Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7
- ekopom
- -Moderator Forum-. 
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pikowanie pomidorów
Większość prac to wykonuje glebogryzarka  ,a kreda szybko nawet sama się miesza ,gdy dam posypowo,bo wystarczy kilka dolań i już na ziemi nie widać,uprawa pod folią i co roku duże ilości obornika , a analiza wykazuje małe ilości azotu ,dla mnie to dobrze.

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny

- 
				Marianzet1
- 100p 
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam mam pytanie,czym zasilić rozsadę pomidora ?.Mam FLORAMIX podstawowy składnik NPK 3.5/4/7.5 czy Florovitem skład podstawowy azot 3% potas 2%,oczywiście rozsada ma 2 tygodnie.Pozdrawiam Marian. 

Pozdrawiam Marian
------------------

------------------
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Potwierdzam - ja posypuję wiosną dolomitem i po kilku dniach już nie widać białego :P

Bardzo dobrze, że wyskoczył temat z tym wapnowaniem pomidorów. Macie potwierdzenie , że nikogo nie usiłuje tu wprowadzać w błąd.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- 
				tadeusz48
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
ekopom pisze:Uprawiam pomidory towarowo i stosuję kredę i dolomit . Nawet w czasie wegetacji stosuję kilka razy kredę (ziemia kl V i VI ) ,a czasem wapna jeszcze jest za mało poniżej 2000 (norma do 3000), ważne aby pH było w normie i proporcje nawozów.
Ale ja takich pomidorów nie chcę jeść i nie doradzam jeść je naszym Forumowiczom. Takie pomidory mogę kupić bez jakiejkolwiek pracy w najbliższym markecie .
Ja chcę jeść pomidory uprawiane na ziemi takiej jaką mam, złej, dobrej, ale naturalnej. Nie chcę stosować kredy, dolomitu czy innych ulepszaczu, chcę i uprawiam tylko na nawozie naturalnym ,czy wytworzonym przez siebie kompoście.
W wyniku takiej uprawy mam pomidory różne, czasami duże i dorodne, czasami małe i cherlawe, rzadko mam niskie plony, ale i z tym rożnie bywa.
Jedno mam tylko satysfakcję z tej uprawy, moje pomidory są smaczne, rozpływają się w ustach, niezależnie od odmiany.
I do takiej uprawy zachęcam naszych Forumowiczów, bo taka uprawa mimo że nie jest ekonomiczna , to daje prawdziwy smak pomidora, bo wydaje mi się że to jest najważniejsze w dzisiejszej dobie wytwarzania produktów spożywczych.
Ja tak młodej rozsady w ogóle jeszcze nie nawożę. O ile się używa dobrej ziemi to w glebie są jeszcze minerały które wystarczą pomidorkom. Później daje Biohumus albo chemię, ale w mniejszych od zalecanych dawek. Mi przypadł do gustu nawóz w płynie Substral Osmocote Koncentrat. Posiada schelatowane minerały które są lepiej dostępne dla roślin.Marianzet1 pisze:Witam mam pytanie,czym zasilić rozsadę pomidora ?.Mam FLORAMIX podstawowy składnik NPK 3.5/4/7.5 czy Florovitem skład podstawowy azot 3% potas 2%,oczywiście rozsada ma 2 tygodnie.Pozdrawiam Marian.

Właśnie za chwilę biorę się za robienie rozsady z koktajlówek Pokusa, Bawole Serca są jeszcze za małe.
Marian powiem Ci, że np. w ubiegłym roku stosowałem pod rozsadę pomidorów FLOROVIT i bardzo ładnie mi rosła . Ten  FLORAMIX , jeżeli ma taki skład jak podajesz też powinien byc dobry.
Tylko bez przesady.
Pozdrawiam

Tylko bez przesady.
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-. 
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Tadeuszu  wezwałeś mnie do tablicy,  za bardzo nie chcę się tłumaczyć , ale kreda i dolomit to naturalna kopalina ,a zbyt to mam tak duży ,że gdy raz koś kupi to już zostaje stałym klientem , ze względu na walory smakowe i odżywcze.

pozdrawiam Ludwik

Dowcip poleg na tym, że akurat kreda i dolomit sa to jak najbardziej naturalne produkty wydobywane z ziemi i jedynie mielone. Nie wiem czy Twoje pomidory rosnące na nieodkwaszanej ziemi są takie zdrowe. Przy niskim pH rośliny zaczynaja pobierać z gleby takie pierwiastki jak np. KADM, MANGAN, OŁOW- słowem same witaminy.tadeusz48 pisze:a chcę jeść pomidory uprawiane na ziemi takiej jaką mam, złej, dobrej, ale naturalnej.
SMACZNEGO !.

- 
				Pelasia
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
 Ja swoje pomidory też uprawiam na naturalnych nawozach np, na oborniku pieczarkowym albo granulowanym krowim,
 Ja swoje pomidory też uprawiam na naturalnych nawozach np, na oborniku pieczarkowym albo granulowanym krowim,a w tym roku dam gołębi.Chyba jest trochę przerobiony ,bo stoi w workach od jesieni. Wsypie w rowki a potem zasypię ziemią.
Po przekopaniu trawnika (metodą Tadeusza
 )posypie dolomitem ,bo boję się ,że ziemia będzie kwaśna.
 )posypie dolomitem ,bo boję się ,że ziemia będzie kwaśna. Myślę,że nie będę musiała dodatkowo zasilać swoje pomidorki.
Asia
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Mam podobnie jak Asia do przekopania trawnik pod pomidory i podobnie jak ona mam guano gołębie od sąsiada.
I ogromne obawy czy jeśli go dodam to nie będzie za dużo azotu ?
Bo i trawa i obornik gołębi....

I ogromne obawy czy jeśli go dodam to nie będzie za dużo azotu ?
Bo i trawa i obornik gołębi....
Bardzo dobrze Asiu. Jak tak zrobisz bedziesz miała ładne pomidorki/ przynajmniej z punktu widzenia nawozenia / - gwarantuje.Pelasia pisze:w tym roku dam gołębi.Chyba jest trochę przerobiony ,bo stoi w workach od jesieni. Wsypie w rowki a potem zasypię ziemią.
Z tym , że bez zbednej przesady. Jeżeli będziesz sypać ten nawóz do rowka to wystarczy jak on przykryje tylko ziemie na dnie rowka. A dolomit mozesz sobie wysypac między rzedy pomidorów ale nie razem z nawozem do rowka, bo cały azot z nawozu poszedłby w powietrze.
Pozdrawiam
@ Comcia                                                                                                                         Spokojnie, bez obaw. Przekopany   trawnik zabiera właśnie z gleby  dużo azotu potrzebnego do jego rozkładu.  To zjawisko nazywa się  " biologiczna sorpcja azotu ". Wpisz w google i poczytaj. Gdybyś nie dała nawozu roślinki rosły by licho, bo byla by konkurencja o azot z przykopana trawą. 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- 
				Pelasia
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
 Ale ja chcę dolomit rozsypać juz na wierzch gleby, po przekopaniu trwanika
 Ale ja chcę dolomit rozsypać juz na wierzch gleby, po przekopaniu trwanikaAsia
- anutka_k
- 100p 
- Od: 2 maja 2010, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
a zna ktoś taką odmianę pomidora zebra ?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.