Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

Gratuluję Anitko!!! ;:63
Bardzo śliczne te Twoje roślinki! ;:138 Żeby wszystkie nasze eksperymenty takie miały efekty.....
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Kasiu ;:196 , choć to dopiero początek drogi :wink: Rety niech już będzie ciepło, tak już chce mi się coś porobić w ogrodzie. Dymka tylko czeka ;:65
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25

Post »

Tylko pozazdrościć Wam Wszystkim takich wielkich siewek.
Ja wysiałam swoje dopiero na początku marca. Hm.. tak było napisane na nasionach. (pomidor, seler, por itd)
We wcześniejszych latach siałam kwiaty na rozsadę.. zawsze w w styczniu.. (już się nie mogłam doczekać) i siewki były bardzo słabe. Wiec teraz zgodnie ze tym co napisane na opakowaniu. Ale, że wasze zdjecia siewek są już prawdziwymi okazami.

No to już nie wiem kiedy siać, aby było wszystko ok.... :shock:

pozdr wszystkich serdecznie :wit
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

zelwi pisze:Wklejam jeszcze raz zdjęcia mojej kapusty, tym razem zdjęcia robione w odstępie jednego dnia obrazujące postęp choroby:
Obrazek Obrazek
Podobne objawy na kalafiorze, widać lekkie przebarwienie na obrzeżach blaszki liściowej:
Obrazek
Czy to może być niedobór jakiegoś składnika? Dodam, że w tym roku stosuję inne podłoże do wysiewu niż przed rokiem, a i tak znowu mam te same objawy co rok temu. Nie wiem co to może być.
Moim zdaniem to za kwaśna gleba.
wodnik
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p
Od: 22 lip 2010, o 14:39

Post »

A ja dzis będe siała pora i selera, a 15-go pomidora i paprykę.

Niech mi ktoś podpowie w jakiej temperaturze trzymać kalafiora i kalarepę już ok 2-3 cm i pomidora co dopiero ma 1 cm wysokości - stanął na nóżce :)

A jednak nie wykończyłam lobelii, wygrzbuje się dzielnie, ale mimo wszystko posiałam jeszcze trochę w zeszłym tygodniu.
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

witia pisze:Moim zdaniem to za kwaśna gleba.
Nie sądzę, witia. Dlaczego ?.zelwi piszę, że zmienil podłoże w porownaniu z rokiem ubiegłym, więc jest mało prawdopodobne , by oba podłoża były jednakowe. Co prawda rośliny kapustne sa wapnolubne, ale zauwaz zwiedniete liścienie. Liscienie służą roślinie w początkowej fazie wzrostu do dostarczania składników potrzebnych do budowy tkanek a pochodzących z zapasów nasiona i produktów fotosyntezy.Dlaczego zwiedły ?. Uważam , że rośliny " zjadły" wlasne liścienie mając zablokowane korzenie. Zablokowane nadmiarem wilgoci w podłożu. Przy przelaniu korzenie tracą zdolność pochłaniania tlenu i rośliny po prostu sie duszą.

Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Bardzo mądre słowa 'forumowicz' :wink:

Berry - wszystkie kapustne powinno trzymać się w niskiej temp. 16 - 18 stopni. Trzymane w cieplejszym pomieszczeniu będą miały tendencje do ''wybiegania'.
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Berry
Kapustowate w niższej temperaturze..
Wypróbowałam to i widziałam efekty..
Mianowicie.
Te co rosły w temperaturze domowej czyli 20+ były wysokie i cieniutkie..
Te które rosły w niższej temp -zalecanej czyli 15-18 są malutkie i krępe :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p

Post »

Hmmm,dzięki tak własnie kombinowałam
Mam pomieszczenie gdzie sieutrzymuje 13 stp. wieczorem jak sprawdzam, na południowym parapecie w dzień pewnie mają cieplej, nie zaszkodzi im tak niska? Powinnam dogrzewać?
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

NIe zaszkodzi. Moje miały ok 14 i sa w b.dobrej formie
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p

Post »

Huraaa, a ja się tak o nie zamartiwałam, niedługo wysieję drugą turę, na wszelki wypadek.

