Z opuncją to pewnie miałaś niezłe przeboje
Moje kaktusy fera64
- Provitamina
- 100p

- Od: 28 lis 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje kaktusy fera64
Napracowałaś się z tym przesadzaniem
Czy w doniczkach, w których jest więcej niż jeden kaktus, roślinki są włożone z doniczką i zasypane substratem, czy bezpośrednio w nim są umieszczone? Jeśli bezpośrednio, to podziwiam, bo wiem po sobie jak ciężko je posadzić w sypkim i suchym substracie w dodatku, gdy ciernie dotkliwie kłują.
Też dziś przesadzałam swoją, więc nie obyło się bez glochidiów powbijanych w moje palce. Mimo, iż trzymałam ją szczypcami, to i tak mnie "zaatakowała".
Pozdrawiam
Agnieszka
- fera64
- 500p

- Od: 5 sty 2011, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak masz rację, napracowałam się. Mam takie specjalne rękawice, przez które nic mnie nie kłuje
Tam gdzie mam więcej kaktusów, są ta odnóżki innych, czekam aż rozwiną korzenie i może komuś podeślę jeśli jest ktoś zainteresowany
Co do sadzenia, to się strasznie wkurzałam, gdy kaktus o haczykowatych cierniach zaczepił mi się o rękawice i... wyciągałam go przez nieuwagę z substratu... ;/ Mam takiego delikwenta, który za każdym razem fruwa wraz z gazą która przykrywam kaktusy.
Powiedzcie mi, kiedy podlewacie swoje skarby? Ja tak myślałam w połowie marca podlać wodą, jak na razie 2 razy je zrosiłam drobną mgiełką.
Co do litopsów wiem, że się tak nie nazywają, kupiłam je w O. a tam każdy kamyk ma taką nazwówkę, hehe lepsza taka niż żadna. Jak zainwestuję w cienkopiszący marker, z tyłu napiszę poprawną nazwę.
Aha mam nadzieję, że pod spodem są świeżaczki, ten chudzielec też był taki brzydki, ale się rozwinął.
Byle do wiosny, pozdrawiam Kasia
Co do sadzenia, to się strasznie wkurzałam, gdy kaktus o haczykowatych cierniach zaczepił mi się o rękawice i... wyciągałam go przez nieuwagę z substratu... ;/ Mam takiego delikwenta, który za każdym razem fruwa wraz z gazą która przykrywam kaktusy.
Powiedzcie mi, kiedy podlewacie swoje skarby? Ja tak myślałam w połowie marca podlać wodą, jak na razie 2 razy je zrosiłam drobną mgiełką.
Co do litopsów wiem, że się tak nie nazywają, kupiłam je w O. a tam każdy kamyk ma taką nazwówkę, hehe lepsza taka niż żadna. Jak zainwestuję w cienkopiszący marker, z tyłu napiszę poprawną nazwę.
Aha mam nadzieję, że pod spodem są świeżaczki, ten chudzielec też był taki brzydki, ale się rozwinął.
Byle do wiosny, pozdrawiam Kasia
Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.
- fera64
- 500p

