Prawdę mówią prognozy .... wiosna przyjdzie do Was dużo wcześniej
Ogród IGI.
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród IGI.
A ja w piątek jechałam do Lublina i wszystkie tradycyjnie zajęte gniazda puste są
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj Iga,mnie też to cieszy...bacian znaczy....bo myślałam o nim...jak on biedny da radę
A czy zdj byłoby możliwe...?
Basia....to samo pisałam jak tylko Iga podała wiadomośc....kilka stronek wstecz...
A czy zdj byłoby możliwe...?
Basia....to samo pisałam jak tylko Iga podała wiadomośc....kilka stronek wstecz...
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A jak nie w kalendarzu czy realu to wiosna już w wysyłkach się robi.
Świat cebul już mnie powiadomił, ze paczka w drodze.....
Oby tylko zawartość nie przemarzła, bo nocą u mnie znów -10.....
http://teleogrodnik.pl/ekologia-w-ogrod ... -i-owocow/
http://poradnikogrodniczy.pl/ekologia-w ... ologia.php
Świat cebul już mnie powiadomił, ze paczka w drodze.....
Oby tylko zawartość nie przemarzła, bo nocą u mnie znów -10.....
http://teleogrodnik.pl/ekologia-w-ogrod ... -i-owocow/
http://poradnikogrodniczy.pl/ekologia-w ... ologia.php
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Andrzeju, jedna jaskółka wiosny nie czyni, i tak samo bociek, on jakiś pospieszny.
Grażynko, a miała być wiosną.
Grażynko, zdjęcie jak tylko go zobaczę, bo on mieszka po drodze do pracy. i nie zawsze go widać.
Jolu, nie wiem czy wierzyć w prognozy.To co co na ogrodzie widać nie napawa optymizmem.
Tosiu, muszę wierzyć , bo inaczej bym zwariowała, najwyżej przyjadę szukać jej u Ciebie.
Basiu, ale to prawda, jak zobaczyłam go po raz pierwszy, to też się tak cieszyłam.
Agatko, chcesz zobaczyć co u mnie na ogrodzie???Na pewno???
Kasiu, myślę,ze poleciał gdzieś w pobliże domów i tak się wykarmił.
Sylwek pytał o sosenkę.Cześć słoneczna ogrodu.

A w cieniu.

Grażynko, a miała być wiosną.
Grażynko, zdjęcie jak tylko go zobaczę, bo on mieszka po drodze do pracy. i nie zawsze go widać.
Jolu, nie wiem czy wierzyć w prognozy.To co co na ogrodzie widać nie napawa optymizmem.
Tosiu, muszę wierzyć , bo inaczej bym zwariowała, najwyżej przyjadę szukać jej u Ciebie.
Basiu, ale to prawda, jak zobaczyłam go po raz pierwszy, to też się tak cieszyłam.
Agatko, chcesz zobaczyć co u mnie na ogrodzie???Na pewno???
Kasiu, myślę,ze poleciał gdzieś w pobliże domów i tak się wykarmił.
Sylwek pytał o sosenkę.Cześć słoneczna ogrodu.
A w cieniu.
- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
:x Iguś, nie mów mi,że to fotki z teraz! Tyle tego białego jeszcze masz? Ale przy tych minusach, to może i dobrze! Już ich nie będzie , tych minusów znaczy się!!!!

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
-
iga23

- Kontakt:
Tosiu , fotki z ranka, co dzień jest mniej śniegu, ale na szybką wiosnę nie liczę. Jest to samo co w zeszłym roku. 
Ja teraz zamówiłem pięć maluszków iglakowych, fajnie się prezentują w ogrodzie. Na liście do upolowania tak na gwałtu rety mam jeszcze Abies koreana 'Ice Breaker' oraz Larix decidua 'Krejčí', na kilka innych też mam chrapkę, ale już ciut mniejszą 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
U mnie w zeszłym roku już końcem marca miałam wszystko obkopane a tu zapowiada się że chyba w kwietniu.
U mnie mróz nic nie odpuszcza i boję się o rośliny, bo jak im skosi stożki wzrostu, to może być pustynia.....
Iduś a napisz proszę jak rozmnażać i jak pobierać sadzonki z żurawek.
Moje dwie stare czas odmłodzić, bo wyglądają dość makabrycznie po tej zimie.
U mnie mróz nic nie odpuszcza i boję się o rośliny, bo jak im skosi stożki wzrostu, to może być pustynia.....
Iduś a napisz proszę jak rozmnażać i jak pobierać sadzonki z żurawek.
Moje dwie stare czas odmłodzić, bo wyglądają dość makabrycznie po tej zimie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
iga23

