Róże Georginii (Alicji)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże Georginii (Alicji)

Post »

Dagmarko co myślisz o dokupieniu jeszcze PEACE.Masz miejsce?W tym roku będą jeszcze młode ale za 2-3 lata mam nadzieje że będzie na co popatrzeć.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu cieszę się że do mnie zajrzałaś.Wszystkie wędrowniczki pomogły mi wybrać dziewczyny,bo takich jeszcze nie mam.Westerland to róża która u mnie rośnie kilka lat i pewnie dlatego tak się krzewi .Twoja pewnie młoda.Trzeba dać jej trochę czasu na rozrośniecie.Jesienią oba przesadziłam nie wiem jak to zniosą bo korzenie miały takie że nie mogłam się dokopać do dna.
Ewuniu jak kochasz róże to też będziesz takie miała.Potrzebują tylko trochę uwagi i czasu.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu dzięki za opisanie jak przygotowujesz swoje pięknoty i za fotki:)Fajnie,że mamy podobne różyczki,zawsze można później porównać i podziwiać wspólnie:)
Elfe ....hmmm....wielka zagadka....czekać będę na jej kwiat z wielką niecierpliwością ;:65 Jeśli nie zda egzaminu trudno...pogodzę się i kupię inną różę w jej miejsce,ale strasznie podoba mi się u innych dziewczyn ten kremowy kolor z zielonkawym odcieniem ;:108
Rzeczywiście u nas coraz cieplej,ale jak zaglądam na pogodę długoterminową to ;:14 Najgorsze te przymrozki w nocy do -8 c.
W piwnicy czekają roślinki do posadzenia,chciałabym je już posadzić...:)
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Ala, nie wiem. Posadzę tą jedną w tym roku, zostawie miejsce i najwyżej za rok dokupię, jak się do niej przekonam... Bedzie rosła tuż przy płocie, bez żadnego tła.

Ale piękne łany bodziszkowe masz! Ja też pracuję nad bodziszkowymi łanami. W tym roku już coś powinno być widać :tan
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja już się pogodziłam że nie będę jej miała.No cóż nie można mieć wszystkiego.Kupować i sadzić coś wiedząc że z góry skazane jest to na niepowodzenie, jest bez sensu.Jest dużo innych pięknych odmian i nimi będę się cieszyć.Moje roślinkowe zakupy też czekają w piwnicy.Lilie orientalne w wiaderkach śpiące w piwnicy nie wytrzymały i już ruszyły.Zdjęcie w wątku ogrodowym.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmaro to bardzo rozsądnie,ja już ma 3 szt,bo u mnie się sprawdziła.Bodziszki mam już kilka lat szybko i pięknie się rozrastają.Kwitną tuż przed różami a nieraz nawet jeszcze z nimi.Wcześniej cebulowe.Więc rabatka różana nie jest nigdy pusta.
Bodziszek korzeniasty bardzo płytko się korzeni.Po kwitnieniu przekwitłe pędy wyrywam ręką a zbyt rozrosłe ,te co zasłaniają ścieżkę wycinam.

Bodziszek.

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ale łany ...:shock: Bajka ;:170
Ja mam dopiero jedną małą kępkę bodziszka :oops: . Nie znam nazwy, niestety, ale kiedy on będzie tak rozrośnięty jak u Ciebie Alu? Ile trzeba czekać na taki dywan?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni nie wszystkie odmiany bodziszka tak się rozrastają,ten jest wyjątkowy bo tworzy rozłogi na powierzchni i dość szybko mu to idzie.Może masz inną odmianę.Musisz to sprawdzić.Ja mam trzy odmiany.Wysoki niebieski,średni niebieski i ten niski różowy.Nie rozgryzłam jeszcze wszystkich odmian ale ten na 99% jest korzeniasty.W tym miejscu rośnie już jakieś 5-6 lat i miałam od razu dużo sadzonek,nie ze sklepu.
Średni zobacz na 44 str. rośnie z New Dawn.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:shock: ...też zabójczy(zapisany w kajecie)...nie wspomniawszy o New Dawn...Piękny okaz :!: Koniecznie muszę ją sobie sprawić ;:108 . U mnie też miałaby takie stanowisko jak u Ciebie, czyli pn-wsch róg budynku i półcień.

Alicjo mam do ciebie zapytanko: jaką kwitnącą bylinkę o wys. ok.70cm dosadziłabyś do Ghislaine de Feligonde? I tak a propos, to czy ta róża zakwitnie w pierwszym roku po posadzeniu? Gdzieś czytałam, że kwitnie na dwuletnich pędach i ...ogromnie się zmartwiłam :(
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniś ja też zamówiłam GSF ...na dwuletnich powiadasz? ooo to szkoda... :?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bodziszki też mi się podobają,orliki ......hmmm ale coś do żurawek nie mam przekonania :roll:
Zastanawiam się jeszcze nad domówieniem do zamówienia w rosarium red eden rose....
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni.Glishaine de Feligonde mam zamówione 3 szt w Rosarium i powiem Ci co o niej wiem ,piękna róża ,pnąca ale nie rośnie zbyt szeroko dlatego posadzę 3 szt.Potrzebna mi do obsadzenia 2 m.Raczej trzeba jej zacisznego miejsca bo może przemarzać.Przycięta do samej ziemi na pewno zakwitnie,tak pisała Oliwka w III części wątku różanego na str 12.To za jej namową zamówiłam tą różę i bardzo się cieszę .Być może zakwita też i na 2-letnich pędach bo to róża pnąca a takich przecież nie ciachamy co roku przy ziemi.U mnie będzie rosła przy płocie,Staram się go zasłonić różami i zaplanowałam ją w tym miejscu.Razem z rumiankami tylko nie pamiętam czy te rumianki tak długo kwitną.Co do roślin towarzyszących to będę obserwować co się zegra jeśli chodzi o termin kwitnienia.Może właśnie bodziszki,orliki lub ostróżki jednoroczne.Może żółte rudbekie.Zerknij do Oliwki ta róża zakwita na żółto a przekwita jako biała. :lol:

rumianki

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie...zmienna jest...jak kobieta...a dziś Dzień Kobiet... :lol: :lol: :lol: Przyjemnie się zrobiło... ;:170 ...nie powiem :D .
Georginuś, ufff... pocieszyłaś mnie z tym kwitnieniem GdF. Jak to dobrze, że kupiłam nasionka ostrózki jednorocznej, a bodziszka też z pewnością dokupię ;:108 w ogrodniku lub tu na forum.
Serdeczne dzięki ;:180 i ciepłe życzenia słoneczno-różane ;:3 .
;:196
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni jeżeli chcesz tego bodziszka,to ja chętnie się z tobą podzielę.W końcu mieszkasz nie tak daleko.Latem przyjedziesz do mnie i weźmiesz ile będziesz chciała.Po kwitnieniu zawsze go dyscyplinuje.Przy okazji zobaczysz mój ogród.Zapraszam.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jeśli lubisz orliki ,to dla Ciebie.To tylko kwestia czasu kiedy zakochasz się w żurawkach mnie dopadło w ubiegłe lato ,dzięki Monice-Soczewce.Jak to się stanie to daj znać.Głowę daję że długo nie będę czekać. :lol:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”