Papryka do gruntu. Część 1
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu.
U mnie temperatura wody w kaloryferach oscyluje 40-45 stopni, wieczorami przez godzinę-dwie to jest 50 stopni lub minimalnie więcej. Przy 50 stopniach kaloryfer jest gorący, no dotknąć się da ale potrzymać na nim rękę już nie bardzo. Stawiam na nich wysiane papryki, pomidory i ogórki. Zdejmuję kiedy większość wzejdzie lub te, co się pospieszyły, zaczynają się wyciągać. Czwarty rok tak robię i niczego nie ugotowałam 

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Podłożę pod doniczkę styropianową "deseczkę", więc będzie odizolowana. Spróbuję jeszcze z korkową podkładką.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
mika_ua pisze:Witam wszystkich,
Aktualnie poszukuję nasion papryki jabłkowej (słodkiej). Tutaj zdjęcie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d2 ... ae350.html
Jeżeli nie mylę się, nazwa tej odmiany brzmi Topepo Giallo.
Dwa lata temu kupiłam czeskie nasiona w t*e*s*c*o i takie papryczki udało się wyhodować. Bardzo dużo papryczek na krzaczku, szybko dojrzewają, smaczne i gruby miąższ.
W tym roku też szukam nasion tej odmiany, ale niestety nie mogę znaleźć w Polsce. Może ktokolwiek widział i podpowie gdzie szukać?
Mam trochę nasion papryki jabłkowej, podaj adres,wyślę Ci kilka sztuk.Chętnie wymienię na habanero,straszliwie ostrą.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
hej,ja dziś wysiałem mix papryki słodkiej(fioletowa,czerwona,żółta) oraz tzw. kozie rogi(delikatnie ostra,nasiona z tesc),korci mnie jeszcze,żeby jakieś ciekawe nasionka kupić.i pytanko:jak to jest z tą ostrą wieloletnią?jeśli takowa istnieje..bo w zeszłym roku zostawiłem krzaczki pod folią,ale widać,że oprócz chorób grzybowych nic z nic nie będę miał..
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 gru 2007, o 14:00
Pozyskiwałem nasiona z zakupionych papryk/żółte i czerwone/w Biedronce.Dziś zostały wysiane w kuwecie i umieszczone nad grzejnikiem.
Pozdrawiam smakoszy papryki Wojtek
Pozdrawiam smakoszy papryki Wojtek
Moje nasiona też pochodzą z czerwonej papryki, zakupionej w Biedronce. Zaczęłam je kiełkować 17 marca. Cały czas stoją na kaloryferze. Dziś pierwsza rozwinęła pięknie, pierwsze listeczki.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

puściły kiełki

Jutro pójdą do ziemi
Asia
Moje chyba też na wilgotnych chusteczkach kiełkowały 3 czy 4 dni (na kaloryferze). I na 14 nasion na próbę, 13 skiełkowało, co bardzo mnie cieszy. Zobaczymy, jakie będą. Ale już zdaję się na los. Za nasiona Roberty (w kilku nasiennych jedyna czerwona, jaką mają) 0,2g o ile dobrze pamiętam, życzą sobie ok. 5zł. Może to nie majątek, ale przecież trzeba kupić i inne nasiona. Więc niech moje (i Wasze) biedronki rosną jak najpiękniej.

- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wysiałam swoją robertę i rokitę na małą tackę i postawiłam na kaloryferze, po czym w środku nocy zbudził mnie szelest folii i ogólnie odgłosy dobrej zabawy. Mój mniejszy i głupszy kotek rozprowadził wszystkie nasionka po podłodze
Czyli dziś obie papryki posiane jeszcze raz...

Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje papryki wysiane 24.02 ładnie wykiełkowały ale jeszcze nie wszystkie.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Wieloletnie bywa nawet ten rodzaj (Capsicum annum), które w łacińskiej nazwie mają określenie jednoroczna. Najbardziej na chłody jest wytrzymały jest rodzaj C. pubescens (omszona) zwany najczęściej Rocoto. Ten rośnie do +10 stopni. Mrozów nie wytrzymuje żadna, nawet okryta.sebapila pisze:hej,ja dziś wysiałem mix papryki słodkiej(fioletowa,czerwona,żółta) oraz tzw. kozie rogi(delikatnie ostra,nasiona z tesc),korci mnie jeszcze,żeby jakieś ciekawe nasionka kupić.i pytanko:jak to jest z tą ostrą wieloletnią?jeśli takowa istnieje..bo w zeszłym roku zostawiłem krzaczki pod folią,ale widać,że oprócz chorób grzybowych nic z nic nie będę miał..
Muszą być uprawiane w pojemniku i na zimę wnoszone do pomieszczenia.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
witam serdecznie.
Czy ktoś uprawiał w otwartym gruncie (bez okrycia) paprykę odmiany "YOLO WONDER". W sklepach leclerc można kupić jej nasiona (0,3 g ok. 50 nasion za jedyne 1,9zł). Z opisu na opakowaniu i opisów w internecie ( sklepy wysyłkowe i strona właściciela odmiany) wynika, że jest to bardzo wartościowa odmiana i można ją uprawiać bez przykrycia. Może ktoś wie jak się udaje na w praktyce? Dzięki za odpowiedzi.
Czy ktoś uprawiał w otwartym gruncie (bez okrycia) paprykę odmiany "YOLO WONDER". W sklepach leclerc można kupić jej nasiona (0,3 g ok. 50 nasion za jedyne 1,9zł). Z opisu na opakowaniu i opisów w internecie ( sklepy wysyłkowe i strona właściciela odmiany) wynika, że jest to bardzo wartościowa odmiana i można ją uprawiać bez przykrycia. Może ktoś wie jak się udaje na w praktyce? Dzięki za odpowiedzi.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Na co zwrócić uwagę ,żeby dobrą stroną ją włożyć do ziemi i jak ma wyglądać ,żeby wiedzieć,że czas z nasionkami do ziemi
Pomocy
Asia
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Asiu, nie czekaj z kiełkami tylko połóż na podłożu lekko uciśniętym i przysyp ziemią. Nie dużo tej ziemi żeby łatwiej było im sie wybić. Wierzchnią warstwę też musisz lekko docisnąć żeby łupina łatwiej zeszła. Przynajmniej tak mi się wydaje i tak bym zrobiła a kto się z tym nie zgadza to niech to sprostuje.
Czytałam, że przy sianiu nasionek ziemię trzeba ucisnąć aby ułatwić kiełkowanie i pozbycie się okrywy nasiona.
Czytałam, że przy sianiu nasionek ziemię trzeba ucisnąć aby ułatwić kiełkowanie i pozbycie się okrywy nasiona.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
Ja dziś wysiałam Odę (fioletową), Trapez i Glorię. Miał może ktoś z Was tą Odę??? Kupiłam w tym roku nasionka tak z ciekawości, ciekawe jaka jest w smaku... A jutro wkleję Wam zdjęcia Ożarowskiej posianej w celach eksperymentalnych w styczniu