Jak zmienić ogród "pod linijkę " ?
Jak zmienić ogród "pod linijkę " ?
Mam pyt.Mam w spadku po teściach ogródek przy domu, jest on robiony jak przy linijce . Wszędzie w rzędach dookoła trawnika posadzone są tuje. Ja chciałabym tak go zmienić żeby wyglądał bardziej naturalnie i przytulnie, ale nie chcę nic wykopywać. Moze coś doradzicie, jak tylko śnieg zginie postaram się wkleić fotkę.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak zmienić ogród "pod linijkę " ?
Dopisz, skąd jesteś, bo u nas już dawno nie ma śniegu, dzisiaj trochę popadało, więc jest nadzieja,że się zazieleni.
Doradzającym będzie łatwiej zaproponować jakieś nowe nasadzenia. Napisz też, jaką masz glebę - glina, piasek czy czarnoziem.
Doradzającym będzie łatwiej zaproponować jakieś nowe nasadzenia. Napisz też, jaką masz glebę - glina, piasek czy czarnoziem.
Waleria
Jeśli tuje są posadzone rzędem wzdłuż płotu, to od strony ogrodu przed tujami możesz dosadzić kolejne rośliny niższe od tuj, tworząc tzw. piętra. Dobieraj takie rośliny, które są nie tylko trochę niższe od tuj, ale także mają inny kształt/pokrój i kolor (przecież nawet iglaki mają różne kolory, zarówno różne odcienie zieleni, jak i niebieski i żółte (odmiany Aurea).. W pierwszej linii rośliny najniższe. W ten sposób złamiesz idealną linię prostą nasadzeń, a także "uwypuklisz/powiększysz/rozszerzysz" nasadzenia. Trudno radzić więcej w ciemno, bez fotki nie da rady.
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Tuje mogą stanowić tło dla innych, niższych roślin.
Możesz przed tujami w ogródku zasadzić inne krzewy i byliny. Prostą linię "złamiesz" poprzez sadzenie roślin piętrami (tzn. najniżej krzewinki, byliny i rośliny cebulowe, potem krzewy a na końcu wysokie tuje, które chcesz zachować). Powinny się wśród nich znaleźć rośliny o różnych kształtach, by tworzyły swobodną całość, np. kulistych, stożkowych, kępiastych, płaczących czy płożących (wszystko z umiarem). Rabaty mogą mieć różną szerokość, raz zwężać się, a w innym miejscu przechodzić w obszerne. Brzegi rabat zamiast idealnych linii prostych można też zaokrąglić, stworzyć nieregularne lekkie fale czy wygięte tajemnicze łuki - ogród wyda się wtedy bardziej naturalny.
Przed planowaniem warto dowiedzieć się jaka ziemia jest w ogródku, czy jest tam dużo wilgoci lub odwrotnie suchych miejsc, nasłonecznienia czy cienia.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 mar 2011, o 19:19
Można dosadzić krzewy posiadające szeroką koronę- w ten sposób przelamiesz monotonie. Mogą to być takie ciekawe gatunki jak perukowiec, klon palmowy, dereń kousa. Oprócz tego pod uwagę można wziąć przebarwianie się na jesień, żeby bylo bardziej kolorowo.
Jeśli tuje rosną dookoła ogrodu wzdłuż ogrodzenia to osłonią go, przed nimi można wyznaczyć kilka klombów, do tego jeden lub dwa obszerne w centrum ogrodu a między nimi zrobić równą murawę i poprowadzić krzywą ścieżkę, no a czym klomby obsadzić to zależy jakie tam rosną tuje? Jeśli wysokie to można zacząć od czegoś wyższego i stopniować w dół kończąc, może to być choina kanadyjska+modrzew niżej jakaś czeremcha z bzem, pod nimi azalia czy rododendron. Jeśli te tuje są niskie to lepiej klomby wychodzące od ogrodzenia robić również z żywotników a coś liściastego użyć w środku ogrodu. Bez zdjęcia ciężko cokolwiek wymyślić.
Witam po długiej przerwie ,
znów wracam ponieważ z braku czasu sprawa jest nadal aktualna.
Co do ziemi to mamy słabą ziemię, a przez to , ze dookoła są obsadzone drzewa w większości liściaste-lipy to trudno coś wymyślić nawet dlatego, że jest tu dużo cienia. Środek ogrodu musi zostać nieruszony ponieważ mamy małe dzieci i planujemy zrobić tu mały plac zabaw.
No i muszę dodać, że na razie chcę przystopować z roślinami, które wymagają baaaardzo dużo pracy, ze względu na pstatnio chroniczny brak czasu.
Za wszystkie rady bardzo serdecznie dziękuję i proszę o jeszcze.

Aha piszę teraz żeby mieć czas rozplanować coś na wiosnę.

Aha piszę teraz żeby mieć czas rozplanować coś na wiosnę.

- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Fajną będziesz miała pracę :P .
Mój ogród też był zaplanowany "pod linijkę" ale ewoluował w szybkim tempie.
Powodzenia.
Mój ogród też był zaplanowany "pod linijkę" ale ewoluował w szybkim tempie.
Powodzenia.
Melduję posłusznie, ze mój ogród zaczyna się definitywnie zmieniać, robię fotki z różnych etapów więc będziecie mieli porównanie. Teraz jestem na etapie usuwania korzeni bzu-lilaku z dawnego 30 letniego "niby żywopłotu" , zmęczona i obolała , ale pełna zapału