- Kontakt:
Witaj Piotrek, ja swoje maluchy będę częściowo przesadzać, nie wszystkie są w docelowym miejscu, koreankę też mam na liście, a modrzew kupiłam w zeszłym roku, ciekawe jak będzie rósł. Na razie to tylko rogi miał. 
Grażynko, u mnie największe straty w RH , 2 sztuki to raczej nie żyją.A jeden stary do przycięcia, w zeszłym roku też z niego nie było kwiatów, gdzie to ocieplenie klimatu???
Najprościej jest podzielić przez podział, wykopać całość i rozerwać, lub rozciąć. Wkopać z powrotem te kilka części.
Grażynko, u mnie największe straty w RH , 2 sztuki to raczej nie żyją.A jeden stary do przycięcia, w zeszłym roku też z niego nie było kwiatów, gdzie to ocieplenie klimatu???
Najprościej jest podzielić przez podział, wykopać całość i rozerwać, lub rozciąć. Wkopać z powrotem te kilka części.
Ja teraz kupiłem:
- Abies koreana 'Blue Emperor'
- Pinus strobus ?Blue Shag?
- Abies koreana 'Blauer Eskimo'
- Abies veitchii 'Rumburk'
- Abies koreana 'Brillant'
Ciężko teraz wybrać z oferty szkółkarzy, tyle tych cudeniek oferują. Miałem wybrać 2-3, ale dalsza eliminacja z listy okazała się już niemożliwa
Kuszą mnie jeszcze japońskie odmiany sosen, przy 'Fukai' i 'Tanima no Yuki' chyba pęknę...
- Abies koreana 'Blue Emperor'
- Pinus strobus ?Blue Shag?
- Abies koreana 'Blauer Eskimo'
- Abies veitchii 'Rumburk'
- Abies koreana 'Brillant'
Ciężko teraz wybrać z oferty szkółkarzy, tyle tych cudeniek oferują. Miałem wybrać 2-3, ale dalsza eliminacja z listy okazała się już niemożliwa
Kuszą mnie jeszcze japońskie odmiany sosen, przy 'Fukai' i 'Tanima no Yuki' chyba pęknę...
-
iga23

- Kontakt:
Ja się zastanawiam, czy jeszcze kupować, bo to nie ma widoków na koniec. Jeszcze kilka lat temu zdobycie czegokolwiek było sukcesem, teraz jest tyle, że nie wiadomo co wybrać. I to kusi i to necie, a kasy brakuję, że nie wspomnę o maleńkim ogrodzie. Fakt, że miejsca to one nie wymagają, ale też nie chcę aby był przeładowany, zaczyna stawić na wygląd i kompozycję niż na ilość.
Ja mam jeszcze spory kawałek ogrodu do urządzenia, a i do starszych kawałków chcę wprowadzić trochę takich "kuleczek" iglakowych, zwłaszcza na obrzeża rabatek - jako niskie zimozielone wykończenie. Wysokich szczepów nie kupuję, bo trochę nijak by się miały do mojego półwiejskiego ogrodu, ale takie niskie kulki wyglądają ok 
Jak zaczynałem urządzać ten ogród (a właściwie przerabiać, bo istniał już od lat 60. XX wieku) to głównym problemem było to, że po zimie w ogrodzie było co roku klepisko gdyż rosły w nim praktycznie same byliny, jednoroczniaki i dwulatki. Od tego czasu sytuacja znacznie się zmieniła, ale dalej brakuje mi w nim trochę zimozielonych elementów. Dlatego myślę, że takie nieduże iglaki o wolnym przyroście będą idealne
Jak zaczynałem urządzać ten ogród (a właściwie przerabiać, bo istniał już od lat 60. XX wieku) to głównym problemem było to, że po zimie w ogrodzie było co roku klepisko gdyż rosły w nim praktycznie same byliny, jednoroczniaki i dwulatki. Od tego czasu sytuacja znacznie się zmieniła, ale dalej brakuje mi w nim trochę zimozielonych elementów. Dlatego myślę, że takie nieduże iglaki o wolnym przyroście będą idealne
-
iga23

- Kontakt:
Te niski ja też będę dosadzać na zmienionej rabacie, ale wysokie są mi potrzebne jako wypełnienie do host i żurawek. Na razie wykorzystam to co już kupiłam w zeszłorocznych nabytkach. Może coś dokupię, ale nie wiele. Ziemia skuta lodem, nie wiem kiedy coś będzie można robić na ogrodzie.... 
Aż tak kiepsko jeszcze tam u Was? U mnie już całkiem przyzwoicie, dzisiaj słonecznie i już cieplej - około 8-10 stopni. Weekend ma być piękny, więc myślę że pojadę na wieś trochę coś porobić 
-
iga23

- Kontakt:
Noce w ninusie do -12, nie wesoło, ale podobno od dziś ma być lepiej, pewnie za tydzień coś puści, ale by coś porobić to myślę koniec marca, nie wcześniej. Wczoraj byłam w Szczecinie, pięknie , ale też nie za ciepło. Widziałam żywopłoty z laurowośni, zielone, u nas jak zwykle zmarzły do granicy śniegu. Susza fizjologiczna niesamowita, ale nic nie zrobisz, roślinki przykryte stroiszem i tak dostają mocno. Ta zima chyba gorsza od zeszłorocznej.No, trudno, co ma wyginąć trzeba będzie pożegnać. Nie zanoszę włókniny i jej nie stosuję.Tylko gałęzie z przyciętych sosen.