Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
- ROBERTOBORO
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
chyba zapomniałeś dodać że z lasu liściastego bo wydaje mnie się że pod sosną nie kopiesz z racji na kwaśność
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak Robert. Jasna sprawa. Z liściastego. 
Dzięki za przypomnienie.
Dzięki za przypomnienie.
Pozdrawiam, Darek.
- theoria_

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ok, odnotowałam ziemia z lasu liściastego.
A powie mi ktoś może czy taka ziemia nadaje się do czegoś czy jest zupełnie do niczego:

Dostałam wiaderko tej ziemi nie znam jej pochodzenia - podejrzewam, że pochodzi z jakiegoś pola, bo można czasem trafić na kawałki słomy, jest bardzo sypka.
Tutaj akurat siedzą w niej małe mamilarie, które szkoda mi było wyrzucać a w środku zimy ciężko było o piasek, zdaję sobie sprawę, że nie jest to najlepsze podłoże do ukorzeniania
A powie mi ktoś może czy taka ziemia nadaje się do czegoś czy jest zupełnie do niczego:

Dostałam wiaderko tej ziemi nie znam jej pochodzenia - podejrzewam, że pochodzi z jakiegoś pola, bo można czasem trafić na kawałki słomy, jest bardzo sypka.
Tutaj akurat siedzą w niej małe mamilarie, które szkoda mi było wyrzucać a w środku zimy ciężko było o piasek, zdaję sobie sprawę, że nie jest to najlepsze podłoże do ukorzeniania
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie jest to podłoże do żadnego kaktusa, niestety...czy taka ziemia nadaje się do czegoś
- theoria_

- Kontakt:
Tak właśnie podejrzewałam, trudno trzeba będzie kupić, dziękuję za odpowiedź 
- ROBERTOBORO

- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
czekam na rozkwit 
-
x-Pa-a
Świetnie rosną Ci te ADROMISCHUS COOPERI, często przewijają się w wątku
- theoria_

- Kontakt:
Oj tak, jestem z nich bardzo dumna, pierwszy raz próbowałam coś ukorzenić i jak widać zakończyło się sukcesem - rozmawiałam na forum z kilkoma osobami i nie wszyscy mieli tyle szczęścia z Adromischus-ami więc tym bardziej mnie te małe falbanki cieszą. Zdjęcia dodaję często, bo po tych roślinkach akurat widać największe postępy, a jak wiadomo trudno o to w zimie
A liść-matka faktycznie jest tłusty i do tego całkiem spory, i to widać po tym ile miejsca w doniczce (standardowa marketowa 5,5 cm) zajmuje - może to taka "wypasiona" forma stanowiskowa
Niestety nie widziałam rośliny, z której owe listki pochodzą.
Nie mogę się już doczekać, kiedy rozrosną się tak jak Twoje, Aniu
Kwitły może już u Ciebie 
A liść-matka faktycznie jest tłusty i do tego całkiem spory, i to widać po tym ile miejsca w doniczce (standardowa marketowa 5,5 cm) zajmuje - może to taka "wypasiona" forma stanowiskowa
Nie mogę się już doczekać, kiedy rozrosną się tak jak Twoje, Aniu
-
x-Pa-a
Mój jeszcze nie kwitł. Kwiaty nie są może zbyt atrakcyjne o tak wyglądają
Dążę do tego aby rozrastał się możliwe w szerz (więc możliwe, że usunę badyle kwiatowe aby nie tracił energii). Ja mam w jednej doniczce kilka roślinek, chciałabym aby w przyszłości była to mięsista kępka falbanek
Polecam Ci też równie uroczego ADROMISCHUS MARIANAE - z moimi kiepsko po zimie, jak trochę odżyją to wstawię je w mój wątek.
Dążę do tego aby rozrastał się możliwe w szerz (więc możliwe, że usunę badyle kwiatowe aby nie tracił energii). Ja mam w jednej doniczce kilka roślinek, chciałabym aby w przyszłości była to mięsista kępka falbanek
Polecam Ci też równie uroczego ADROMISCHUS MARIANAE - z moimi kiepsko po zimie, jak trochę odżyją to wstawię je w mój wątek.
- theoria_

- Kontakt:
Widziałam kwiaty w Internecie, chciałam po prostu wiedzieć czy u Ciebie już kwitł żeby określić mniej więcej kiedy nabywają tę zdolność.
A. marianae również interesujący, jednak na razie idę w kaktusy, że tak powiem, może kiedyś dorobię się drugiego parapetu na inne ciekawe sukulenty póki co podziwiam te Wasze

A. marianae również interesujący, jednak na razie idę w kaktusy, że tak powiem, może kiedyś dorobię się drugiego parapetu na inne ciekawe sukulenty póki co podziwiam te Wasze
Tego Ci właśnie życzęPanama pisze: Dążę do tego aby rozrastał się możliwe w szerz (więc możliwe, że usunę badyle kwiatowe aby nie tracił energii). Ja mam w jednej doniczce kilka roślinek, chciałabym aby w przyszłości była to mięsista kępka falbanek![]()
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Jakie śliczne pączusie.Niech szybko rozwijaja się kwiatuchy.
Paula zakwitł Ci pierwszy raz
- theoria_

- Kontakt:
Tak, Małgosiu pierwszy raz, kupiłam ją 3 tygodnie temu (pierwszy pączek lada chwila się otworzy i uchyli rąbka tajemnicy, bo nadal nie wiem co to za kolor będzie).
A jak tam Twoja rebucja
A jak tam Twoja rebucja
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Moja hmm niby pączki są grubsze ,ale jeszcze do kwiatków chyba daleko
Nie mogę już się doczekac
Nie mogę już się doczekac