzie uzależniona o miejsca

nuta23 do praktikera mam spory kawałek, ale lustro zostało kupione w casto na bielanach. mieliśmy już dosyć szukania.

trochę żałuję, że o jeden dzień za późno napisałam o tych lustrach, bo pojechałabym do szklarza ... a tak no już trudno ... mam nadzieję że będzie dobrze służyło :)
Awatar użytkownika
agnkel
50p
50p
Od: 21 lut 2011, o 16:59

Post »

zazdroszcze wam balkonów ze możecie mieć roslinki na balkonach ja mam jedynie na parapecie
lawenda jest 1 roczna czy wieloletnia?
POZDRAWIAM AGNIESZKA
moje poczatki
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

wg informacji na opakowaniu to roślina wieloletnia wrażliwa na niskie temperatury. zalecają okrywać ją na zimę. hmmm do tego wymaga ziemi lekko wapiennej ... mogę do ziemi rozkruszyć kredę? :shock:
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p

Post »

Kiedyś miałam pietruszkę naciową posianą w doniczce i nic z niej nie wyszło, tzn wyszło ale tak nędzne ... Polecałabym raczej tradycyjną. Chociaż możliwe też, że trafiłam na lewe nasiona.
moje początki
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

za tydzień będę u rodziców to tatę będę męczyła o najlepsze odmiany na balkon. generalnie to już bardzo mi pomaga swoimi radami ;:196

dziś zapowiada się śliczny dzień, iście wiosenny :tan
poprzesadzam kilka kwiatków, zrobię przymiarki doniczkowe na balkon
a jutro :) jadę do teściów po część kwiatków :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p

Post »

To czekam na fotorelację. ;:65 ;:65
moje początki
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Dzisiaj się działo :) zdjęć trochę będzie

Więc zaczynamy od początku. najpierw nacieszyłam się ;:3 węsząc po balkonie w krótkim rękawku
później była szybka wizyta w sklepie i oto mały zakup bo nie chciałam więcej łyżką do zupy grzebać w ziemi ;)
Obrazek
Później było wyciąganie wszelkich doniczek
Obrazek Obrazek
i zabrałam się za pierwsze przesadzanie. Na pierwszy ogień poszedł bieniamin. Nie wiem jakim cudem tyle wytrwał w tej donicy, jego korzenie były tak ściśnięte że aż wstyd ... :oops: :oops: :oops:
Obrazek Obrazek
ale myślę, że za większą donicę i świeżą ziemię będzie wdzięczny :)
Na drugi ogień poszedł lucky bamboo.
Obrazek
do tej pory rósł w czymś takim, w żwirku i w wodzie. Zawsze miał się dobrze, ale postanowiłam już w zeszłym roku że go przesadzę do ziemi. Mój mąż doradził żebym poczekała po przeprowadzce bo jak poczuje ziemię to wystrzeli do góry a i tak już dosyć wysoki.
Obrazek Obrazek
korzenie miał w dobrym stanie :) teraz będzie już tylko lepiej. Przy najbliższej okazji muszę kupić mu jakąś podpórkę bo sam nie daje rady. Fotka po przeprowadzce
Obrazek
Tak mnie on zmęczył, że już miałam dosyć, więc zajęłam się dzwoneczkiem :)
Śliczny jest, za każdym razem jak na niego patrzę to mi się serducho raduje :tan
Obrazek Obrazek
A na koniec niespodzianka ;) przy wyciąganiu donic znalazłam nasiona szczypiorku, kopru i pietruszki. Zdziwiłam się że je mam, ale to dobrze bo od razu trafiły do ziemi :) mam nadzieję, że będzie co zbierać
Obrazek

Na dziś to wszystko. Jutro przywiozę część kwiatów i trochę się boję bo nie przyglądałam im się i nie wiem w jakim są stanie ... trzymajcie kciuki :)
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej, witam wrocławiankę. :wit Może się tu czegoś nauczę? Zlikwidowałam właśnie warzywnik, ;:223 a jednak teraz bym posiała jakieś warzywka. :wink:
Skoro na balkonie tyle można?Mam niewielki tarasik. Może być? ;:7
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renka1
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 11:56

Post »

witaj :wit zapowiada się ładna kolekcja kwiatuszków,czekam na więcej.Ja też w tym roku będę organizowała mój pólnocny balkon.pozdrawiam ;:7
A propo lucky bambo czy on może żyć w ziemi,też myślałam,żeby go wsadzić do ziemi ale koleżance zżółkł i nie dało się go uratować.
Pozdrawiam! Renata
Moje kwiaty doniczkowe
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Witajcie :wit
Gencjana nawet jakbym miała "wystaw nóżkę" to bym tam kwiatki posadziła :)
a mieć własne warzywa to bezcenne :)

Renka trochę mnie zmartwiłaś, będę mojego lucky obserwować. Generalnie to jest dracena, więc nie powinno być problemu z rośnięciem w ziemi. Może była zła? Wiem że lucky potrafi żółknąć z 2 podstawowych powodów - gdy ma za mało światła ale też jak ma go za dużo. Pytanie gdzie u Twojej koleżanki stał :?:

jadę dziś na świebodzki ;) zobaczymy czy jakieś sadzonki będą :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”