Toć to BYDLE.
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne - mgr
-
bebos
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne
Z pewną taką nieśmiałością
zaprosiłam do swojej kolekcji kilka wilczomleczowatych/tych chyba najpopularniejszych: E. obesa, valida, horrida, enolpa i parę innych - patrząc na Twoje rarytasy, chcę więcej - haworcje będą się musiały trochę pościskać.
Wiesz, czy ostatnio często oferowana np. w marketach kulista E. horrida utrzymuje ten pokrój? Moje walcowate rosną jak szalone - wolałabym żeby im szło w boki, a nie w wysokość - jest szansa, że ta kulista tak rośnie?
Wiesz, czy ostatnio często oferowana np. w marketach kulista E. horrida utrzymuje ten pokrój? Moje walcowate rosną jak szalone - wolałabym żeby im szło w boki, a nie w wysokość - jest szansa, że ta kulista tak rośnie?
- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety horrida rośnie kolumnowo i dorasta do znacznych rozmiarów. Ja świadomie zrezygnowałem z dużych euforbii i większości z tych które wymieniłaś nie posiadam. Jeżeli zależy ci na kulistym pokroju to polecam E. obesa i bardzo podobną do tego wg mnie ładniejszą E. symetrica. E valida na początku też rośnie kulista ale z czasem robi się niskokolumnowa. Z tych kulistych ciekawą jest E gymnocalycioides, z tym że jest to bardzo wrażliwa roślina, rzadko można ją spotkać w cennikach a do tego zwykle jest bardzo droga. Śliczną rośliną jest też kulista E piscidermis, z tym że osobiście nie spotkałem jej na własnych korzeniach a szczepiona łatwo się deformuje.
- mgr_

Bardzo podoba mi się cała rodzinka Euphorbi :P szkoda tylko że w sklepach ogrodniczych prawie nie można ich kupić 
-
x-Pa-a
Świetna, ni to kaktus ni sukulent - takie wszystko, do tego jeszcze kilka odcieni zieleni w plamkach.
Marku, te Twoje okazy tętnią życiem.
Marku, te Twoje okazy tętnią życiem.
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Marku coś pisałeś o Czeskim pumeksie? ( nie mogę się doczytać ...) w LM jest pumeks 3-8mm
http://allegro.pl/pumeks-ogrodniczy-3-8 ... 56398.html <= taki jak tu
Trochę "gruby" ? ale od czego jest młotek
co o tym sądzisz ? 5zł coś..4L
http://allegro.pl/pumeks-ogrodniczy-3-8 ... 56398.html <= taki jak tu
Trochę "gruby" ? ale od czego jest młotek
Pozdrawiam Krzysiek
- mgr_

Czesi trzymają w pemzie (to ten ich pumeks), lub w substratach na nim opartych większość wrażliwych roślin, np euforbie. Czytałem też że bardzo dobrze w tym rosną litopsy, konofyta itp. Ze swoich obserwacji potwierdzam że to jest super podłoże. Ma bardzo dobre właściwości tj pojemność wodną i powietrzną - polecam jak masz dostęp. Sitko i młotek, a może nawet bez młotka i dasz radę. Trochę więcej danych na temat tego czeskiego masz tutaj razem z cenami http://www.palkowitschia.cz/sukulenty/c ... oto=pumice
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Chce spróbować posadzić trochę Gasterii i co trudniejsze Haworsje w mieszaninie z pumeksem. Lepiej trzyma wilgoć ale dość szybko odprowadza nadmiar wody. Wiem, że w nim sadzi Ingo Breuer z Edenplants, wiem że, Czesi mieszają z perlitem i gliną ( na czeskim forum wyczytałem :P) - zobaczymy co wyjdzie 
Pozdrawiam Krzysiek
- mgr_

Polecam wszystkim którzy weszli w posiadanie jakigoś egzotycznego sukulenta i nie wiedzą zupełnie nic o jego pielęgnacji taką stronę:
http://www.specks-exotica.com/en/cultivation_data.html
Absolutne minimum wiedzy na temat podlewania, nawożenia, zimowania podane w przystępnej graficznej formie.
http://www.specks-exotica.com/en/cultivation_data.html
Absolutne minimum wiedzy na temat podlewania, nawożenia, zimowania podane w przystępnej graficznej formie.
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadza się. Ten Pan będzie wyprzedawał swoją kolekcję roślin (ok. 10.000 sztuk)...
Pozdrawiam, Darek.
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Uh to nie na moją kieszeń, nawet we wrześniu
choć P. Paweł posiada kaktusy godne pozazdroszczenia 
- gnet
- 500p

- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
Ciekawy jestem czy ta "egzotyczna" forma sprzedaży się sprawdzi. O tym pewnie dowiemy się na spotkaniach PTMK