Karmnik dla ptaków
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Karmnik dla ptaków
Psia sierść jest świetnym izolatorem (taki duży "kołtun" zdjęty ze szczotki po czesaniu i przyłożony do ręki potrafi mocno grzać). Ja całą wiosnę obserwuję jak sikorki uwijają się u mnie po balkonie właśnie z kłębkami futra mojej psicy.
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bystrzanko
właśnie dlatego napisałam, że rozumiem tych moich ptasich budowniczych
Psy, koty zrzucają podszerstek, a ptaki wyścielają nim gniazda

Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
W przyrodzie nic nie ginie 

- WojtekB
- 50p
- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Kontakt:
bystrzanka pisze:Mrozu się nie boisz? Bo ptaki mogą jeszcze chwilę na nowy domek poczekać.
Najlepszy czas na wywieszanie budek zaczyna się właśnie z końcem lutego i trwa do wczesnej wiosny (jedne gatunki już prędzej sobie "zaklepują" najlepsze miejsca do lęgów).dawidbanan pisze:Jutro prawdopodobnie powieszę budkę
Wracając do pasożytów. Ostatnio czytałem o wentylowanych budkach, które doświadczalnie były zakładane w lasach (z podłogą z metalowej siatki, osłoniętą skośną podłogą oraz z otworami wywierconymi w podłodze). To badanie miało na celu sprawdzenie, czy wentylacja w budce lęgowej wpłynie na zmniejszenie ilości pasożytów żyjących na jej dnie. Wyniki potwierdziły przypuszczenie, że pchły i krwiopijne roztocza występują w mniejszej ilości w budkach wentylowanych niż w tradycyjnych.
Wystarczy więc wywiercić 5 otworów o średnicy 1 cm w podłodze, by ulżyć np. sikorką. Nie zmienia to faktu, że budki lęgowe trzeba oczyszczać z starego i zalegającego materiału wyścielającego dno budki.
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Ja w mojej, własnoręcznie zbudowanej budce, dno zrobiłam z jakiejś siatki do tynkowania i naiwnie
myślałam że te wszystkie insekty po prostu wypadną przez oczka siatki. Niestety siatka się zużyła i w zeszłym miesiącu M zrobił drewnianą podłogę, bez dziurek.
Czekam na budki od Jacka (Fox) i zanim powieszę, wywiercę otwory (chyba że już są, to nie wywiercę).
WojtkuB dzięki, przydają mi się Twoje porady.

Czekam na budki od Jacka (Fox) i zanim powieszę, wywiercę otwory (chyba że już są, to nie wywiercę).
WojtkuB dzięki, przydają mi się Twoje porady.
Pozdrawiam. Gosia
Magos13 Budki są oddane pod tzw. klucz
ograniczysz się tylko do przybicia dwoma lub czterema gwoździami 

- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Qurcze blade,
Kinguś ale miałaś pięknego gościa.
;:94

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Tylko nie wiem jak się nazywa. Mam dwa typy: krogulec lub gołębiarz.Był wielkości gołębia.
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
A wygląda na zdjęciu na większego. A to nie pustułka?
Adresy do moich wątków
Po wielkości widać , że to krogulec . Jastrząb to typowo leśny gatunek i raczej na balkony nie zalatuje . Krogulec częsty jest na osiedlach mieszkaniowych gdzie poluje na małe ptaki .
- _Natalia_
- 50p
- Od: 28 lip 2010, o 21:31
Znalezione w sieci
Bardzo spodobał mi się pomysł karmników, które można zamocować wprost na szybie okiennej i dzięki temu przyglądać się ptasim ucztom z bardzo bliska.

Bardzo spodobał mi się pomysł karmników, które można zamocować wprost na szybie okiennej i dzięki temu przyglądać się ptasim ucztom z bardzo bliska.

Pozdrawiam
- Natalia
- Natalia
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Ja też miałam odwiedziny takiego jegomościa.

A kilka dni później takich :

Po lewej stronie brzózki, w lasku, na gałęzi siedzi chyba ten z pierwszego zdjęcia. Sikorki w tym czasie żerowały w karmnikach.

A kilka dni później takich :

Po lewej stronie brzózki, w lasku, na gałęzi siedzi chyba ten z pierwszego zdjęcia. Sikorki w tym czasie żerowały w karmnikach.
Pozdrawiam. Gosia
- WojtekB
- 50p
- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Kontakt:
Osobiście mnie się nie podobają_Natalia_ pisze:Znalezione w sieci![]()