Już wiem, jak postępować w przyszłości.
Kawon ( arbuz ) - część 1
Re: Kawon(arbuz)
No i z czterech nasion wysianych 11 lutego, mam skuteczność 25%
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Patrzcie jakie tu duże sadzonki arbuza siane około 10.IV. Zdjęcia Peneloppe.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=23118
Tak zastanawiam się,... to jak wysieję w połowie marca to jakie będą?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=23118
Tak zastanawiam się,... to jak wysieję w połowie marca to jakie będą?
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje arbuzy Janosik i Bingo siane 27 lutego zaczynają pokazywać kły a w zasadzie kiełki
jutro może będą na tyle fotogeniczne że będzie można zrobić im zdjęcie...
jutro może będą na tyle fotogeniczne że będzie można zrobić im zdjęcie...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
x-suzana
Edytko, to bardzo szybko,
każdemu schodzą w zupełnie innych terminach i bądż tu mądry 
- esony1

Posiałam jeszcze w lutym ( 27 II ) bo Slawgos czekał na swoje siewki aż trzy tygodnie, zaczęłam się już niepokoić a jak siałam to jeszcze nie miał pewności czy ? i kiedy mu arbuz zacznie kiełkować.. ale odpukać ... póki co i u Niego i u mnie zapowiada się na rok arbuzowy 
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
x-suzana
Ja czytając, że tyle arbuzów nie kiełkuje dokupiłam jeszcze 1 opakowanie arbuza, torebka z PNOS-u, zawiera 5 szt nasion. Poprzednie torebki zawierały coś koło 10-11 szt.
Ja zrezygnowałem z 'Bingo' (za bardzo się rozrasta) i kupiłem 'Crimson sweet'. Pewnie też ma długie pędy, ale bardziej podoba mi się wygląd owoców. Wysieję 15 marca, wtedy jest początek dni owocowych według mojego kalendarza biodynamicznego, od godziny 20:00.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
-
x-suzana
Też planuję wtedy siać z przeznaczeniem do gruntu , u mnie termin wysadzenia pod koniec maja, zimno u mnie długo trzyma. Zdecydowałam się na Rosario i Złoto Wolicy i z akcji od Neil.Nie chciałabym zmarnować nasion na etapie kiełkowania.
- esony1

BINGO - nasiona mam zeszłoroczne - szkoda mi było wyrzucić to wsadziłam. Jeżeli będzie gąszcz to będę karczowała 
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- wampir_wawelski
- 200p

- Od: 31 gru 2008, o 14:11
Mam do Was takie pytanie,
w oczekiwaniu na kiełki posianej Rosario oraz Bingo, zastanawiam się, czy zakładajcą, ze rok arbuzowy u mnie się uda (w tunelu) czy ziarna arbuzów - które są w dość dużych ilościach, nadają się do przyszłorocznej rozsady? czy muszą mieć jakieś specjalne warunki i lepiej jest zwyczajnie kupić w ogrodniczym?
w oczekiwaniu na kiełki posianej Rosario oraz Bingo, zastanawiam się, czy zakładajcą, ze rok arbuzowy u mnie się uda (w tunelu) czy ziarna arbuzów - które są w dość dużych ilościach, nadają się do przyszłorocznej rozsady? czy muszą mieć jakieś specjalne warunki i lepiej jest zwyczajnie kupić w ogrodniczym?
jeżeli uprawiasz odmiany hybrydowe, to mogą się pokrzyżować i z tych nasion w następnym sezonie wyrośnie nie wiadomo co, lepiej kupić w sklepie nasiona,
- esony1

mój JANOSIK kiełkuje po 7 dniach od wsadzenia nasion do ziemi - jeszcze maluch ale widać że wyrośnie z niego potężny zbójnik lub rozbójnik

patrząc na zdjęcie wydawało mi się że widzę pleśń, ale nie to tak wyłażą kolejne nasiona

patrząc na zdjęcie wydawało mi się że widzę pleśń, ale nie to tak wyłażą kolejne nasiona
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- bisubis
- 50p

- Od: 14 wrz 2010, o 14:38
esony1
przykrywałaś doniczki folią do momentu wykiełkowania nasion?
Pozdrawiam!!!
Artur
Artur
- esony1

taak, wszystko stało okryte folią. Stały w pomieszczeniu gospodarczym w ciemnicy. Dopiero dzisiaj dostały słonka. Zazwyczaj tak robię ze swoimi siewkami, dopiero jak zaczyna się coś pojawiać przestawiam na parapet ( brak miejsca na parapetach wymusza taki sposób uprawy )
Kiełek jest jeszcze trochę blady ale w ciągu dnia, dwóch nabierze właściwego zielonego wybarwienia
[ liczę na to
]
Kiełek jest jeszcze trochę blady ale w ciągu dnia, dwóch nabierze właściwego zielonego wybarwienia
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- bisubis
- 50p

- Od: 14 wrz 2010, o 14:38
Ja dzisiaj wysiewam 'rosario'. Doniczki z ziemią już przygotowane. Będę wysiewał po jednym nasionku do doniczki (5 nasionek) Jak coś się pojawi, to wrzucę foto
Dzięki Edytko! 
Pozdrawiam!!!
Artur
Artur