Tymotka łąkowa
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tymotka łąkowa
Nie wiem, czy powinnam to pisać tu, czy w "doniczkowych" - jeśli to niewłaściwy dział, proszę o wybaczenie i przeniesienie tematu. Otóż ostatnio kupiłam nasiona roślinki mającej być ozdobą wielkanocną, na opakowaniu nazwanej trawą ozdobną. Po powrocie do domu sprawdziłam jej nazwę łacińską i okazało się, że jest to tymotka łąkowa lub inaczej brzanka pastewna. Na opakowaniu jest jedynie informacja, że można ją siać od stycznia do grudnia. Czy ktoś miał do czynienia z tą rośliną? Jak szybko kiełkuje i jak szybko rośnie, czyli inaczej jak długo przed Wielkanocą najlepiej ją wysiać?
Re: Tymotka łąkowa
Wysiej szczyptę na ligninę i przekonasz się jak szybko wschodzi.U innych osób,mogą być inne
warunki.
warunki.
Tymotka łąkowa to trawa wieloletnia, pospolita na łąkach. Kwiatostanem jest grono kłosokształtne i te są wykorzystywane po zasuszeniu do dekorowania palemek wielkanocnych. Na "trawkę wielkanocną" lepiej nadaje się owies.
Pozdrawiam Marcin
Pozdrawiam Marcin
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 maja 2009, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wysiałam tą trawkę 27.02 ,ale kupiłam ją jako trawka dla kota(szybko rosnąca,bogata w witaminy i minerały)
właśnie zaczyna kiełkować
ponizej cytat z opakowania
Warunki uprawy:
hodowla na parapecie w skrzynkach lub doniczkach z ziemią do kwiatów lub piaskiem.Dobrze zwilżyć podłoze i gęsto wysiać nasiona,lekko ugnieść i przykryć lekko ziemią.Kiełkowanie nasion w hodowli pokojowej następuje w ciągu 3-8 dni.Utrzymywać równomierną wilgotność.Podawać zwierzętom gdy trawa osiągnie wysokość ok. 10 cm.
Stanowisko jasne miejsce,temperatura pokojowa
termin wysiewu-cały rok
min. temp. gleby 16-20 *C
plon-cały rok
właśnie zaczyna kiełkować

ponizej cytat z opakowania
Warunki uprawy:
hodowla na parapecie w skrzynkach lub doniczkach z ziemią do kwiatów lub piaskiem.Dobrze zwilżyć podłoze i gęsto wysiać nasiona,lekko ugnieść i przykryć lekko ziemią.Kiełkowanie nasion w hodowli pokojowej następuje w ciągu 3-8 dni.Utrzymywać równomierną wilgotność.Podawać zwierzętom gdy trawa osiągnie wysokość ok. 10 cm.
Stanowisko jasne miejsce,temperatura pokojowa
termin wysiewu-cały rok
min. temp. gleby 16-20 *C
plon-cały rok
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
bell - Baaardzo Dziękuję! To już jest konkret
.
miko4 - Dzięki za informację.Wiem, że owies jest lepszy, ale jakoś nie mogę na niego trafić. Natomiast na opakowaniu tej trawki było wyraźnie napisane "dekoracja wielkanocna", a na zdjęciu (na opakowaniu) wygląda bardzo podobnie do owsa. Dlatego postanowiłam wziąć na próbę, jakby nie udało mi się nic innego kupić do świąt.
mirzan - dziękuję za radę. Faktycznie trzeba będzie popróbować.

miko4 - Dzięki za informację.Wiem, że owies jest lepszy, ale jakoś nie mogę na niego trafić. Natomiast na opakowaniu tej trawki było wyraźnie napisane "dekoracja wielkanocna", a na zdjęciu (na opakowaniu) wygląda bardzo podobnie do owsa. Dlatego postanowiłam wziąć na próbę, jakby nie udało mi się nic innego kupić do świąt.
mirzan - dziękuję za radę. Faktycznie trzeba będzie popróbować.