Pomidorki stały tam kilka dni, ale nie wyglądają jakby im zaszkodziło. Wysiałam ok 20 szt z dwóch odmian miniaturek (na opakowaniu było żeby siać już w lutym), ale jak ocaleją i dorosną choć 2 sztuki to będę przeszczęśliwa.

Może iwweczorem wrzuce zdjęcia, choc aparat parametrami technicznymi nie błyszczy. Dzięki za rady i uspokojenie, początkujący ogrodznik to taki niecierpliwy i martwiący się człowiek, czy to kiedyś mija? :wink:
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tadeusz48 pisze:(...)Nie daję żadnego świństwa", by uchronić roślinki przeciwko zgorzeli. Podstawa to właściwe nawadnianie, pamiętając że jak roślinie brakuje wody, to daje znać poprzez więdniecie listków (staram się by jednak nie więdły), a jak mają za mokro to nic nie dają znać, a tylko po chwil padają jak muchy, bez ratunku.
Z tymi podstawami to u mnie kiepsko - nie wspomnę o wyższych stopniach wtajemniczenia. Wysiałam do wielodoniczek ciut pomidorków 17 lutego (wspominałam już w innym wątku - tak testowo). Postawiłam na ciepłym parapecie i pomidorki wystrzeliły w górę, jak szalone. Za bardzo wystrzeliły - wybujały. Wyniosłam do chłodniejszego pokoju, to okazało się, że chyba za dużo wody im podawałam, jakoś nie wzięłam poprawki na to, że przy wyższych temperaturach szybciej ziemia wysychała, a w niższych już mniej trzeba podlewać - i ziemia mi spleśniała. W piątek powyciągałam je z multipaletki i wsadziłam po 2-3 sztuki do półlitrowych doniczek. Docelowo w takich doniczkach miały być pojedynczo, ale liczę się z ponownym pikowaniem. Przesadziłam wszystkie, choć niektórym jeszcze daleko byłoby do pikowania. Dręczę je niemiłosiernie ;:14
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Iwonko nic się nie martw! Człowiek uczy się na błędach! W tamtym roku sadziłam do papierowych doniczek rozsadę ogórków, (na pomidory nie byłam jeszcze gotowa) i też mi ziemia (uniwersalna) zapleśniała. No i co z tego, nic posiałam jeszcze raz! A potem zbierałam wiadrami ogórki! Twoje pomidorki były przecież na testowanie :wink:, więc jak dorosną to będą a jak masz wątpliwości to wysiej jeszcze drugą partię, masz jeszcze czas!!! Nic straconego!!! ;:7
Pozdrawiam Kasia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

IWONKO, tym że ziemia pleśnieje, nie ma co się przejmować, aby nie pleśniały siewki.
Jak siewki rzadko wzeszły w doniczce, czy kuwecie, to i za dużej szkody im pleśń na ziemi nie zrobi.

Każdemu może się zdarzyć przelać ziemię, ważne by to był "wypadek przy pracy " a nie stałe zjawisko podczas podlewania.

Najważniejsze ,by każde naczynie do którego siejemy nasiona, czy później sadzimy przy pikowaniu , miało otwór w dnie przez które odpłynie nadmiar wody.
fox_mulder2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2011, o 22:01

Post »

Czy to normalne, że siewki sałaty się kładą? Zauważyłem, że jak kapnąłem na nie niechcący wodą to się położyły i nie chcą się za bardzo podnieść. Druga sprawa to rzodkiewka, której zasadziłem 6 sztuk na parapecie, by pewnego dnia zjeść ją tuż po przebudzeniu się, która ma długą łodygę i chyba nie ma siły stać :/
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”