Chciała bym się pochwalić moimi zakupami, które mam nadzieję, przyjdą do mnie w środę 
MAMILLARIA CANDIDA CHARCO BLANCO
MAMILLARIA M-133 GUAYAMOS - nie moge nigdzie znaleźć informacji na jego temat, pomoże ktoś?
MAMILLARIA sp. JAROSLAV ŚUBA
MAMILLARIA GISELAE
MAMILLARIA NEJAPENSIS
MAMILLARIA CANDIDA CHARCO BLANCO
MAMILLARIA M-133 GUAYAMOS - nie moge nigdzie znaleźć informacji na jego temat, pomoże ktoś?
MAMILLARIA sp. JAROSLAV ŚUBA
MAMILLARIA GISELAE
MAMILLARIA NEJAPENSIS
Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Kasiu - naprawdę się napracowałaś przy swoich ulubieńcach.
Odwdzięczą się kwitnieniem i świetnym wzrostem - to jest pewne!
U Ciebie pożyteczne (dla roślin) i ładne (dla Ciebie). Bo i ładne doniczki, substrat ślicznie przykryty kamyczkami... Widać, że Cię to cieszy.
Ostatnie zakupy będą ozdobą Twojej kolekcji - ładne gatunki mammillarii i opisane, choć nie do końca dobrze.
Ta mammillaria o której piszesz (M-133) musiała "zgubić" drugi człon nazwy znalazcy. Jak przyjdzie i pokażesz co to za gatunek to pewnie uda się ją określić. Do tego chodzi zapewnie o miejscowość Guaymas, Sonora Mexico - tego co napisałaś nie ma na żadnej mapie. :P
Odwdzięczą się kwitnieniem i świetnym wzrostem - to jest pewne!
U Ciebie pożyteczne (dla roślin) i ładne (dla Ciebie). Bo i ładne doniczki, substrat ślicznie przykryty kamyczkami... Widać, że Cię to cieszy.
Ostatnie zakupy będą ozdobą Twojej kolekcji - ładne gatunki mammillarii i opisane, choć nie do końca dobrze.
Ta mammillaria o której piszesz (M-133) musiała "zgubić" drugi człon nazwy znalazcy. Jak przyjdzie i pokażesz co to za gatunek to pewnie uda się ją określić. Do tego chodzi zapewnie o miejscowość Guaymas, Sonora Mexico - tego co napisałaś nie ma na żadnej mapie. :P
- fera64
- 500p

Henryku nawet nie wiesz jak mnie to cieszy
Co do tych nazw, hmmm... może w przesyłce będę miała dokładniejsze nazwy. Mam nadzieję 
Ale i tak są śliczne
Dziękuję za odwiedzinki 
Ale i tak są śliczne
Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Kasiu widzę nowy avatarek
.
Powiem Ci w sekrecie, że mi się podoba.
Pozdrawiam.
Powiem Ci w sekrecie, że mi się podoba.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
- fera64
- 500p

Dziękuję, miły sekret
Kurcze, już się nie umiem doczekać przesyłki 
Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
A co tam ma Ci poczta przyjść?
Moja paczuszka z cv. dzisiaj została wysłana
.
Moja paczuszka z cv. dzisiaj została wysłana
Pozdrawiam, Darek.
-
x-Pa-a
Witaj Kasiu
co do MAMILLARIA M-133 GUAYAMOS to warto chyba napisać do p.Pawła z prośbę o szczegóły, bo chyba jest to jedyna taka na tym forum a internet w tej sprawie milczy
możliwe też jest, że na paczkę poczekasz niestety do zaskoczenia wszystkich aukcji (mogę się mylić ale takie mam doświadczenia)
ale będziesz zadowolona, piękna przesyłka Ci się szykuje. Bardzo ciekawa kolekcja, powodzenia!
- fera64
- 500p

Darku, na poprzedniej stronie wypisałam co ma przyjść 
Co do przesyłki, rozmawiałam przez telefon ze sprzedawcą i powiedział, że do 3 dni paczka dochodzi

Co do przesyłki, rozmawiałam przez telefon ze sprzedawcą i powiedział, że do 3 dni paczka dochodzi
Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.
-
x-Pa-a
Świetnie, że będzie szybko u Ciebie
. Bardzo ciekawa zawartość. 
- fera64
- 500p

Dziś nie dostałam przesyłki, może jutro?
Na moich sieweczkach pojawiły się białe punkty, liczę, że to zaczątki stożka z cierniami a nie jakiś grzyb
Na moich sieweczkach pojawiły się białe punkty, liczę, że to zaczątki stożka z cierniami a nie jakiś grzyb
Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.
- Sebek87
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Kasiu ja też mam taką nadzieję że to nie grzyb.
Na moich sieweczkach również jest coś takiego i nawet chyba jest 1 mały cierń.
- fera64
- 500p

Sebek dziś zauważyłam już maluteńkie ciernie
Więc to nie grzyb 
Dzieciaczki rosną zdrowo, bez żadnych komplikacji
Dzieciaczki rosną zdrowo, bez żadnych komplikacji
Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.